Η AKTOR Group, βρίσκεται σε τροχιά εντυπωσιακής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης, με φόντο την επιθετική της στρατηγική εξαγορών, τη διεύρυνση δραστηριοτήτων και την ενίσχυση παρουσίας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση της Optima Bank, ο όμιλος επιδεικνύει στοιχεία ενός νέου, πολυδιάστατου επενδυτικού οργανισμού που δεν περιορίζεται πλέον μόνο στον τομέα των υποδομών, αλλά δραστηριοποιείται δυναμικά σε ακίνητα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και facility management.
Η Στρατηγική Στροφή: Από κατασκευαστικός παίκτης σε επενδυτικό όμιλο
Η εξαγορά της AKTOR από την ELLAKTOR με τίμημα 110 εκατ. ευρώ αποτέλεσε το πρώτο μεγάλο βήμα προς τον μετασχηματισμό του ομίλου. Με αυτήν την κίνηση, ο όμιλος εξασφάλισε έργα συνολικού ανεκτέλεστου ύψους 3 δισ. ευρώ και ουσιαστικά διείσδυσε ξανά στην αγορά της Ρουμανίας, όπου η AKTOR διαθέτει ήδη μακρά παρουσία.
Παράλληλα, η επιτυχής αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 200 εκατ. ευρώ (SCI) προσέφερε την απαιτούμενη χρηματοδοτική δύναμη για την εξαγορά χαρτοφυλακίου ακινήτων αξίας 600 εκατ. ευρώ, έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 661MW, μετοχικό πακέτο 50,1% στην ENTELECHEIA και την είσοδο στον τομέα facility management μέσω Oceanic Group.
Κατασκευές: Η Ρουμανία ως μοχλός ανάπτυξης
Ο τομέας των κατασκευών παραμένει ο βασικός πυλώνας της δραστηριότητας του ομίλου. Με ανεκτέλεστο ύψους 5 δισ. ευρώ, η AKTOR στοχεύει σε κύκλο εργασιών 15 δισ. ευρώ έως το 2030, εκ των οποίων το 30% έχει ήδη διασφαλιστεί. Η Ρουμανία προβάλλει ως βασικός καταλύτης για την ανάπτυξη, προσφέροντας ευκαιρίες μέσω των επικείμενων διαγωνισμών έργων υποδομών και μειωμένου ανταγωνισμού από ευρωπαϊκούς ομίλους.
Οι προβλέψεις της διοίκησης για τον τομέα των κατασκευών περιλαμβάνουν έσοδα 1,6 δισ. ευρώ έως το 2025 και 2,91 δισ. ευρώ έως το 2030, με αντίστοιχα EBITDA 109 και 180 εκατ. ευρώ.
Ακίνητα και Facility Management: Η διεύρυνση της στρατηγικής
Η απόκτηση του χαρτοφυλακίου της PRODEA ύψους 600 εκατ. ευρώ σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα της AKTOR να διεισδύσει δυναμικά στον τομέα των ακινήτων. Με απόδοση 7%, 99% πληρότητα και μέση διάρκεια μισθώσεων 9,3 έτη, το χαρτοφυλάκιο εκτιμάται ότι θα αποφέρει EBITDA 55 εκατ. ευρώ έως το 2030.
Ταυτόχρονα, η δραστηριότητα facility management ενισχύθηκε με την εξαγορά της Oceanic Group, επεκτείνοντας τις υπηρεσίες του ομίλου πέρα από τη συντήρηση, σε τομείς όπως η ασφάλεια. Ο συγκεκριμένος τομέας αναμένεται να αποφέρει EBITDA 12 εκατ. ευρώ το 2025 και 25 εκατ. ευρώ το 2030.
Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: Επιθετική επέκταση
Η AKTOR επενδύει στρατηγικά και στις ΑΠΕ, επιδιώκοντας ραγδαία αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος μέσω συνεργασιών και εξαγορών. Ο στόχος είναι να φτάσει τα 912MW μέχρι το 2027, από τα 256MW που θα έχουν εξασφαλιστεί μέχρι το 2025. Με pipeline επιπλέον 2,800MW, ο όμιλος προετοιμάζει το έδαφος για μακροπρόθεσμη κυριαρχία στον κλάδο.
Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για EBITDA 22 εκατ. ευρώ το 2025 και 130 εκατ. ευρώ έως το 2030, καθιστώντας τον τομέα των ΑΠΕ έναν από τους πιο υποσχόμενους της AKTOR.
Συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα: Το επόμενο στοίχημα
Η AKTOR διαθέτει ήδη χαρτοφυλάκιο PPPs ύψους 526 εκατ. ευρώ και βλέπει με ενδιαφέρον τις νέες ευκαιρίες στην Ελλάδα (6,9 δισ. ευρώ) και τη Ρουμανία (μακροπρόθεσμα έργα 14 δισ. ευρώ). Εξετάζεται επίσης η εξαγορά του τομέα παραχωρήσεων της ELLAKTOR, η οποία θα ενίσχυε το στόχο του ομίλου για κατάκτηση μεριδίου 20% στην εγχώρια αγορά παραχωρήσεων.
Οι προοπτικές μέχρι το 2030
Με κινητήριο μοχλό τις εξαγορές, την επέκταση δραστηριοτήτων και την οργανική ανάπτυξη, η AKTOR Group αναμένεται να φτάσει κύκλο εργασιών 3,24 δισ. ευρώ το 2030 (CAGR 18,7%). Τα EBITDA προβλέπεται να αυξηθούν κατά 35,3% φτάνοντας τα 430 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη θα αγγίξουν τα 165 εκατ. ευρώ, από μόλις 10 εκατ. το 2024.
Η απομόχλευση του ομίλου είναι επίσης εντυπωσιακή, με το Net Debt/EBITDA να υποχωρεί από 2,9x το 2024, σε 1,7x το 2025 και μηδενικό επίπεδο το 2030. Αυτό θα επιτρέψει την έναρξη μερισματικής πολιτικής από το 2026.