Συνεχείς είναι οι αποκαλύψεις για τα σκάνδαλα με τους μοναχούς στην Ιερά Μονή Αββακούμ στην Κύπρο.

Για την υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα από την αστυνομία της Κύπρου όπως δήλωσε σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου. «Οι εξετάσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Έχει ληφθεί ένας μεγάλος αριθμός καταθέσεων μέχρι στιγμής. Έχουν γίνει αρκετές έρευνες σε διάφορους χώρους και στην ίδια την Μονή, αν χρειαστεί και τις επόμενες ημέρες θα γίνουν και άλλες έρευνες», είπε. Όπως αναφέρει μάλιστα το philenews, ο κ. Ανδρέου επιβεβαίωσε ότι η αστυνομία έλαβε ως τεκμήρια για τη διερεύνηση της υπόθεσης, τις 800.000 και πλέον χιλιάδες ευρώ, που υπήρχαν σε χρηματοκιβώτιο της Μονής, το υλικό των κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης και έγγραφα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας πρόσθεσε ότι οι έρευνες στρέφονται προς όλες τις κατευθύνσεις και τόνισε ότι οι δύο ποινικοί ανακριτές θα ενισχύσουν τις ανακρίσεις των ομάδων που ερευνούν τα αδικήματα οικονομικής φύσεως, που κατήγγειλε η Μητρόπολη Ταμασού και τις καταγγελίες των μοναχών η άλλων προσώπων για διάφορα αδικήματα, όπως επίθεση και άλλα.

«Οι πρόσθετες πληροφορίες για παρουσία ακόμα δύο αστυνομικών, πέραν των δύο που είχαν αναφερθεί αρχικώς, στα γεγονότα στην μονή Αββακούμ, οδήγησαν στο διορισμό των δύο ποινικών ανακριτών για διερεύνηση της υπόθεσης», ανέφερε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Αντωνίου.

«Στόχος του διορισμού», είπε, «είναι η διασφάλιση αμεροληψίας και ακεραιότητας στις έρευνες».
Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Τέτοια φαινόμενα δεν μπορούν να γίνουν με κανένα τρόπο και από κανένα αποδεκτά

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος εξέφρασε την βούληση του να εξιχνιαστεί μέχρι τέλους η υπόθεση του ταλανίζει το τελευταίο διάστημα τους κόλπους της Εκκλησίας. «Διαβεβαιώνω το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας ότι απόφασή μου είναι να διερευνηθούν πλήρως σε όλες τους τις διαστάσεις τα όσα σκανδαλίζουν όλους μας. Η Ιερά Σύνοδος έχει αναθέσει στα δικαστικά όργανά της, την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης τα οποία και έχουν, ήδη, αρχίσει της έρευνές τους. Καλώ και την Αστυνομία καθώς και όλους τους φορείς της Κυπριακής Δημοκρατίας, που εμπλέκονται στις έρευνες, να εξιχνιάσουν μέχρι τέλους την υπόθεση. Τέτοια φαινόμενα δεν μπορούν να γίνουν με κανένα τρόπο και από κανένα αποδεκτά», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Κόντρα μεταξύ των δύομοναχών και του Μητροπολίτη Ταμασού

Σημειώνεται πάντως ότι οι δύο αρχιμανδρίτες που βρίσκονται στο επίκεντρο του σκανδάλου στρέφονται κατά του Μητροπολίτη Ταμασού ο οποίος υπέβαλε τις εις βάρος τους καταγγελίες. Σύμφωνα με το philenews, από τη μια, προτάσσεται η θέση ότι η αντιπαράθεση ξεκίνησε όταν ο Μητροπολίτης Ταμασού εντόπισε παρατυπίες και ζήτησε απαντήσεις μέσω του ελεγκτικού τμήματος, ενώ από την άλλη, η θέση που προτάσσεται είναι ότι ο πόλεμος ξέσπασε επειδή ο μητροπολίτης ζητούσε μεγάλα χρηματικά ποσά από τη μονή και δεν του δίνονταν.

Κύπρος: Νέο βίντεο με το «άγιο» μύρο και τον σταυρό

Στο μεταξύ, μετά το βίντεο στο οποίο οι μοναχοί φαίνεται να παρασκεύαζαν το «μύρο» που τοποθετούσαν στον σταυρό, τον οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιούσαν για να πείσουν τους πιστούς ότι κάνει «θαύματα», ένα ακόμα ντοκουμέντο βλέπει το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με τον «Πολίτη» το νέο βίντεο λήφθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2023, και σε αυτό φαίνεται ο γέροντας Νεκτάριος να συνομιλεί με μοναχές οι οποίες μετέβησαν στο μοναστήρι για να προμηθευτούν γιορτινά εδέσματα.

Ο αρχιμανδρίτης Νεκτάριος παρουσίασε στις μοναχές το κουτί με τον Σταυρό του Αγίου Πορφυρίου αναφέροντας ότι μέσα τοποθέτησε βαμβάκι για να μην τρέχει το μύρο έξω. Ενημέρωσε επίσης τις μοναχές ότι το μύρο τρέχει στα κεφάλια των πιστών και για αυτό τον σταυρό το έχει τοποθετημένο σε κουτί.

Για να παραδώσει στις μοναχές το βαμβάκι με το μύρο από τον σταυρό, ο γέροντας Νεκτάριος έθεσε ως όρο, να μην αναφέρουν σε άλλους το θαύμα. «Δεν θέλω να κάμουμε show. Αν έθελα έφκαλλα το στες ειδήσεις τζαι έρκετουν λαοθάλασσα. Εν θέλω», τους είπε.

Τι λέει η γυναίκα που ξυλοκοπήθηκε από τον μοναχό

Σε μία άλλη εξέλιξη σχετικά με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα σχετικά με τη Μονή Αββακούμ, υπήρξε παρέμβαση μέσω των κοινωνικών δικτύων από τη γυναίκα η οποία σε εμφανίστηκε να δέχεται επίθεση με ζωνάρι από έναν από τους μοναχούς της Μονής.

Σε ανάρτησή της η γυναίκα κάνει λόγο για «παραποιημένο» βίντεο, υποστηρίζει μάλιστα ότι για τον διαπληκτιμό έφταιγε εκείνη, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι αυτά «συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες».

Αναλυτικά η ανάρτησή της:

«Με στεναχωρεί αφάνταστα ότι σας ανάγκασαν σήμερα να είσαστε δεκτες συγκεκριμένου βίντεο που «δειχνει» με σκληρό τρόπο ότι έτυχα «βάναυσου ξυλοδαρμου» από ένα Μόναχο της Ιερας Μονής του Οσίου Αββακουμ.

Λοιπόν σας διαβεβαιώ ότι το βίντεο είναι παραποιημένο. Ναι είχαμε ένα διαπληκτισμό με τον Μοναχό που προέκυψε από παρεξηγηση για την οποία έφταιγα εγω. Δεν συνεβη κατι που να μου άφησε τραύματα.

Δεν έχω παράπονο από τον Μοναχό, η μεταξύ μας παρεξήγηση λύθηκε και από την επόμενη μέρα οι σχέσεις μας είναι όπως πριν. Δηλαδή πολύ καλές. Συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες!!

Αυτά τα έχω δηλώσει και στην αστυνομία».

Διαβάστε ακόμη: