Η αιγυπτιακή αρχαιολογική αποστολή, με επικεφαλής τον δόκτορα Μουστάφα Ουαζίρι, Γενικό Γραμματέα του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, αποκάλυψε ομάδα οικογενειακών ταφών κατά τη διάρκεια ανασκαφών στη νεκρόπολη Ντρα Αμπού Ελ Νάγκα, στη δυτική όχθη του Νείλου, απέναντι από το Λούξορ.

Αίγυπτος, ταφές αυλικών της ΙΓ’ Δυναστείας.

Τα ευρήματα χρονολογούνται στη ΙΓ’ (13η) Δυναστεία, εποχή μίας ομάδας Φαραώ, η οποία τοποθετείται χρονικά στην αρχή της Δεύτερης Ενδιάμεσης (ή Μεταβατικής) Περιόδου της αιγυπτιακής ιστορίας (περίπου 1700π.Χ. – 1550 π.Χ.). Αυτή η αποκάλυψη αποτελεί την πρώτη του είδους, στη συγκεκριμένη νεκρόπολη και περιλαμβάνει έναν χώρο που προοριζόταν για ταφές, με πλάτος περίπου πενήντα μέτρων και μήκος εβδομήντα μέτρων, σύμφωνα με τον δόκτορα Ουαζίρι.

Αίγυπτος, ταφές αυλικών της ΙΓ’ Δυναστείας.

Μέσα σε εκείνο τον χώρο, η αποστολή αποκάλυψε περισσότερα από τριάντα ταφικά φρέατα, παρόμοια σε σχεδιασμό και κατασκευή. Ένα τέτοιο φρέαρ περιείχε την ταφή ενός Υπουργού που ονομαζόταν Ανχού, ο οποίος έζησε κατά τη διάρκεια βασιλείας του Φαραώ Σεμπεκχοτέπ Β’ (13η Δυναστεία). Η ταφή περιείχε μία σαρκοφάγο από ροζ γρανίτη, με χαραγμένο το όνομα του νεκρού, η οποία ζυγίζει περίπου δέκα τόνους. Ένα άλλο φρέαρ περιείχε μία μικρή ταφική στήλη, διακοσμημένη με μία σκηνή που απεικονίζει τον ιδιοκτήτη της στήλης να απευθύνει προσφορές στον Σεμπεκχοτέπ Β’. Σύμφωνα με την επιγραφή, ο άνδρας κατείχε τη θέση του Υφυπουργού.

Ο δόκτωρ Φάτι Γιασίν, Γενικός Διευθυντής Αρχαιοτήτων της Άνω Αιγύπτου, ανέφερε ότι η αποστολή ανέσκαψε, επίσης, κτίσμα από ωμοπλίνθους, το οποίο χρησίμευσε για την τοποθέτηση προσφορών. Μέσα σε αυτό, βρέθηκε μία ομάδα από λευκά ταφικά αγαλματίδια τύπου ουσάμπτι, με ιερατικές επιγραφές σε μαύρο μελάνι. Η ομάδα των ευρημάτων από εκεί περιείχε, επίσης, φυλαχτά από φαγεντιανή σε σχήμα σκαραβαίων ή των τεσσάρων Υιών του Ώρου, χάντρες και εκατοντάδες ανεπίγραφες ταφικές σφραγίδες, χαρακτηριστικές της περιόδου πριν από το Νέο Βασίλειο.

Αίγυπτος, ταφές αυλικών της ΙΓ’ Δυναστείας.

Διαβάστε ακόμη: