Αλλαγές με μεγάλο παρασκήνιο και powergame μεταξύ των κορυφαίων υπουργών, του Κωστή Χατζηδάκη και του Άδωνι Γεωργιάδη είναι αυτές που έγιναν εχθές στη κυβέρνηση.

Πάμε από την αρχή: Το Μαξίμου έγραψε στα παλιά του τα παπούτσια τις εισηγήσεις του Κωστή Χατζηδάκη σχετικά με την διαμόρφωση και τη σύνθεση των γενικών γραμματειών στο υπουργείο Οικονομικών. Ο Χατζηδάκης δεν ήθελε υπερσυγκέντρωση των κρίσιμων ταμείων σε ένα, αυτό που έλαβε ο Γιώργος Ζερβός, δηλαδή τη Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Τομεακών Προγραμμάτων ΕΤΠΑ, ΤΣ και ΕΚΤ ενώ και οι άλλες γραμματείες κατοχυρώθηκαν σε στενά πρόσωπα του αναπληρωτή υπουργού Νίκου Παπαθανάση, όπως η Βασιλη Παντελοπούλου (γραμματεία ΕΣΠΑ) και η Κατερίνα Οικονόμου (Δημόσιες Επενδύσεις). Ο Ν. Παπαθανάσης ήθελε να έχει δικές του γραμματείες με άτομα που εμπιστεύεται, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι ο Γιώργος Ζερβός είναι πρόσωπο που έχει συνδεθεί στενά με τον Άδωνι Γεωργιάδη όσο ήταν στο παλιό Ανάπτυξης. Μην ξεχνάμε και άλλη μία παράμετρο. Ο Αδωνις βοήθησε τον Παπαθανάση να βγει βουλευτής βορείου Τομέα Αθηνών γι’ αυτό και η αξιοποίηση του Ζερβού σε θέση δίπλα στον Παπαθανάση.

Από την άλλη, το Μαξίμου δεν έλαβε στα σοβαρά καμία εισήγηση του Άδωνι Γεωργιάδη για το υπουργείο Υγείας και δεν άλλαξε τους υπάρχοντες γενικούς γραμματείς.  Μία κίνηση που ερμηνεύεται με πολλούς τρόπους, η πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι δεν θέλει το Μαξίμου να ενοχλήσει τις ισορροπίες με την Ειρήνη Αγαπηδάκη φίλη Δοξιάδη, τον πασοκογενή Μάριο Θεμιστοκλέους φίλο Άκη Σκέρτσου και τον σαμαρικό Βαρτζόπουλο. Υπό αυτή τη σκοπιά, η εισήγηση του Άδωνι Γεωργιάδη να γίνει γραμματέας στο υπουργείο Υγείας ο Γιώργος Παπαδημητρίου κρίθηκε αδύνατη και λόγω ισορροπιών και λόγω ασυνάφειας πάνω στο αντικείμενο.

Επίσης, η γενικότερη αίσθηση είναι ότι το Μαξίμου δεν έκανε το χατήρι σχεδόν κανένα υπουργού. Στο υπουργείο Εργασίας η Νίκη Κεραμέως ήθελε να μείνει η Άννα Στρατινάκη και δεν της πραγματοποίησαν την επιθυμία. Στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ήθελε να κρατήσει τον Γενικό Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής Πάτροκλο Γεωργιάδη, επίσης δεν κρατήθηκε. Στο υπουργείο Παιδείας, ο Κυριάκος Πιερακκάκης ήθελε να έχει τα δικά του πρόσωπα στις γενικές γραμματείες, δεν το έκαναν πράξη στο Μαξίμου. Ουσιαστικά, έβαλε τα πρόσωπα που θέλανε οι υπουργοί. Ο Δημήτρης Σκάλκος, ένα πρόσωπο πολύ κοντά στο Μαξίμου και στον Άκη Σκέρτσο διασώθηκε και πήγε σε μία γραμματεία φαντεζί, όπως η γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας χωρίς όμως σοβαρό αντικείμενο. Ο μόνος που θα λέγαμε πάτησε πόδι και έβαλε τις δικές του εισηγήσεις είναι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Πάντως, εκφράζονται πολλές ανησυχίες αν μπορεί το σχήμα να λειτουργήσει εάν οι υπουργοί είναι αναγκασμένοι να λειτουργήσουν με γενικούς γραμματείς που δεν ξέρουν και δεν έχουν προτείνει. Στην προσπάθειά του το Μαξίμου να αποπασοκοποιήσει τους γενικούς γραμματείες ίσως το κυβερνητικό έργο περάσει σε δεύτερη μοίρα και σε πρώτη μοίρα μπουν οι προεκλογικές διευθετήσεις. Όλα θα τα δούμε το επόμενο διάστημα.

Διαβάστε ακόμη: