Ράλι της τάξης του 6,5% σημείωσε η μετοχή της Alibaba στο Χονγκ Κονγκ, για να κλείσει τελικά στο +4,82% αφού ο κινεζικός τεχνολογικός κολοσσός ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να υποβάλει αίτηση για διπλή κύρια εισαγωγή στην αγορά του Χονγκ Κονγκ, προτού επιστρέψει κάποια κέρδη.

Οι μετοχές της εταιρείας διαπραγματεύονται ήδη και στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ και του Χονγκ Κονγκ, αλλά η τρέχουσα εισαγωγή στο Χονγκ Κονγκ είναι δευτερεύουσα.

Η διαδικασία αρχικής εισαγωγής στο Χονγκ Κονγκ αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2022, ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της. Το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ άλλαξε πρόσφατα τους κανόνες, διευκολύνοντας περισσότερες εταιρείες να προχωρήσουν σε αντίστοιχες κινήσεις. Σύμφωνα με το Reuters, η Alibaba είναι η πρώτη μεγάλη εταιρεία που εκμεταλλεύεται αυτή την αλλαγή κανόνων.

«Λάβαμε έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο για να υποβάλουμε αίτηση για διπλή εισαγωγή, με την ελπίδα να καλλιεργήσουμε μια ευρύτερη και πιο διαφοροποιημένη βάση επενδυτών για να συμμετάσχουμε στην ανάπτυξη και το μέλλον της εταιρείας, ειδικά από την Κίνα και άλλες αγορές στην Ασία» είπε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Daniel Zhang.

Η Alibaba έχει χάσει περίπου τα 2/3 της αξίας της από το peak της το 2020. Ο μέσος ημερήσιος όγκος συναλλαγών της στο Χονγκ Κονγκ ήταν περίπου 700 εκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με περίπου 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ.

«Στρατηγική» κίνηση

Η κίνηση χαρακτηρίζεται ως «πολύ στρατηγική» επειδή η αγορά του Χονγκ Κονγκ δεν έχει προσφέρει τόση ρευστότητα στην Alibaba όσο η αγορά των ΗΠΑ, δήλωσε ο Ronald Wan, μη εκτελεστικός πρόεδρος της Partners Fintech Holdings. «Χρειαζόμαστε κάτι άλλο, που θα φέρει επενδυτές από την ηπειρωτική χώρα για να επενδύσουν στις μετοχές», είπε στο «Street Signs Asia» του CNBC την Τρίτη. Η ύπαρξη μιας κύριας εισαγωγής στο Χονγκ Κονγκ θα επιτρέψει στην Alibaba να συμπεριληφθεί στο Shenzhen-Hong Kong Stock Connect, το οποίο παρέχει στους επενδυτές στην ηπειρωτική Κίνα πρόσβαση στη μετοχή. Σημειώνεται, τέλος, ότι οι κινεζικές κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων Xpeng και Li Auto έχουν διπλές κύριες εισαγωγές σε Χονγκ Κονγκ και ΗΠΑ και έχουν συμπεριληφθεί και οι δύο στο πρόγραμμα “stock connect”.