Η Άλις Γουόλτον είναι η μόνη γυναίκα κληρονόμος της περιουσίας Walmart και πλέον η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο.

Οι τρεις κληρονόμοι της Walmart — ο Ρομπ, ο Τζιμ και η Άλις Γουόλτον— έχουν συνολική περιουσία άνω των 260 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.

Αναλυτικότερα, η 74χρονη Άλις έχει εκτιμώμενη περιουσία αξίας 86 δισεκατομμυρίων ευρώ και βρίσκεται στη 18η θέση στη λίστα του Bloomberg. Είναι η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο αφού ξεπέρασε τη κληρονόμο της L’Oréal, Φρανσουάζ Μπετανκούρ Μέγιερς, της οποίας η καθαρή περιουσία ανέρχεται σήμερα στα 82 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με το Bloomberg.

Παρά την υψηλή θέση των Waltons, η προσωπική τους ζωή παραμένει σε μεγάλο βαθμό ιδιωτική. Ωστόσο το Business Insider σύλλεξε πληροφορίες σχετικά με το πού ξοδεύει την περιουσία της η Άλις Γουόλτον.

Η Άλις, σε αντίθεση με τα αδέρφια της, Ρομπ και Τζιμ, δεν είχε ποτέ ενεργό ρόλο στη διαχείριση της Walmart και έτσι αποφάσισε να ασχοληθεί με την τέχνη.

Όταν ταξίδευε με την μητέρα της κάνοντας εκδρομές σε κάμπινγκ συνήθιζε να ζωγραφίζει ακουαρέλες. Μάλιστα στην ηλικία των 10 ετών αγόρασε το πρώτο της έργο τέχνης: ένα αντίγραφο του πίνακα Blue Nude του Πικάσο για 2 δολάρια.

Μετά την αποφοίτησή της από το Πανεπιστήμιο Trinity στο Σαν Αντόνιο του Τέξας, το 1971, η Γουόλτον εργάστηκε για λίγο διάστημα στην οικογενειακή επιχείρηση. Ωστόσο στην πορεία ακολούθησε τα Οικονομικά, γεγονός που την οδήγησε να ιδρύσει το 1988 την επενδυτική τράπεζα Llama Company.

Η ίδια έχει παντρευτεί και χωρίσει δύο φορές και δεν έχει παιδιά.

Προσωπική ζωή

Η Άλις Γουόλτον το 1974, σε ηλικία 24 ετών γνώρισε τον πρώτο της σύζυγο, έναν επενδυτικό τραπεζίτη από την Λουιζιάνα, ωστόσο δυόμιση χρόνια αργότερα αποφάσισαν να τραβήξουν χωριστούς δρόμους.

Έπειτα γνώρισε τον δεύτερο σύζυγό της, ήταν ο εργολάβος που έφτιαξε την πισίνα της, ωστόσο ο γάμος τους δεν κράτησε για πολύ με αποτέλεσμα λίγο αργότερα να χωρίσουν.

Η ίδια διαθέτει μια τεράστια ιδιωτική συλλογή έργων τέχνης, με πρωτότυπα έργα από θρυλικούς Αμερικανούς καλλιτέχνες όπως ο Andy Warhol, ο Norman Rockwell και η Georgia O’Keefe. «Η συλλογή μου με κάνει τόσο χαρούμενη, είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής μου», είχε δηλώσει παλαιότερα στο The New Yorker.

Πώς ξοδεύει την περιουσία της η κληρονόμος της Walmart, Άλις Γουόλτον

Το 2011, θέλησε να ιδρύσει το μουσείο Crystal Bridges Museum of American Art στο Bentonville του Αρκάνσας, αξίας 50 εκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να στεγάσει την ιδιωτική συλλογή έργων τέχνης της αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το 2014, η κληρονόμος της Walmart έχασε 44,4 εκατομμύρια δολάρια σε ένα έργο τέχνης της Georgia O’Keeffe. Ήταν η πιο ακριβή πώληση έργου τέχνης από γυναίκα καλλιτέχνη στην ιστορία. Η Walton το έβαλε αργότερα στο μουσείο της στο Αρκάνσας.

