86 παιδιά, τα οποία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους αναχώρησαν σήμερα για το Αννόβερο της Γερμανίας στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης συνολικά 1.024 αιτούντων άσυλο που ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο.

Γ. Κουμουτσάκος: «Επισφραγίζεται το αίσιο τέλος ενός προγράμματος μετεγκατάστασης ιδιαίτερης κοινωνικής ευαισθησίας»

Παρά την πανδημία το πρόγραμμα μετεγκατάστασης αιτούντων άσυλο ολοκληρώθηκε κανονικά αποφορτίζοντας έτσι σημαντικά τις ήδη βεβαρημένες δομές φιλοξενίας των ελληνικών νησιών.

Συνολικά έχουν αναχωρήσει για Γερμανία, περισσότερα από 1.500 άτομα.
Τους επόμενους μήνες αναμένεται να αναχωρήσουν ακόμη 1.260 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες. Νωρίς το πρωί αναχώρησαν επίσης 11 ασυνόδευτοι ανήλικοι, με προορισμό τις Βρυξέλλες.
Παρόντες στο αεροδρόμιο ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, η ειδική γραμματέας για την Προστασία των Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Ειρήνη Αγαπηδάκη, η επιτετραμμένη της γερμανικής πρεσβείας Heike Dettmann και η Βελγίδα πρέσβης Francoise Gustin.

Το πρόγραμμα μετεγκατάστασης υλοποιείται από την Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων και το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η υλοποίηση του προγράμματος ξεκίνησε στο τέλος Ιουλίου και ολοκληρώνεται σήμερα, με το συνολικό αριθμό ατόμων που έχουν μετεγκατασταθεί να ανέρχεται σε 1.024 άτομα, εκ των οποίων 612 είναι ανήλικα.
«Η σημερινή κοινή δήλωση Ελλάδας-Γερμανίας επισφραγίζει το αίσιο τέλος ενός προγράμματος μετεγκατάστασης ιδιαίτερης κοινωνικής ευαισθησίας, καθώς αφορά παιδιά που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Συνολικά, 1.024 άτομα, εκ των οποίων 612 παιδιά, αναχώρησαν από την Ελλάδα για τη Γερμανία, δύο χώρες-εταίροι που συνεργάστηκαν άψογα υλοποιώντας στην πράξη την αρχή της αλληλεγγύης. Το γεγονός ότι αυτό επετεύχθη παρά τις δυσκολίες που έχει επιφέρει η πανδημία, κάνει την επιτυχία του προγράμματος και τη συνεργασία Ελλάδας Γερμανίας ακόμη πιο αξιοσημείωτη» τόνισε από το αεροδρόμιο ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος.