Δεν ήταν ποτέ ο επιθετικός που τον συνόδευε η ταμπέλα του σούπερ σταρ, αλλά ένας παίκτης με εξαιρετική αίσθηση του γκολ που δεν είχε πρόβλημα να θυσιαστεί για το σύνολο.
Κι αυτό το μαρτυρούν οι αριθμοί του, καθώς σε 520 εμφανίσεις ως επαγγελματίας μέτρησε 320 γκολ, γεγονός που του επέτρεψε να κάνει μια αξιοπρόσεκτη καριέρα με κορυφαίο σταθμό τη Μπορούσια Ντόρτμουντ, ενώ έκλεισε την καριέρα του στη Βασιλεία (απ’ όπου είχε αναδειχθεί).
Το 2013 σε ηλικία 34 ετών ο Αλεξάντερ Φράι κρέμασε τα παπούτσια όντας ο κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών με την Εθνική Ελβετίας (44 γκολ σε 82 εμφανίσεις) και για μία δεκαετία περίπου ασχολήθηκε με την προπονητική.
Όχι με ιδιαίτερη επιτυχία, με εξαίρεση την άνοδο που κέρδισε με τη Βίντερτουρ (21-22) κι αυτό ήταν κάτι που αντιλήφθηκε κι ο ίδιος δηλώνοντας κατά τη διάρκεια της περσινής σεζόν (όταν ήταν ακόμη προπονητής της Αράου) ότι θα ήθελε να συνεχίσει να ζει εκτός ποδοσφαίρου.
«Θα ήθελα να ασχοληθώ με την τυροκομία…», είχε πει σε μια συνέντευξη του κι αμέσως τον προσέγγισε ο Οργανισμός Μάρκετινγκ Τυριών Ελβετίας καθώς στην πατρίδα του παραμένει ένας ποδοσφαιρικός θρύλος.
Κι όταν τον Μάρτιο απομακρύνθηκε από την ομάδα, αποφάσισε ότι είχε έρθει η ώρα να βγάλει οριστικά τις ποδοσφαιρικές φόρμες και να φορέσει τη στολή του τυροκόμου.
Ο Φράι επικοινώνησε με τον Οργανισμό και λίγο αργότερα ξεκίνησε ένα ειδικό πρόγραμμα σπουδών σχετικό με την τυροκομία, το οποίο ολοκλήρωσε με απόλυτη επιτυχία και πλέον είναι ένας διπλωματούχος σομελιέ τυριών!
«Το πρόγραμμα ήταν πολύ ενδιαφέρον και κάτι εντελώς καινούργιο για μένα. Έμαθα τα πάντα για τη σύσταση του γάλακτος, την τυροκομία και την κατανάλωση. Πάντα ήμουν μεγάλος οπαδός των τυριών και ήταν πολύ εντυπωσιακό να βλέπεις όλα όσα γίνονται σε αυτό. Το μάθημα διήρκεσε τέσσερις μήνες και στο τέλος έπρεπε να δώσω τέσσερις εξετάσεις», δήλωσε ο Φράι ξεκαθαρίζοντας ότι η πορεία του στην τυροκομία θα συνεχιστεί με μικρά και σταθερά βήματα.
«Δεν θα ανοίξω αμέσως τυροκομείο, αλλά σίγουρα θα κάνω κάτι με τυρί του χρόνου. Θα είναι μικρής κλίμακας στην αρχή – αλλά θα σκεφτώ πολύ για το μέλλον».