Ο αριθμός των νεκρών λόγω του σεισμού στην Αϊτή αυξάνεται διαρκώς και σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό, το νούμερο αυτό πλησιάζει τους 2.000 θανάτους.

Πιο συγκεκριμένα, ο επιβεβαιωμένος απολογισμός των θυμάτων από τον σεισμό των 7,2 βαθμών που συγκλόνισε το Σάββατο την Αϊτή ανήλθε στους 1.941 νεκρούς, σύμφωνα με ό,τι ανακοίνωσαν το βράδυ της Τρίτης, οι αρχές πολιτικής προστασίας της Αϊτής.

Οι πλημμύρες και οι σφοδρές βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν, διέκοψαν τις επιχειρήσεις έρευνας για τον εντοπισμό επιζώντων και την παροχή βοήθειας σε αυτούς που έμειναν άστεγοι ή χωρίς τροφή και νερό.

Ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 3 εκατ. ευρώ για την Αϊτή από την ΕΕ

Η ΕΕ θα διαθέσει ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ για την Αϊτή, που επλήγη από καταστροφικό σεισμό στις 14 Αυγούστου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η ανθρωπιστική χρηματοδότηση, ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ, από την ΕΕ θα καλύψει τις πιο άμεσες ανάγκες, όπως η παροχή ιατρικής βοήθειας σε τοπικά νοσοκομεία που έχουν πληγεί, η υποστήριξη των υπηρεσιών υδροδότησης, αποχέτευσης και υγιεινής, καθώς και η παροχή καταφυγίων και υπηρεσιών προστασίας προς τις περισσότερο πληγείσες και μειονεκτικές κοινότητες.

Ο Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων Γιάνες Λέναρτσιτς δήλωσε πως «επείγουσες ανθρωπιστικές ανάγκες ακολουθούν τον καταστροφικό σεισμό 7,2 βαθμών που έπληξε την Αϊτή».

Η ΕΕ κινητοποιεί «γρήγορα υποστήριξη σε αυτή την ήδη εξαιρετικά εύθραυστη χώρα, όπου οι τυφώνες και οι έντονες βροχοπτώσεις επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο τη δεινή κατάσταση».

«Ο σεισμός χτύπησε τη στιγμή που η πανδημία του COVID-19 και η κλιμακούμενη ανασφάλεια αποτελούσαν ήδη απειλή για τη χώρα. Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε περαιτέρω βοήθεια», κατέληξε ο Γιάνες Λέναρτσιτς.

Κοντά στους 7.000 οι τραυματίες

Σημειώνεται πως Αϊτινοί γιατροί μάχονταν τη Δευτέρα σε σκηνές που στήθηκαν έξω από νοσοκομεία να σώσουν τη ζωή εκατοντάδων τραυματιών, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και ηλικιωμένων, μετά την καταστροφή που προκάλεσε ο σεισμός ο οποίος έπληξε τη χώρα της Καραϊβικής.

Δεκάδες χιλιάδες κτίρια, 37.312 κατά την Πολιτική Προστασία, κατέρρευσαν όταν ο σεισμός χτύπησε τη φτωχότερη χώρα του δυτικού ημισφαιρίου, όπου δεν έχουν καν ακόμη επουλωθεί οι πληγές από τον καταστροφικό σεισμό του 2010. Η καταστροφή προστέθηκε στο σοκ της ανεξιχνίαστης δολοφονίας του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ την 7η Ιουλίου.

Οι αρχές καταμετρούν κάπου 6.900 τραυματίες. Δεκάδες εκκλησίες, ξενοδοχεία, σχολεία, σπίτια κατέρρευσαν ή υπέστησαν μεγάλες ζημιές. Αϊτινοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει πως ο απολογισμός των θυμάτων είναι πολύ πιθανό να γίνει ακόμη πιο βαρύς.

Η πόλη Λε Καγιέ και κοινότητες γύρω από αυτήν, κάπου 150 χιλιόμετρα από το Πορτ-ο-Πρενς, την πρωτεύουσα, υπέστησαν τις μεγαλύτερες ζημιές. Ο αριθμός των τραυματιών προκάλεσε πολύ γρήγορα κορεσμό των νοσοκομείων της περιοχής, κάποια από τα οποία υπέστησαν τα ίδια ζημιές.