Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας συναντήθηκε σήμερα, 01/04/2023, με τον Αιγύπτιο ομόλογό του στο Κάιρο, στην πρώτη επίσκεψη αυτού του είδους έπειτα από περισσότερο από μια δεκαετία. Πρόκειται για την πιο πρόσφατη ένδειξη πως οι αραβικές χώρες αποκαθιστούν τις σχέσεις τους με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ.

Ο Σαμέχ Σούκρι αγκάλιασε τον Φαϊζάλ Μεκντάντ όταν έφθασε στο αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών, στο πρώτο επίσημο ταξίδι του αφότου ξέσπασε η εξέγερση και η σύγκρουση στη Συρία το 2011.

Πολλές δυτικές και αραβικές χώρες είχαν αποξενώσει τον πρόεδρο Ασαντ εξαιτίας του πολέμου στη Συρία, που οδήγησε στον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων και στον κατακερματισμό της χώρας.

Αιγυπτιακή πηγή, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε πως η επίσκεψη έχει σκοπό να σημειωθούν βήματα για την επιστροφή της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο μέσω αιγυπτιακής και σαουδαραβικής διαμεσολάβησης.

Ο εδρεύων στο Κάιρο Αραβικός Σύνδεσμος ανέστειλε τη συμμετοχή της Συρίας το 2011 και πολλές αραβικές χώρες απέσυραν τους απεσταλμένους τους από τη Δαμασκό.

Ορισμένες χώρες, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και του Κατάρ, εναντιώθηκαν στην αποκατάσταση των σχέσεων με τον Ασαντ, επικαλούμενες τη βαναυσότητα που επέδειξε η κυβέρνηση στη διάρκεια της σύγκρουσης και την ανάγκη για ορατή πρόοδο προς μια πολιτική επίλυση στη Συρία.

Σημαντικές, ωστόσο, περιφερειακές δυνάμεις, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας, δείχνουν μια όλο και περισσότερο ανοικτή στάση προς τη Συρία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου δημοσιοποίησε εικόνες των δύο υπουργών σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση πριν από τις διευρυμένες συζητήσεις.

Το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε πως οι συνομιλίες έχουν σκοπό την ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σούκρι επισκέφθηκε τη Συρία και την Τουρκία τον Φεβρουάριο μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στις δύο χώρες.

Διαβάστε περισσότερα