Περιοχές υψηλής ζήτησης για εξοχικές κατοικίες, ιδίως από ξένους, αλλά ακόμη και ο δήμος της Θεσσαλονίκης, εμφανίζονται πλέον να είναι πιο ακριβές σε σχέση με το κέντρο της Αθήνας, με τις τιμές πώλησης να έχουν καταγράψει σημαντικό «ράλι» τα τελευταία χρόνια. Παρότι δηλαδή κάτι ανάλογο συνέβη και στην Αθήνα, λόγω της «έκρηξης» της ζήτησης από ξένους επενδυτές, είτε για την εξασφάλιση αδειών διαμονής μέσω του προγράμματος «χρυσή βίζα», είτε λόγω της εκμετάλλευσης ακινήτων μέσω των ψηφιακών πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης, οι αυξήσεις των τιμών είναι μικρότερες.
Όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο δήμος της Θεσσαλονίκης. Από το τρίτο τρίμηνο του 2019 μέχρι και το φετινό τρίτο τρίμηνο, η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικιών έχει αυξηθεί κατά 83,5%, από 1.310 ευρώ/τ.μ. σε 2.400 ευρώ/τ.μ. σήμερα. Κατά την ίδια περίοδο, η μέση ζητούμενη τιμή στο κέντρο της Αθήνας καταγράφει αύξηση κατά 43%, από 1.522 ευρώ/τ.μ. σε 2.177 ευρώ/τ.μ. Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι οι τιμές στην πρωτεύουσα είχαν αρχίσει να αυξάνονται νωρίτερα, σε σχέση με εκείνες της Θεσσαλονίκης, δηλαδή η ανάκαμψη της αγοράς ξεκίνησε ήδη από το 2018, εν αντιθέσει με της «συμπρωτεύουσας», που ξεκίνησε αργότερα κι από χαμηλότερη αφετηρία τιμών. Ετσι, σήμερα παρατηρείται το φαινόμενο του να είναι ακριβότερες οι κατοικίες εκεί, σε σχέση με την Αθήνα. Σήμερα, η απόκλιση διαμορφώνεται σε 10,2%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και στην περιοχή της Χαλκιδικής, η μέση ζητούμενη τιμή είναι 12,25% υψηλότερη από το κέντρο της Αθήνας, αγγίζοντας τα 2.445 ευρώ/τ.μ. Στην περιοχή αναπτύσσονται νέα εξοχικά ακίνητα ποιοτικών προδιαγραφών, ενώ παρότι τα τελευταία χρόνια έχει εκλείψει το αγοραστικό ενδιαφέρον από τη Ρωσία, φαίνεται πως η ζήτηση έχει αντισταθμιστεί από άλλες χώρες, διατηρώντας τις τιμές υψηλά.
Πολύ μεγαλύτερη είναι όμως η διαφορά των Κυκλάδων, όπου η μέση ζητούμενη τιμή σήμερα ανέρχεται σε 3.583 ευρώ/τ.μ., όντας 64,5% υψηλότερη από το κέντρο της Αθήνας. Σε αυτό συμβάλλει καθοριστικά το ότι πολλές εξοχικές κατοικίες στα νησιά αυτά είναι νεόδμητες, ή ηλικίας κάτω των 15 ετών και συνήθως έχουν πολυτελή χαρακτήρα (π.χ. κήπους, πισίνες, μεγάλη επιφάνεια κ.λπ.), με αποτέλεσμα να είναι και ακριβότερες. Τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις ανέγερσης νέων συγκροτημάτων εξοχικών κατοικιών, ενώ λόγω της μεγάλης ζήτησης και των υψηλών τιμών, έχουν διατεθεί προς πώληση και πολύ καλής κατασκευής ακίνητα από ιδιώτες, που είχαν αγοράσει μια νέα κατασκευή π.χ. στα μέσα της δεκαετίας του 2000.
Ακριβότερες σε σχέση με το κέντρο της Αθήνας είναι όμως κι άλλες περιοχές, κυρίως στη νησιωτική χώρα. Στη Λευκάδα, η μέση ζητούμενη τιμή αγγίζει τα 2.780 ευρώ/τ.μ. και είναι 27,7% υψηλότερη από την Αθήνα. Στα Χανιά, η απόκλιση είναι κατά 10,8% σε 2.412 ευρώ/τ.μ., ενώ στις Σποράδες, οι τιμές είναι 10,2% υψηλότερες, καθώς διαμορφώνονται σε 2.400 ευρώ/τ.μ. Στην κατηγορία αυτή εντάσσεται και η Κεφαλονιά, όπου η μέση ζητούμενη τιμή αγγίζει πλέον τα 2.294 ευρώ/τ.μ., 5,6% υψηλότερα από την Αθήνα.
Παράλληλα, μια σειρά περιοχών έχουν αρχίσει να πλησιάζουν τις τιμές του κέντρου της Αθήνας. Για παράδειγμα, στην Κέρκυρα και τη Ζάκυνθο, δύο ακόμα νησιά των Επτανήσων, η μέση ζητούμενη τιμή αγγίζει τα 2.122 ευρώ/τ.μ. και τα 2.167 ευρώ/τ.μ. αντίστοιχα. Μάλιστα, στη Ζάκυνθο, η αύξηση σε ετήσια βάση διαμορφώνεται σε 11,4%, έναντι αύξησης 8,9% στην Αθήνα. Στα νησιά του Αργοσαρωνικού, η μέση τιμή διαμορφώνεται επίσης κοντά σε εκείνη της Αθήνας, με 2.012 ευρώ/τ.μ., όντας πάντως σταθερή από πέρυσι.
Διαβάστε ακόμη:
- 10 Έλληνες celebrities που δε φαίνεται με τίποτα η πραγματική τους ηλικία!
- R. Kelly: Η κόρη του τον κατηγορεί ότι την κακοποίησε σεξουαλικά όταν ήταν 9 ετών
- Όπερα με live sex, piercing και αληθινό αίμα προκαλεί σάλο στην Στουτγκάρδη
- Αλλαγή ώρας: Πότε θα γυρίσουμε τους δείκτες των ρολογιών μια ώρα πίσω