Η Γουόλτον έχει δωρίσει εκατομμύρια για τις τέχνες και άλλους σκοπούς.

Η ίδια επίσης έχει προχωρήσει σε πολλές δωρεές. Τον Ιανουάριο του 2016, δώρισε 3,7 εκατομμύρια από τις μετοχές της Walmart στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό της οικογένειας, το Walton Family Foundation. Τον επόμενο χρόνο, η φιλανθρωπική οργάνωση δώρισε 120 εκατομμύρια δολάρια στο Πανεπιστήμιο του Αρκάνσας για να ιδρύσει μια Σχολή Τέχνης.

Η Γουόλτον έχει επίσης τη δική της φιλανθρωπική οργάνωση, το Ίδρυμα Alice L. Walton, το οποίο επικεντρώνεται σε δωρεές που αφορούν τις τέχνες, την εκπαίδευση και την υγεία.

Χρηματοδοτήσεις σε πολιτικά πρόσωπα

Η Γουόλτον έχει επίσης χρηματοδοτήσει πολιτικά πρόσωπα. Συγκεκριμένα χρηματοδοτούσε Ρεπουμπλικανούς υποψηφίους αλλά το 2016 είχε δωρίσει 353.400 δολάρια στο Hillary Victory Fund, μια κοινή επιτροπή συγκέντρωσης κεφαλαίων που υποστηρίζει την Κλίντον και άλλους Δημοκρατικούς . Οι δύο γυναίκες γνωρίστηκαν ενώ η Κλίντον υπηρετούσε ως Πρώτη Κυρία του Αρκάνσας και ήταν η μόνη γυναίκα που συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο της Walmart.

Επίσης ασχολήθηκε ενεργά με το ράντσο της στο Τέξας, αλλά το 2015 αποφάσισε να αφιερώσει περισσότερο από τον χρόνο της στο Μουσείο Αμερικανικής Τέχνης Crystal Bridges. Δύο χρόνια αργότερα πούλησε το ράντσο της για άγνωστο ποσό. Το Rocking W Ranch είχε αρχική τιμή 19,75 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά αργότερα μειώθηκε στα 16,5 εκατομμύρια δολάρια. Το ράντσο διέθετε περισσότερα από 250 στρέμματα βοσκοτόπων και βοηθητικών κτιρίων για βοοειδή και άλογα.

Η Γουόλτον διαθέτει από το 2014 ένα διώροφο διαμέρισμα στην Park Avenue της Νέας Υόρκης αξίας 25 εκατομμύριων δολαρίων.

Το διαμέρισμα, το οποίο ανήκε στον αείμνηστο χρηματοδότη Christopher H. Browne, έχει περισσότερα από 52 μεγάλα παράθυρα με θέα στο Central Park και την πόλη, καθώς και μια αίθουσα μέσων και μια βιβλιοθήκη.

Τον Ιανουάριο του 2020, έβαλε στο στόχαστρο το «σπασμένο» σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Αμερικής και αποκάλυψε τα σχέδιά της να ανοίξει ένα ολιστικό ινστιτούτο υγείας στο Bentonville.

Τέλος, τον Οκτώβριο του 2023, το Ίδρυμα Walton ανακοίνωσε την πρωτοβουλία «Πρόσβαση για Όλους» για την παροχή 40 εκατομμυρίων δολαρίων σε επιχορηγήσεις σε 64 αμερικανικά μουσεία. Οι επιχορηγήσεις σχεδιάστηκαν για να βοηθήσουν τα μουσεία να προσελκύσουν νέο κοινό μετά την πανδημία του COVID-19.

Διαβάστε ακόμη: