Τα εργαλεία που αξιοποίησε η ελληνική κυβέρνηση και τις πρωτοβουλίες που πήρε από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού έως και σήμερα, παρουσίασε ο υπουργός Επικρατείας, υπεύθυνος για το Συντονισμό του κυβερνητικού έργου, ‘Ακης Σκέρτσος, στο διαδικτυακό εργαστήριο με θέμα «Επιστήμη για χάραξη πολιτικής στην Ελλάδα», που διοργάνωσε σήμερα το Κοινό Κέντρο Έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (JRC) σε συνεργασία με τη γενική γραμματεία Συντονισμού της Προεδρίας της ελληνικής κυβέρνησης.

O υπουργός Επικρατείας επισήμανε ότι η στρατηγική που υιοθέτησε η κυβέρνηση – αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης και των δεδομένων – συνέβαλε ώστε η χώρα μας να βρίσκεται σήμερα μεταξύ των κρατών – μελών της Ένωσης με τις καλύτερες επιδόσεις σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Πανδημία

Ο ‘Ακης Σκέρτσος αναφέρθηκε στην δημιουργία – τους πρώτους δύο μήνες της πανδημίας – του ψηφιακού διαλειτουργικού συστήματος καταγραφής των ασθενών Covid – 19, που βοήθησε όπως είπε, αποφασιστικά στον έγκαιρο εντοπισμό των εξάρσεων της πανδημίας ανά περιοχή, στην καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των περιορισμένων πόρων για την δημόσια υγεία και στην αποτελεσματικότερη στόχευση των προστατευτικών μέτρων. “Επενδύοντας στην διαφάνεια”, είπε ο κ. Σκέρτσος, “η κυβέρνηση μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας covid19.gov.gr, εκείνη την πρωτη δύσκολη περίοδο, εξοικείωσε τους πολίτες με τους κυριότερους υγειονομικούς δείκτες και ενημέρωνε για τις δράσεις της”.

Ο υπουργός χαρακτήρισε επαναστατική επιλογή, τόσο την πλήρη ψηφιοποίηση της εμβολιαστικής εκστρατείας, όσο και την αξιοποίηση των μηνυμάτων μέσω του κινητού τηλεφώνου, για την ακριβή ημερομηνία, ώρα και τόπο του ραντεβού εμβολιασμού του κάθε πολίτη. Εξήγησε ακόμη πώς χάρη στη ψηφιακή πλατφόρμα mubusinesssuport.gov.gr η κυβέρνηση μπόρεσε να κατευθύνει με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο τα προστατευτικά μέτρα στις επιχειρήσεις που πραγματικά το είχαν ανάγκη, καθώς μέσω ενδελεχών ελέγχων μπόρεσε να αποκλείσει όσες στο παρελθόν υπήρξαν ασυνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Μίλησε ακόμη για την ψηφιακή πλατφόρμα καταχώρησης των αποτελεσμάτων διαφόρων τύπων τεστ ανίχνευσης του ιού, με αποτέλεσμα, όπως τόνισε, η Ελλάδα να βρίσκεται ανάμεσα στα 5 κράτη-μέλη της ΕΕ με το μεγαλύτερο testing στον πληθυσμό, αλλά και με τον δείκτη θετικότητας κάτω από την μονάδα.

Πρόγραμμα ΕVA

Αναφέρθηκε ακόμη στο πρόγραμμα ΕVA, τον αλγόριθμο, που δημιουργήθηκε πέρυσι “με τη σύμπραξη εξαίρετων επιστημόνων, μαθηματικών, στατιστικολόγων και ιατρών, με στόχο να παρακολουθούμε με ασφάλεια την είσοδο τουριστών απ’ ολες τις πύλες εισόδου στην χώρα». Όπως υπενθύμισε ο κ. Σκέρτσος, την επιτυχία της EVA εξήρε το εγνωσμένου κύρους επιστημονικό περιοδικό «Nature», παροτρύνοντας κατ’ ουσίαν άλλες χώρες παγκοσμίως να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τον στοχευμένο δειγματοληπτικό έλεγχο στα ελληνικά σύνορα.

Ακολούθως, ο υπουργός Επικρατείας υπενθύμισε πως η Ελλάδα και συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εισήγαγε σε επίπεδο ΕΕ την ιδέα ενός κοινού ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού που θα διευκόλυνε τα ταξίδια εντός της Ευρώπης, αλλά και τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. “Χάρη στις ενέργειες και της Προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, η εν λόγω ιδέα έγινε πραγματικότητα μέσα σε δυο μήνες, χρόνος ρεκόρ για την ΕΕ” είπε ο υπουργός.

“Ευεργετικές” χαρακτηρισε ο κ. Σκέρτσος, “τις συνέπειες της εφαρμογής covid free που δημιούργησε η κυβέρνηση για το εκ νέου άνοιγμα της οικονομίας και εν προκειμένω για τον έλεγχο της εισόδου πελατών σε κλειστούς χώρους, όπως τα εστιατόρια, τα μπαρ, οι μουσικές σκηνές, τα θέατρα, οι κινηματογράφοι κ.ά., με έμφαση σε δραστηριότητες, που αποτελούν υπερ – μεταδότες του ιού. «Χάρη στη συνεκτική στρατηγική επί τη βάσει συγκεκριμένων δεδομένων και στοιχείων, που εφαρμόσαμε, μπορούμε να λέμε με υπερηφάνεια πως κατορθώσαμε να διατηρήσουμε την ισορροπία ανάμεσα στην προστασία της δημόσιας υγείας και την οικονομία, η οποία αναπτύσσεται πλέον με έναν ρυθμό 7% το πρώτο εξάμηνο του 2021, ταχύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Στα δύο κρίσιμα πεδία της υγείας και της οικονομίας”, είπε εμφατικά “η Ελλάδα έχει καταφέρει να έχει λιγότερες απώλειες από τον μέσο όρο της Ευρώπης και υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης, με ρεκόρ 11ετίας στην απασχόληση”.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Σκέρτσος επισήμανε ότι παράλληλα με την αντιμετώπιση της πανδημίας, η ελληνική κυβέρνηση συνέχισε τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες σε άλλα πεδία του κράτους και της οικονομίας βάσει του κυβερνητικού σχεδίου, “με στόχο να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα σε ένα μέρος, όπου ο καθένας θα θέλει να εργάζεται, να ζει, να επενδύει και να επισκέπτεται. Αυτό είναι το όραμά μας και είμαστε πολύ αισιόδοξοι για το μέλλον της Ελλάδος».