Σφυροκόπημα άνω του 15% δέχεται από χθες η μετοχή του κινεζικού ομίλου Alibaba Group μετά και τα απογοητευτικά αποτελέσματα τριμήνου.

Τα καθαρά κέρδη του τεχνολογικού κολοσσού κατέρρευσαν κατά 81% γα το β’ τρίμηνο χρήσης, την ώρα που το Πεκίνο εντείνει τις πιέσεις στις εταιρίες του Διαδικτύου. Παράλληλα οι τριμηνιαίες ζημίες έφτασαν τπ 1 δισ. ευρώ μετά και το πρόστιμο-ρεκόρ που επιβλήθη στην εταιρία του Jack Ma για αθέμιτο ανταγωνισμό.

Alibaba: Σε ελεύθερη πτώση ο κινεζικός κολοσσός

Ειδικότερα, για το τρίμηνο από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο, ο όμιλος κατέγραψε κέρδη 5,37 δισεκ. γιουάν (741,3 εκατ. ευρώ), συγκριτικά με 28,7 δισεκ. γιουάν την αντίστοιχη περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα.

Ο κύκλος εργασιών, αντίθετα, αυξήθηκε κατά 29% σε ετήσια βάση στα 155 δισεκ. γιουάν (21,4 δισεκ. ευρώ) για την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.

Alibaba: Σε ελεύθερη πτώση ο κινεζικός κολοσσός

Στο κυνήγι από τις κινεζικές αρχές

Η Alibaba, με ειδικό βάρος στον κλάδο αυτό που ανέκαθεν θεωρούνταν πρότυπο, ήταν η πρώτη που αποτέλεσε στόχο των αρχών, όταν το Πεκίνο αυστηροποίησε το ρυθμιστικό πλαίσιο για τις εταιρίες του Διαδικτύου.

Την άνοιξη, ο όμιλος που ιδρύθηκε από τον χαρισματικό δισεκατομμυριούχο Jack Ma καταδικάστηκε σε πρόστιμο 2,3 δισεκ. ευρώ για παρεμπόδιση του ανταγωνισμού.

Μετά από αυτό το πρόστιμο ρεκόρ, η Alibaba κατέγραψε τριμηνιαίες ζημίες σχεδόν 1 δισεκ. ευρώ.
Οι εταιρίες του Διαδικτύου για καιρό απολάμβαναν στην Κίνα ένα σχετικά χαλαρό νομοθετικό πλαίσιο, κυρίως σε ό,τι αφορά τα προσωπικά δεδομένα.

Aλλά τους τελευταίους μήνες, οι αρχές εμφανίζονται ιδιαίτερα αδιάλλακτες κυρίως σε ό,τι αφορά τις πρακτικές που έως τότε ανέχονταν και που χρησιμοποιούνταν ευρέως.

Ωστόσο, στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του, ο όμιλος που εδρεύει στη Χανγκτζόου (ανατολική Κίνα) δεν έκανε κανένα σχόλιο για το ρυθμιστικό πλαίσιο.

Alibaba: Σε ελεύθερη πτώση ο κινεζικός κολοσσός

Κοινοπραξία της Alibaba θα «χτυπήσει» την κινεζική κατασκευάστρια τσιπ Tsinghua για $8 δισ.

Στο μεταξύ μια κοινοπραξία με επικεφαλής τον πολυεθνικό τεχνολογικό κολοσσό πιθανώς ετοιμάζεται να εξαγοράσει τη δοκιμαζόμενη από τα χρέη κινεζική κατασκευάστρια τσιπ Tsinghua Unigroup, σε μια συμφωνία αξίας άνω των 50 δισ. γουάν, μεταδίδει το Bloomberg News, επικαλούμενο πηγές.

Η προσφορά της Alibaba θεωρείται ότι έχει το προβάδισμα χάρη στο ειδικό της βάρος στον χώρο της τεχνολογίας και τη χρηματοοικονομική της θέση, αλλά και δεδομένου ότι έχει ήδη μια επιχείρηση cloud και τσιπ.

Η μετοχή της Unisplendour, μιας μονάδας της Tsinghua, έχει σκαρφαλώσει πάνω από 8%. Η συναλλαγή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τον Σεπτέμβριο.

Κίνα: Ιλιγγιώδες πρόστιμο στην Alibaba για μονοπωλιακές πρακτικές

Το «μπαμ» έρχεται: Οικονομική κρίση «Made in China»

LAC: 18 νέα επενδυτικά ανοίγματα Κίνας σε Λατινική Αμερική