Νέα χρηματοδότηση ύψους 20 εκατ. ευρώ θα προσφέρει το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στις επιχειρήσεις της ακτοπλοΐας με σκοπό τη διασφάλιση της επάρκειας εφοδιασμού και μετακίνησης επιβατών και αγαθών από την ηπειρωτική στη νησιωτική χώρα.
Σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β’/5159/22.11.2020) δικαιούχοι της νέας αυτής χρηματοδότησης είναι πλοιοκτήτες -πλοιοκτήτριες εταιρείες και κοινοπραξίες, οι οποίες, συνάπτουν συμβάσεις δημόσιας υπηρεσίας για το σύνολο των ελεύθερων ακτοπλοϊκών και πορθμειακών γραμμών της χώρας μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020.
Με αυτή τη νέα χρηματοδότηση το συνολικό πακέτο στήριξης για την ακτοπλοΐα το 2020 ανέρχεται πλέον στο συνολικό ποσό των 55 εκατ. ευρώ, διασφαλίζοντας την επάρκεια των θαλασσίων συνδέσεων μεταξύ των νησιών, αλλά και μεταξύ των νησιών και της ενδοχώρας, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΥΝΑΝΠ.
Ο Υπουργός, Γιάννης Πλακιωτάκης, τόνισε πως το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, από την πρώτη στιγμή της υγειονομικής κρίσης, προχώρησε σε μέτρα στήριξης τόσο των εταιρειών, όσο και των εργαζόμενων. Προστάτευσε τη ναυτική εργασία, με επιδότηση εργοδοτικών εισφορών για τους ναυτικούς, χρηματοδότησε τις εισφορές για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας και μείωσε τα λιμενικά τέλη.
Υπογράμμισε δε πως το υπουργείο επεξεργάζεται την επέκταση των υφιστάμενων μέτρων για το 2021, αλλά και την προσθήκη νέων προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι αρνητικές συνέπειες της συνεχιζόμενης πανδημίας και να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη επικοινωνία των νησιών και των νησιωτών με την ηπειρωτική Ελλάδα.