Κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσης, το σώμα αποβάλλει πήγματα αίματος και ισρού μέσω του κόλπου.
Η έκκριση αυτή ποικίλει ως προς το χρώμα το οποίο μπορεί να είναι από κόκκινο έως σκούρο καφέ, πορτοκαλί, ακόμα και μαύρο.
Γιατί διαφέρει το χρώμα του αίματος;
Το χρώμα εξαρτάται μεταξύ άλλων και από τον χρόνο που παραμένει μέσα στη μήτρα. Έτσι, το αίμα που παραμένει καιρό και οξειδώνεται φαίνεται πιο σκούρο.
Οι ορμονικές αλλαγές και η συνολική υγεία του οργανισμού μπορούν επίσης να επηρεάσουν το χρώμα και την υφή του αίματος.
Τι σημαίνει το χρώμα αίματος της περιόδου για την υγεία σας;
Μαύρο χρώμα
Μπορεί να παρατηρήσετε μαύρο αίμα στην αρχή ή το τέλος του κύκλου σας. Σε γενικές γραμμές το χρώμα αυτό είναι ένδειξη παλιού αίματος ή αίματος που έχει παραμείνει στη μήτρα και έχει οξειδωθεί.
Το μαύρο αίμα σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αποτελεί και ένδειξη απόφραξης του κόλπου. Άλλα συμπτώματα τότε είναι:
- Δύσοσμες εκκρίσεις
- Πυρετός
- Δυσκολία στην ενούρηση
- Πόνος ή πρήξιμο γύρω από το αιδείο
Καφέ ή σκούρο κόκκινο αίμα
Όπως και το μαύρο αίμα, έτσι και το καφέ ή το πολύ σκούρο κόκκινο είναι ένδειξη παλιού αίματος και μπορεί να εμφανιστεί στην αρχή ή στο τέλος μίας περιόδου.
Στην εγκυμοσύνη
Το καφέ αίμα ή ακόμα και οι καφέ κηλίδες, σε κάποιες περιπτώσεις ενδέχεται να είναι πρώιμο σύμπτωμα της εγκυμοσύνης και αναφέρεται από τους ειδικούς ως αιμορραγία εμφύτευσης.
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το καφέ αίμα μπορεί να είναι ένδειξη αποβολής ή έκτοπης κύησης η οποία είναι ότι το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται σε μία σάλπιγγα αντί για τη μήτρα.
Στη λοχεία
Το σκούρο κόκκινο ή το καφέ αίμα μετά τον τοκετό λέγεται λόχια και είναι ένας τρόπος για να αποβάλλει η μήτρα το περιττό αίμα και ιστούς.
Η λόχια κανονικά ξεκινά με κόκκινο αίμα και σταδιακά γίνεται πιο σκούρο όταν και η ροή του αίματος γίνεται μικρότερη. Η διάρκεια της λοχείας διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα, αλλά συνήθως περνάει τους πρώτους μήνες μετά τον τοκετό. Εάν έχετε υπερβολική αιμορραγία μετά τον τοκετό, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
Κόκκινο αίμα
Το κόκκινο, ζωντανό χρώμα στο αίμα αποτελεί ένδειξη φρέσκου αίματος και σταθερής ροής. Η έμμηνος ρύση συνήθως ξεκινάει με κόκκινο αίμα το οποίο σταδιακά γίνεται πιο σκούρο. Οι κηλίδες αίματος ή η αιμορραγία το διάστημα μεταξύ των περιόδων ενδέχεται να είναι ένδειξη κάποιου σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος όπως η χλαμύδα ή η γονόρροια. Οι πολύποδες ή τα ινομυώματα μπορεί επίσης να προκαλέσουν ασυνήθιστα έντονη αιμορραγία.
Ροζ αίμα
Το ροζ χρώμα στο αίμα της περιόδου σημαίνει ότι έχετε χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων, κάτι το οποίο παρατηρείται στη χαμηλή ροή αίματος και μετά από έντονη γυμναστική. Ροζ χρώμα παρατηρείται επίσης σε γυναίκες που έχουν πολυκυστικές ωοθήκες ή βρίσκονται στην αρχή της εμμηνόπαυσης. Άλλα αίτια είναι τα εξής:
- Σημαντική απώλεια βάρους
- Ανθυγιεινή διατροφή
- Αναιμία
Στην εγκυμοσύνη
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το ροζ αίμα που περιέχει πήγματα αίματος, ιστού και συνοδεύεται από κράμπες μπορεί να είναι ένδειξη αποβολής. Είναι σημαντικό για τις γυναίκες που έχουν αιμορραγία κατά την εγκυμοσύνη να επισκεφτούνε τον γιατρό τους.
Πορτοκαλί αίμα
Το πορτοκαλί χρώμα στο αίμα είναι ένδειξη βακτηριακής λοίμωξης ή τριχομονίασης. Τα άτομα με πορτοκαλί αίμα πρέπει να ελεγχθούν για άλλα ενδεικτικά συμπτώματα όπως είναι ο κολπικός κνησμός, η δυσφορία και οι δύσοσμες εκκρίσεις.
Αν και το πορτοκαλί δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει λοίμωξη, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να εκτιμήσει την κατάσταση.
Γκρι αίμα
Οι γκρι εκκρίσεις είναι συνήθως σημάδι βακτηριακής κολπίτιδας. Άλλα συμπτώματα είναι:
- Κνησμός γύρω από τον κόλπο
- Δυσοσμία κολπικών υγρών – μυρωδιά που θυμίζει του ψαριού
- Πόνος ή αίσθηση καψίματος κατά την ενούρηση
Στην εγκυμοσύνη
Οι γκρι εκκρίσεις τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης είναι ένδειξη αποβολής. Εάν παρατηρήσετε κάτι τέτοιο συμβουλευτείτε αμέσως τον γιατρό σας.
Αραιό αίμα
Το αραιό και πολύ υδαρές αίμα είναι ένδειξη διατροφικής ανεπάρκειας. Εάν παρατηρήσετε το σύμπτωμα αυτό και μετά από δύο με τρεις κύκλους, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ο οποίος πιθανά να σας παρακινήσει να κάνετε περαιτέρω εξετάσεις.