Από τα πλέον ακριβά ποτά σ’ όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση φέρεται να διαθέτει η Ελλάδα, όπως προκύπτει από τα σημερινά στοιχεία της Eurostat. Πιο συγκεκριμένα, με βάση τα δεδομένα του 2020, ο ελληνικός δείκτης τιμών καταναλωτή για αλκοολούχα ποτά ανέρχεται στις 136,8 μονάδες.

Τεράστιες είναι οι αποκλίσεις στις τιμές των αλκοολούχων προϊόντων ανάμεσα στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2020.

Αλκοόλ: Σε ποιες χώρες είναι ακριβό- Η θέση της Ελλάδας

Παρότι είναι αισθητά χαμηλότερος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια (141,9 μονάδες το 2017), εντούτοις αποτελεί μία από τις υψηλότερες τιμές σ’ όλη την Ευρώπη. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι η Ελλάδα συνιστά την 4η πιο ακριβή χώρα στον τομέα των αλκοολούχων ποτών.

Αλκοόλ: Σε ποιες χώρες είναι ακριβό- Η θέση της Ελλάδας

Την πρωτιά κατέχει η Φινλανδία, όπου ο σχετικός δείκτης ανέρχεται στις 193 μονάδες, ενώ ακολουθούν η Ιρλανδία (180,7) και η Σουηδία (156). Αξίζει να σημειωθεί ότι στις παραπάνω τιμές συμπεριλαμβάνονται και οι φόροι (ΦΠΑ, φόρος ειδικής κατανάλωσης κ.λπ), οι οποίοι ανεβάζουν σημαντικό το κόστος για τον τελικό καταναλωτή.

Συνολικά, το 2020, η τιμή των αλκοολούχων ποτών σε ολόκληρη την ΕΕ ήταν πάνω από δυόμισι φορές υψηλότερη στο πιο ακριβό κράτος – μέλος σε σύγκριση με το φθηνότερο.

Η πρώτη δεκάδα των πιο ακριβών χωρών

  1. Φινλανδία
  2. Ιρλανδία
  3. Σουηδία
  4. Ελλάδα
  5. Δανία
  6. Εσθονία
  7. Μάλτα
  8. Λετονία
  9. Βέλγιο
  10. Κροατία

Οι χαμηλότερες τιμές 

Από την άλλη πλευρά, η χαμηλότερη τιμή αλκοολούχου ποτού συναντάται στην Ουγγαρία, όπου ο δείκτης τιμών καταναλωτή κυμαίνεται στο 73. Δηλαδή σχεδόν το 1/3 της Φινλανδίας.

Αρκετά φθηνές είναι και οι Ρουμανία, Βουλγαρία, Πολωνία και Τσεχία, ενώ κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου (100 μονάδες) βρίσκονται οι Λιθουανία, Σλοβενία, Σλοβεκία, Γερμανία και Ισπανία.

Η Κύπρος κινείται στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους

Με βάση τα στοιχεία της Eurostat στην Κύπρο το αλκοόλ κοστίζει ελάχιστα περισσότερο από όσο κοστίζει κατά μέσο όρο στα κράτη μέλη της ΕΕ ένα ποτήρι αλκοόλ.

Ο κυπριακός δείκτης τιμών για τα αλκοολούχα προϊόντα κυμαίνεται στο 103,4 με την Κύπρο να φιγουράρει στην 16η θέση των χωρών με το “ακριβότερο ποτό” της Ευρωπαϊκής Ένωσης.