Ραγδαίες απώλειες πλήττουν τις αγορές της Ασίας, με τον Nikkei στο Τόκιο να υποχωρεί 13,5% και τα futures της Wall Street να καταγράφουν απώλειες έως 5%.

Οι φόβοι για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας και οι πολεμικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή κλονίζουν τις αγορές διεθνώς.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη υποχωρεί σχεδόν 3%, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημειώνει πτώση 4%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε βουτιά 3,1% στις 482,42 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδό του από τις 13 Φεβρουαρίου και  οδεύει προς τη χειρότερη ημερήσια επίδοσή του σε 2,5 χρόνια.

Την Παρασκευή, ο δείκτης κατέγραψε τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση των τελευταίων σχεδόν 10 μηνών και υποχώρησε κάτω από το όριο των 500 μονάδων για πρώτη φορά από τις 15 Απριλίου.

Βουτιά 13% για τον Nikkei

Στην Ασία, ο Nikkei κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση σε μονάδες στην ιστορία του, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ από το χρηματιστηριακό κραχ το Οκτωβρίου 1987.

Ο δείκτης Nikkei 225 στο Τόκιο υποχώρησε 13,5%, ο Topix σημείωσε πτώση 12,55%, με την αγορά της Ιαπωνίας να εισέρχεται σε bear market. O Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε απώλειες 2,3%.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε κατά 8,1% πριν διακοπεί η διαπραγμάτευση. Ο Kosdaq της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 11,71%.

Ο δείκτης αναφοράς της Ταϊβάν, υποχώρησε πάνω από 8%, παρασυρόμενος από τις μετοχές τεχνολογίας και ακινήτων , ενώ ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας υποχώρησε κατά 3,5%.

Tο γεν ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδό του έναντι του δολαρίου από τον Ιανουάριο και διαπραγματευόταν τελευταία στα 143,40.

Sell off στη Wall Street

Τα futures των δεικτών της Wall Street υποχωρούν έως 5%.  Την Παρασκευή στις ΗΠΑ, οι μετοχές της Wall Street υποχώρησαν ραγδαία, καθώς τα ασθενέστερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για την απασχόληση τον Ιούλιο πυροδότησαν ανησυχίες ότι η οικονομία θα μπορούσε να διολισθήσει σε ύφεση.

Ο Nasdaq ήταν ο πρώτος από τους τρεις κύριους δείκτες αναφοράς που εισήλθε σε διόρθωση, υποχωρώντας πάνω από 10% από το υψηλό ρεκόρ του. Ο S&P 500 και ο Dow βρίσκονταν 5,7% και 3,9% κάτω από τα ιστορικά υψηλά τους, αντίστοιχα.

Ο S&P 500 υποχώρησε κατά 1,84%, ενώ ο Nasdaq Composite έχασε 2,43%. Ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones υποχώρησε κατά 610,71 μονάδες ή 1,51%.

Πτώση στο πετρέλαιο

Απώλειες καταγράφουν και οι τιμές του πετρελαίου, με το βλέμμα στραμμένο στη Μέση Ανατολή, καθώς η επίθεση στο Ισραήλ αναμένεται εντός 48 ωρών.

Η τιμή West Texas Intermediate (WTI) για τα συμβόλαια Σεπτεμβρίου υποχωρεί 1,10%  στα 72,31 δολάρια. Για τους διακανονισμούς του Οκτωβρίου, το Brent υποχωρεί 0,98% στα 76,14 δολάρια το βαρέλι.

 

Διαβάστε ακόμη: