Τουλάχιστον 227 άτομα που ασχολούνται με τον ακτιβισμό του περιβάλλοντος δολοφονήθηκαν στον κόσμο το 2020, οι οποίοι αναλογούν σε 4 την εβδομάδα. Οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους που προκάλεσε ο ακτιβισμός, συνέβησαν στη Λατινική Αμερική όπως καταγγέλλει η μη κυβερνητική οργάνωση Global Witness. Η μη κυβερνητική οργάνωση σε νέα έκθεσή της  που δόθηκε στη δημοσιότητα, εκφράζει την ανησυχία της γι’ αυτό τον αριθμό ρεκόρ.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η Κολομβία έρχεται πρώτη σε αυτόν τον μακάβριο απολογισμό, με 65 ακτιβιστές και ηγέτες κοινοτήτων να έχουν δολοφονηθεί εξαιτίας της δέσμευσής τους υπέρ της υπεράσπισης της φύσης, σύμφωνα με την έκθεση αυτή.

Εκτός Κολομβίας, το επίκεντρο των εγκλημάτων αυτών εντοπίζεται στο Μεξικό (30 δολοφονίες), στις Φιλιππίνες (29), στην Βραζιλία (20), στην Ονδούρα (17) και σε 12 άλλες χώρες.

Σχεδόν “τρεις επιθέσεις στις τέσσερις” έγιναν στην κεντρική ή τη νότια Αμερική, προσθέτει η Global Witness, υπογραμμίζοντας ότι οι επιθέσεις αυτές βρίσκονται σε συνεχή αύξηση από το 2018.

Ακτιβισμός: Τα κοινά χαρακτηριστικά των θυμάτων

Τα θύματα των δολοφονιών αυτών έχουν πολλά κοινά: το 70% από αυτά εργαζόταν για να τερματιστεί η αποψίλωση των δασών και όλα, πλην ενός, ζούσαν σε αναπτυσσόμενες χώρες. Επίσης το ένα τρίτο από τα θύματα ανήκε σε κοινότητες αυτοχθόνων.

Εμείς οι ιθαγενείς  γνωρίζουμε ότι το περιβάλλον είναι η πηγή όλης της ζωής“, σχολίασε στο AFP η Σέλια Ουμένσα, επικεφαλής κοινότητας της φυλής Νάσα, η οποία αγωνίζεται κατά της αποψίλωσης, των μονοκαλλιεργειών και των παράνομων εξορύξεων στο ταραγμένο νοτιοδυτικό τμήμα της Κολομβίας, στην περιοχή Κάουκα. Η Ουμένσα έχει επιζήσει τριών αποπειρών δολοφονίας της.

Ακτιβισμός και θύματα κάθε χρόνο

Η Global Witness διατηρεί στατιστικά στοιχεία από το 2012 και σε αυτή την έκθεσή της διαπιστώνει σταθερή αύξηση των εγκλημάτων αυτών τις τρεις τελευταίες χρονιές (167 το 2018 και 212 το 2019).

Ανάμεσα στους εκατοντάδες νεκρούς ήταν η 65χρονη Φικίλε Ντσαγκάσε από τη Νότια Αφρική. Είχε εμπλακεί σε νομική διαμάχη για την επέκταση ενός υπαίθριου ορυχείου που λειτουργούσε στην επαρχία Κουαζούλου-Νατάλ. Βρέθηκε δολοφονημένη μέσα στο σπίτι της.

 

Η κόρη της, Μαλουνγκέλο Χακάζα, 31 ετών, δήλωσε στο BBC: “Ο αγώνας της μητέρας μου συνεχίζεται”. “Μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει συλληφθεί. Κανείς δεν φέρει καμία ευθύνη. Μου φαίνεται ότι κάποιος θέλει αυτή την επέκταση του ορυχείου και τις εξορύξεις με κάθε κόστος”.

«Εμείς οι ιθαγενείς γνωρίζουμε ότι το περιβάλλον είναι η πηγή όλης της ζωής», σχολίασε στο AFP Κολομβίας η Σέλια Ουμένσα, επικεφαλής κοινότητας της φυλής Νάσα, η οποία αγωνίζεται κατά της αποψίλωσης, των μονοκαλλιεργειών και των παράνομων εξορύξεων στο ταραγμένο νοτιοδυτικό τμήμα της Κολομβίας, στην περιοχή Κάουκα. Η Ουμένσα έχει επιζήσει τριών αποπειρών δολοφονίας της.

Ακτιβισμός και Ποταμός Κολοράντο: αντιμέτωπος με την παγκόσμια κλιματική αλλαγή

Το Μεξικό είναι η δεύτερη χώρα στη λίστα με τις περισσότερες δολοφονίες, κάποιες από τις οποίες σχετίζονται με την ξηρασία στον ποταμό Κολοράντο, που παρέχει νερό σε περισσότερους από 40 εκατομμύρια ανθρώπους και στην χώρα του Μεξικό. Φέτος, μία από τις χειρότερες ξηρασίες εδώ και δεκαετίες «χτύπησε» τις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες.

Ακτιβισμός, διάσωση των δασών και δολοφονίες

Πάνω από 70% των επιθέσεων ήταν σε ανθρώπους που υπερασπίζονται τα δάση, τους μεγαλύτερους πνεύμονες του πλανήτη μας, ενώ κάποιοι έχουν πεθάνει προστατεύοντας τα ποτάμια, τους ωκεανούς και τα παράκτια οικοσυστήματα.

Η οργάνωση Global Witness επισημαίνει ακόμα ότι η καταγραφή των περιστατικών δεν είναι πολύ ακριβής καθώς στις εν λόγω χώρες δεν γίνονται επισταμένα καταγγελίες λόγω φόβου, ενώ υπάρχει κρατική διαφθορά και περιορισμένα δικαιώματα για τους δημοσιογράφους. Η Αφρική είναι μια τέτοια περίπτωση, που σύμφωνα με την οργάνωση θα υπάρχουν πολλά περισσότερα περιστατικά που δεν καταγγέλλονται. Το Global Witness κατέγραψε 18 δολοφονίες στην Αφρική το 2020, ενώ το 2009 ήταν μόλις επτά.

Ακτιβισμός και βία κατά των γυναικών

Η έρευνα σημείωσε ότι η κλιματική αλλαγή και η περιβαλλοντική καταστροφή αυξάνει και τη βία κατά των γυναικών, οι οποίες εκφοβίζονται, κακοποιούνται σεξουαλικά και υφίστανται απειλές με φόντο την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των τοπικών κοινοτήτων.