Για τουλάχιστον ένα 24ωρο θα διαρκέσει η κακοκαιρία «Daniel», σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Στη Λάρισα ήδη εστάλη μήνυμα 112 με προειδοποίηση προς τους κατοίκους για έντονα φαινόμενα. Την ίδια ώρα, εστάλη προειδοποιητικό μήνυμα και στην Εύβοια, εξαιτίας της κακοκαιρίας

Σύμφωνα με τον υπουργό, η κακοκαιρία θα ξεκινήσει σήμερα το βράδυ, θα διαρκέσει τουλάχιστον 24 ώρες και θα πλήξει τη Θεσσαλία, την Πιερία, τις Σποράδες, τη Βόρεια Εύβοια και τη Φθιώτιδα με μεγάλα ύψη βροχής.

Οι βροχές και οι καταιγίδες θα έχουν μεγάλη ένταση και ενδέχεται να προκαλέσουν πλημμύρες, δήλωσε ο κ. Κικίλιας και τόνισε ότι πρόκειται «για ένα ακραίο φυσικό φαινόμενο». «Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από όλους. Φορείς και πολίτες», επισήμανε ο υπουργός. Οι δηλώσεις έγιναν έπειτα από την έκτακτη σύσκεψη με επιχειρησιακούς και υπηρεσιακούς φορείς με θέμα τα επικείμενα ακραία καιρικά φαινόμενα.

100 τόνοι νερού ανά στρέμμα σε Μαγνησία και Φθιώτιδα – Συναγερμός για πλημμύρες

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρχές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας για την κακοκαιρία «Daniel» που εχει ξεκινήσει να πλήττει ήδη ορισμένες περιοχές και αναμένεται να μας ταλαιπωρήσει τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη. Από το πρωί, βροχές και δυνατός αέρας έχουν ξεκνήσει σε Βόλο και Πήλιο, στο νομό Μανγησίας, ενώ σταδιακά τα έντονα φαινόμενα – με ισχυρές και πολύωρες βροχοπτώσεις – «κατέβηκαν» και στη Λαμία. Ισχυρές καταιγίδες καταγράφονται και σε νησιά του Ιονίου, με την Κέρκυρα να αντιμετωπίζει προβλήματα ηλεκτροδότησης.

Οι μετεωρολόγοι έχουν ήδη προειδοποιήσει πως τα πιο επικίνδυνα φαινόμενα θα «χτυπήσουν» τις επόμενες ώρες τους νομούς Μαγνησίας και Φθιώτιδας, στο πρώτο «κύμα» έντονης κακοκαιρίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Πυροσβεστική ζητά από τους πολίτες κυρίως σε Μαγνησία, Σποράδες και Βόρεια Εύβοια να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αφού ο όγκος του νερού που θα πέσει θα είναι ιδιαιτερα μεγάλος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το ύψος της βροχής έχει φτάσει ήδη στα 90 – 100 χιλιοστά, που αντιστοιχεί σε περίπου 90 με 100 τόνους βροχής ανά στρέμμα!

Ωστόσο, αυτό που επισημαίνεται είναι πως, ακόμα και με το νερό στον δρόμο να βρίσκεται στα 30 εκατοστά, θα πρέπει να αποφεύγεται με κάθε τρόπο η διέλευεση, αφού τα σημεία αυτά θα θυμίζουν λίμνη και αν υπάρχει, μάλιστα, και χείμαρρός, τότε ο κίνδυνος παράσυρσης και εγκλωβισμού θα είναι ακόμα μεγαλύτερος. Μάλιστα, νωρίτερα, ένα ΙΧ παρασύρθηκε από χείμαρρο σε χωριό της Λαμίας και χρειάστηκε η επέμβαση των πυροσβεστών για τον απεγκλωβισμό του οδηγού.

Τρεις φωτιές από κεραυνούς στην Ηλεία

Φωτιά ξέσπασε το απόγευμα στα Άσπρα Σπίτια του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας στην Ηλεία.

Σύμφωνα με το ilialive, η φωτιά ξέσπασε στην περιοχή από κεραυνό, ενώ υπάρχουν αναφορές για φωτιά από κεραυνούς και στην περιοχή Άγιος Γεώργιος στην Πέρσαινα, καθώς και στην περιοχή του Ασκητή στο Γούμερο Ηλείας.

Προς τα σημεία προσπαθούν να πλησιάσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, αλλά στην περιοχή του Ασκητή δεν είναι εύκολη η πρόσβαση. Φωτιά έχει ξεσπάσει και στην περιοχή Βασιλάκι της Αρχαίας Ολυμπίας, επίσης (σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις) εξαιτίας κεραυνού.

Το μήνυμα Κικίλια

Την ιδιαίτερη προσοχή όλων λόγω της κακοκαιρίας Daniel ζήτησε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, έπειτα από την έκτακτη σύσκεψη με επιχειρησιακούς και υπηρεσιακούς φορείς με θέμα τα επικείμενα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι «σύμφωνα με τους μετεωρολόγους πρόκειται για ένα ακραίο φυσικό φαινόμενο» και προσέθεσε ότι «απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από όλους. Φορείς και πολίτες».

