Στη «λύση» της βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb επιστρέφουν για τη φετινή σεζόν οι τουρίστες, με τους ειδικούς της αγοράς να αναφέρουν ότι, εάν συνεχισθούν με αυτούς τους ρυθμούς οι προκρατήσεις, θα «πιάσουμε» τα προ κορωνοϊού επίπεδα, δηλαδή αυτά του 2019.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της διεθνούς εταιρίας AirDNA, η Ελλάδα, μαζί με τη Γαλλία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Κροατία, την Πορτογαλία, την Τσεχία και τη Γερμανία, ανήκει στις χώρες εκείνες όπου οι κρατήσεις μέσω Airbnb θα καταγράψουν τη μεγαλύτερη ανάκαμψη.

Παράγοντες του κλάδου υπογραμμίζουν ότι διαφαίνεται η «όρεξη» των τουριστών για διακοπές ύστερα από έναν χρόνο με lockdown και αυστηρά μέτρα κατά της πανδημίας.

Όπως λένε, αυτή την περίοδο υπάρχει υψηλή ζήτηση για την περιοχή της Αττικής και ειδικότερα του παραλιακού μετώπου, καθώς επίσης και για τα μικρά νησιά του Αιγαίου, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσουν πιο μαζικά οι κρατήσεις και για τα υπόλοιπα δημοφιλή τουριστικά θέρετρα της χώρας μας, όπως η Κρήτη, η Χαλκιδική, κ.ά.

Τι αναφέρει ο σύνδεσμος για τις προκρατήσεις στο airbnb

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιριών Βραχυχρόνιων Ενοικιάσεων, Νάσος Γαβαλάς οι προκρατήσεις στην περίπτωση της εταιρίας διαχείρισης ακινήτων bnb, Mint, της οποίας ηγείται από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, μπορεί να φτάνουν και τις 80 νέες κάθε ημέρα, αφορούν κατά 70% τον Ιούνιο, 25% τον Ιούλιο και περίπου μόνο 5% τον Αύγουστο.

Κάτι που επιβεβαιώνει ότι φέτος η συντριπτική πλειονότητα των κρατήσεων θα είναι της «τελευταίας στιγμής» (lastminutebookings). Οι Ευρωπαίοι παραμένουν οι βασικοί πελάτες της ελληνικής αγοράς βραχυχρόνιας μίσθωσης, με τους Γάλλους και τους Ιταλούς να ξεχωρίζουν μέχρι στιγμής ενώ κινητικότητα παρατηρείται και από τους κατοίκους των βαλκανικών χωρών.

Σημαντικές προσδοκίες, ωστόσο, υπάρχουν και από την αμερικάνικη αγορά, η οποία εκτιμάται πως μπορεί να εξελιχθεί σε «μεγάλο πρωταγωνιστή» της φετινής σεζόν. Ο πρόεδρος της STAMA αναμένει σημαντική προσέλευση τουριστών από τις ΗΠΑ κυρίως τον Αύγουστο, χάρη στις απευθείας πτήσεις που έχουν δρομολογήσει για φέτος οι αεροπορικές εταιρίες για τη χώρα μας.

«Το γεγονός πως οι αεροπορικές έχουν βάλει απευθείας πτήσεις είναι πολύ ενθαρρυντικό. Οι Αμερικανοί είναι μια μεγάλη ελπίδα για φέτος», τονίζει χαρακτηριστικά. Καταλυτικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα θα παίξει η διάρκεια της τουριστικής σεζόν και εάν θα μπορέσει να επιμηκυνθεί μέχρι και τον Νοέμβριο.

Μια προοπτική που θεωρείται εφικτή λόγω των ευνοϊκών κλιματολογικών συνθηκών που παρουσιάζουν αρκετά τουριστικά μέρη στη χώρα μας. «Είναι ζητούμενο να δουλέψουμε έξι μήνες και όχι τρεις. Γιατί ακόμη και εάν έχουμε υψηλές πληρότητες, τρεις μήνες δεν αρκούν για να σώσουν μια ολόκληρη χρονιά», επισημαίνει ο ίδιος.

Οι ιδιοκτήτες

Τα μηνύματα ανάκαμψης που καταγράφει η αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης έχουν «αναγκάσει» πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων που έφυγαν από την πλατφόρμα τα προηγούμενα χρόνια να επιστρέψουν στις διαδικτυακές πλατφόρμες κρατήσεων. Κι αυτό γιατί αρκετοί ιδιοκτήτες δελεάζονται από τα έσοδα που μπορεί να έχουν εάν διαθέσουν τα ακίνητά τους.

Τελευταία μάλιστα παρατηρείται το φαινόμενο ιδιοκτήτες που διαθέτουν κατοικίες σε παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας ακόμη και σε μέρη που μέχρι πρότινος δεν υπήρχαν στον «τουριστικό χάρτη» της χώρας (π.χ. διάφορες περιοχές της Πελοποννήσου) να εντάσσονται στις πλατφόρμες τύπου Airbnb.

 

Ο ελεγκτικός μηχανισμός βάζει στο «μάτι» τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb