Με την παρουσία πλειάδας στελεχών της Κουμουνδούρου αλλά και της Νέας Αριστεράς – δηλαδή του «όλου ΣΥΡΙΖΑ» – ξεκίνησε η πρώτη μέρα της 1ης Διεθνούς Διάσκεψης για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που διοργανώνουν το Ινστιτούτο Αλέξης Τσίπρας και το Ίδρυμα Ζόραν Ζάεφ, με ομιλητές περισσότερες από 50 διεθνείς προσωπικότητες. Το παρών έδωσε για λίγο ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος αποχώρσε λίγο πριν από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα για να παραχωρήσει συνέντευξη στον ΑΝΤ1 ενώ το παρών έδωσε και ο Γιώργος Παπανδρέου.

Κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Διάσκεψης προγραμματίστηκε να πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις όπως των δημάρχων της Αθήνας και της Κωνσταντινούπολης, αλλά και των επικεφαλής διακεκριμένων ινστιτούτων για τη βιώσιμη ανάπτυξη και για την πράσινη ατζέντα.

Δείτε live την εκδήλωση:

Νίμιτς: Κάνω έκκληση σε όλους να ακολουθήσουν και να σεβαστούν τη Συμφωνία των Πρεσπών

Συγκινημένος εμφανίστηκε ο πρώην ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, κατά τη βράβευσή του από τους πρώην πρωθυπουργούς, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ για την επίτευξη της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Ο κύριος ρόλος που έπαιξα, ήταν να ακούω τα δύο μέρη, να προσπαθώ να διατηρήσω την εμπιστοσύνη τους, να κατανοώ τις ανησυχίες τους και να τα βοηθώ να εξερευνούν λύσεις» ανέφερε, παραλαμβάνοντας το βραβείο, προσθέτοντας ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα καλό μοντέλο για μικρές χώρες, ιδιαίτερα στην περιοχή, για την επίτευξη διμερών συμφωνιών».

«Είναι από τις λίγες συμφωνίες, που ήταν διμερώς διαπραγματευθείσα και, ναι, υπήρξε ένας διαμεσολαβητής, αλλά δεν είχε καμία εξουσία» σημείωσε ο κ. Νίμιτς, λέγοντας ότι η Συμφωνία εξελίχθηκε σε μια διαδικασία.

Ο κ. Νίμιτς σημείωσε ότι «η συμφωνία των Πρεσπών είναι πολύ σημαντική για τις δύο χώρες και την περιοχή, την όλη περιοχή και πέρα από την περιοχή». Επισήμανε ότι είναι ένας συμβιβασμός και σχολίασε πως «οι συμβιβασμοί είναι δύσκολο να επιτευχθούν και από τη στιγμή που επιτυγχάνεται ένας συμβιβασμός είναι πολύ εύκολο για τους ανθρώπους και απ’ τις δύο πλευρές να πουν “αν ήμουν εγώ εκεί θα είχα κάνει καλύτερη δουλειά, θα είχα καλύτερο αποτέλεσμα, ο συμβιβασμός είναι υπέρ της άλλης πλευράς και τα λοιπά”, αλλά πρέπει να το αντιμετωπίσουμε». Τόνισε ότι «όλες οι συμφωνίες που είναι σημαντικές τείνουν να είναι συμβιβασμοί», φέρνοντας ως παράδειγμα το αμερικανικό Σύνταγμα, τη Συνθήκη των Βερσαλλιών, τον χάρη των Ηνωμένων Εθνών».

Πρόσθεσε ότι όλα αυτά είναι συμβιβασμοί «και επειδή είναι συμβιβασμοί είναι ατελής και οι άνθρωποι μπορούν πάντα να βρουν κάποια σημεία αρνητικά, αλλά σκεφτείτε πώς θα ήταν η ζωή χωρίς αυτές τις συμφωνίες». «Αυτές οι συμφωνίες είναι το πλαίσιο του πολιτισμού μας, αν δεν τις ακολουθήσουμε, αν δεν την σεβόμαστε τότε αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρά προβλήματα. Κάνω έκκληση λοιπόν σήμερα προς όλους, όλες οι πλευρές, να μην υπονομεύουν αυτές τις συμφωνίες και ιδιαιτέρως τη συμφωνία των Πρεσπών. Ζούμε σε μία πολύ επικίνδυνη περιοχή, ζούμε στον πραγματικό κόσμο και στον πραγματικό κόσμο έχουμε συμφωνίες που βρίσκονται εκεί ώστε αυτοί που είναι στην εξουσία να τις ακολουθούν», ανέφερε σύμφωνα με την επίσημη μετάφραση της διοργάνωσης.

Σχολίασε ότι «δεν ζούμε στο Metaverse» όπου είναι ωραία, «αλλά στο τέλος πρέπει να βγάλεις τα γυαλιά (σ.σ. της εικονικής πραγματικότητας) και να επιστρέψεις στο πραγματικό κόσμο, ο όποιος έχει πραγματικούς κινδύνους». «Κάνω έκκληση σε όλους να ακολουθήσουν και να σεβαστούν τη Συμφωνία των Πρεσπών και να δουλέψουν σκληρά για την υλοποίηση της και αν υπάρχουν σημεία στην συμφωνία που χρειάζονται εργασία τότε να καθίσουν από κοινού και να βρουν τη λύση», είπε, ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

Κοτζιάς: Δεν άρεσε στη Ρωσία η Συμφωνία των Πρεσπών

Με ευχαριστίες στους δύο πρώην πρωθυπουργούς, Τσίπρα και Ζάεφ ξεκίνησε την ομιλία του ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Για τον Ζόραν Ζάεφ, ανέφερε πως «τον γνώρισα στην αντιπολίτευση» και του είπε «θα γίνω Πρωθυπουργός και θα κάνουμε συμφωνία».

6254013
Στο πάνελ οι πρώην ΥΠΕΞ Ελλάδος και Βόρειας Μακεδονίας, Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ
6254010

«Υπήρχε μεγάλη δυσκολία να ξεφύγουμε από την επιρροή των οπαδών της αδράνειας» τόνισε ο κ. Κοτζιάς, λέγοντας πως οι φασίστες και οι χουνταίοι μας έφεραν κοντά και κατάφεραν να γίνει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Κατά τον κ. Κοτζιά, «η συμφωνία λέει κάτι. Λέει «εμπιστεύομαι την Ελλάδα» και θα προωθήσουμε τη θετική ατζέντα αν κάνουμε σοβαρές υποχωρήσεις».

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του πρώην Υπουργού Εξωτερικών για τη Ρωσία, λέγοντας πως «όταν έχουμε πρόβλημα, η Ρωσία είναι πολύ καλός συμπαραστάτης της Ελλάδας, όταν το λύνουμε είναι εχθρική», συμπληρώνοντας πως «και για αυτό δεν της άρεσε και η Συμφωνία των Πρεσπών».

Έφυγε ο Κασσελάκης πριν την ομιλία Τσίπρα

Αποχώρησε λίγο πριν τις 18:30 από τη Διεθνή Διάσκεψη του Ινστιτούτου Τσίπρα ο Στέφανος Κασσελάκης και ενώ σε εξέλιξη ήταν το πάνελ με ομιλητές τους πρώην υπουργούς Εξωτερικών Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά και Νικολά Ντιμιτρόφ, αλλά και τον Μάθιου Νίμιτς.

Ο κ. Κασσελάκης προσήλθε για δεύτερη φορά στη διάρκεια της ημέρας στη Διάσκεψη στις 17:30, για να είναι παρών στη βράβευση του Μάθιου Νίμιτς από το Ινστιτούτο Τσίπρα, αλλά με διαφορά ούτε πέντε λεπτών προσήλθε στην συνέχεια ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, χωρίς να συμπέσουν κατά την είσοδο.

Σημειωτέον ότι ο κ.Κασσελάκης αποχώρησε για να παραχωρήσει συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, με αποτέλεσμα να απουσιάζει από την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα, που είναι προγραμματισμένη για την ίδια ώρα, στο επίσημο πρόγραμμα της Διάσκεψης.

Το «παρών» στις εργασίες της Διάσκεψης έδωσε και ο Γιώργος Παπανδρέου.

Διαβάστε ακόμη