Ακόμη επισήμανε ότι «ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δώσουν Δήμοι και Περιφέρειες στο πεδίο του καθαρισμού των οικοπέδων, των ρεμάτων, των φρεατίων», ενώ πιο δύσκολα αναμένονται τα πράγματα από τις 10 το βράδυ και μετά.

Αναλυτικά ο κ. Κικίλιας δήλωσε:

«Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, η κακοκαιρία Daniel θα ξεκινήσει σήμερα το βράδυ και θα διαρκέσει τουλάχιστον 24 ώρες. Θα πλήξει με μεγάλα ύψη βροχής, την Θεσσαλία, την Πιερία, τις Σποράδες, την Βόρεια Εύβοια και τη Φθιώτιδα.

Θα έχουμε βροχές και καταιγίδες που θα έχουν πολύ μεγάλη ένταση και διάρκεια και ως εκ τούτου μπορούν δυνητικά να προκαλέσουν πλημμυρικά φαινόμενα.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους μας πρόκειται για ένα ακραίο φυσικό φαινόμενο. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από όλους. Φορείς και πολίτες.

Ως υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχουμε ενημερώσει όλους τους δήμους και όλες τις περιφέρειες ώστε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δώσουν Δήμοι και Περιφέρειες στο πεδίο του καθαρισμού των οικοπέδων, των ρεμάτων, των φρεατίων.

Τέλος, αναφορικά με τον Έβρο δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κανένα ενεργό μέτωπο, είμαστε σε επιφυλακή και εγρήγορση και η μάχη προφανώς συνεχίζεται».

Και η Θεσσαλονίκη στο έλεος της κακοκαιρίας

Η κακοκαιρία Daniel έκανε την επέλαση της στη χώρα από τα ξημερώματα της Δευτέρας 4 Σεπτεμβρίου. Μια από τις περιοχές που επηρεάστηκαν ήταν και η Θεσσαλονίκη, όπου σημειώθηκαν έντονες βροχοπτώσεις.

Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες που καταγράφει το Rthess από την αγορά στο Καπάνι. Η βροχή και τα έργα που είναι σε εξέλιξη προκάλεσαν ένα προβληματικό σκηνικό για επαγγελματίες και επισκέπτες.

Μάλιστα, προκειμένου να αποφευχθούν ατυχήματα, στήθηκαν ξύλινες γεφυρούλες που συνδέουν τον δρόμο με τις εισόδους των καταστημάτων. Τα έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν το αργότερο έως τον Φεβρουάριο του 2024, ωστόσο κάθε φορά που βρέχει δημιουργείται ένα σημαντικό ζήτημα.

7.000 κεραυνοί

Το σύστημα καταγραφής κεραυνών «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε περισσότερους από 7.000 κεραυνούς. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών το μεγαλύτερο ύψος βροχής έως τις 18:30 καταγράφηκε στη Ζαγορά Πηλίου και είναι ίσο με 103 χιλιοστά.

Όπως έχει σημειωθεί σε προηγούμενη ανακοίνωση του Meteo η περιοχή της Ζαγοράς και την Μαγνησίας γενικότερα περιλαμβάνεται σε αυτές όπου αναμένονται τα ισχυρότερα φαινόμενα με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής. Στον σχετικό πίνακα παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί του δικτυού που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής.

Παράλληλα, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr αξιοποιώντας δορυφορικά δεδομένα και το εκτεταμένο δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών, δημιούργησε την υπηρεσία “METEONOW”.

Η υπηρεσία αυτή προσφέρει τη δυνατότητα της συνεχούς παρακολούθησης των φαινομένων στη χώρα, απεικονίζοντας σε σχεδόν πραγματικό χρόνο τις περιοχές όπου υπάρχει πιθανότητα βροχόπτωσης ή χιονόπτωσης. Στους ίδιους χάρτες, οι οποίοι ανανεώνονται κάθε 15 λεπτά, σημειώνονται και οι θέσεις όλων των ενεργών μετεωρολογικών σταθμών του δικτύου καθώς και αυτών που καταγράφουν βροχόπτωση ή χιονόπτωση. Στο σχετικό βίντεο παρουσιάζονται οι περιοχές όπου υπήρξε πιθανότητα βροχόπτωσης καθώς και οι σταθμοί όπου καταγράφηκε βροχόπτωση κατά το διάστημα 04/09/2023, 00:10 – 04/09/2023 17:40.

Πτώση δέντρου και πλημμυρισμένοι δρόμοι στην Πάτρα

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες εκδηλώνονται τις τελευταίες ώρες στην Πάτρα, εξατίας της κακοκαιρίας Daniel.

Πλημμυρικά φαινόμενα παρατηρούνται στην Ακτή Δυμαίων, στο ύψος των φαναριών στην Ανθείας με αστυνομικούς να σπεύδουν στο σημείο για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας των οχημάτων.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το tempo24.news ένα δέντρο έπεσε στην Ακτή Δυμαίων, στο ύψος του Αγίου Ανδρέα, χωρίς ευτυχώς να σημειωθεί κάποιος τραυματισμός. Στο σημείο έσπευσαν Πυροσβεστική και Αστυνομία.

Διαβάστε ακόμη: