Η Alibaba Group Holding Ltd. έκλεισε το ερευνητικό της εργαστήριο κβαντικών υπολογιστών, ένδειξη ότι η κινεζική εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου και cloud εξετάζει περισσότερες περικοπές για να βελτιώσει τα μεγέθη της.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg η Alibaba θα δωρίσει τον εξοπλισμό της στο Πανεπιστήμιο Zhejiang στο Hangzhou, όπου εδρεύει, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας. Το κλείσιμο του εργαστηρίου θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια περίπου 30 υπαλλήλων, μερικοί από τους οποίους η Alibaba μπορεί να βοηθήσει να βρουν θέσεις στο ίδιο κολέγιο, είπε άτομο που γνωρίζει το θέμα, ζητώντας να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ο ηγέτης του ηλεκτρονικού εμπορίου της Κίνας βρίσκεται στη μέση μιας γενικής αναθεώρησης με επικεφαλής τον Joseph Tsai και τον Eddie Wu, δύο έμπιστους του συνιδρυτή Jack Ma που ανέλαβε την εταιρεία τον Σεπτέμβριο. Αυτόν τον μήνα, τα δυο στελέχη ανακοίνωσαν αλλαγές στην εταιρεία και συγκεκριμένα το πολυαναμενόμενο spinoff των υπηρεσιών cloud.

Πριν από αυτήν την αιφνιδιαστική απόφαση, η εταιρεία βρισκόταν στη μέση μιας περίπλοκης διάσπασης έξι κατευθύνσεων που θα χώριζε την εταιρεία σε επιχειρήσεις εξαρτημάτων από το εμπόριο και την ψυχαγωγία έως την εφοδιαστική αλυσίδα.

Την περασμένη εβδομάδα, οι Tsai και Wu έκαναν τα πρώτα βήματα προς την αναβάθμιση του βραχίονα cloud, ο οποίος έχει αφαιμάξει μερίδιο αγοράς σε ανταγωνιστές που υποστηρίζονται από το κράτος. Η εταιρεία διόρισε τρία νέα στελέχη για να ηγηθούν μεγάλων επιχειρηματικών γραμμών στο Alibaba Cloud, με δύο να αναφέρονται απευθείας στον Διευθύνοντα Σύμβουλο Wu.

Η Alibaba είναι ένας σημαντικός παίκτης στοcloud computing στη χώρα καταγωγής της και επιδιώκει ολοένα και περισσότερο να ανταγωνιστεί εδραιωμένους κολοσσούς των ΗΠΑ, όπως η Amazon και η Microsoft.