Ο κόσμος θα επιστρέψει στην κανονική ζωή μέσα στον επόμενο χρόνο, παρότι νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού θα συνεχίσουν να εμφανίζονται, εκτίμησε ο Έλληνας CEO της Pfizer Αλμπερτ Μπουρλά.

«Συμφωνώ ότι μέσα σε έναν χρόνο, θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην κανονική ζωή», είπε μιλώντας στο ABC News. «Δεν πιστεύω ότι αυτό σημαίνει πως δεν θα έχουμε και άλλες μεταλλάξεις και δεν πιστεύω ότι αυτό σημαίνει πως θα μπορούμε να ζήσουμε τη ζωή μας χωρίς να εμβολιαζόμαστε », πρόσθεσε o Αλμπερτ Μπουρλά.

Τα σχόλια του Αλμπερτ Μπουρλά επιβεβαιώνουν όσα είχε πει την περασμένη εβδομάδα και ο CEO της Moderna, Στεφάν Μπανσέλ, όταν είχε εκτιμήσει ότι η πανδημία θα τελειώσει σε έναν χρόνο.

«Εάν κοιτάξετε την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας σε όλη τη φαρμακοβιομηχανία κατά τους τελευταίους έξι μήνες, αρκετές δόσεις αναμένεται να είναι διαθέσιμες έως τα μέσα του επόμενου έτους ώστε να εμβολιαστούν όλοι σε αυτή τη γη», είχε πει ο Μπανσέλ στην ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung.

Ο Μπανσέλ είχε εκτιμήσει ότι όσοι δεν εμβολιάζονται θα αποκτήσουν ανοσία με φυσικό τρόπο, γιατί η μετάλλαξη Δέλτα είναι πολύ μεταδοτική. «Με αυτόν τον τρόπο, θα καταλήξουμε σε μία κατάσταση παρόμοια με εκείνη της γρίπης. Μπορείς να εμβολιαστείς και να έχεις έναν καλό χειμώνα. Ή μπορείς να μην το κάνεις και να διακινδυνεύσεις να αρρωστήσεις και ενδεχομένως να καταλήξεις ακόμα και στο νοσοκομείο», είχε εξηγήσει.

Ο Μπουρλά εκτίμησε ότι ο κορωνοϊός πιθανότατα θα απαιτήσει ετήσιο εμβολιασμό, προκειμένου να αντιμετωπίζονται οι νέες μεταλλάξεις που θα εμφανίζονται ανά τον κόσμο.