Ράλι καταγράφουν οι αγορές της Ασίας, με τον δείκτη Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ να ενισχύεται πάνω από 3%,  καθώς η Κίνα ανακοίνωσε μια σειρά από πολιτικές χαλάρωσης μέτρων σε μια σπάνια ενημέρωση από τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας Παν Γκονγκσένγκ.

Ο ηπειρωτικός κινεζικός CSI 300 σημείωσε άνοδο 2,4% μετά την απόφαση, ενώ ο Shangai Composite σημείωσε κέρδη 2,8%. Η PBOC θα μειώσει τον δείκτη υποχρεωτικών αποθεματικών για τις τράπεζες κατά 50 μονάδες βάσης, αν και δεν έδωσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Ανακοίνωσε επίσης ότι θα μειώσει το επταήμερο επιτόκιο επαναγοράς από 1,7% σε 1,5%, σύμφωνα με το CNBC.

Ο Παν δήλωσε επίσης ότι οι αρχές θα μπορούσαν να μειώσουν το βασικό επιτόκιο δανεισμού κατά 0,2 έως 0,25 ποσοστιαίες μονάδες, χωρίς να διευκρινίσει αν αναφερόταν στο μονοετές ή στο πενταετές.

Το μονοετές LPR βρίσκεται σήμερα στο 3,35% και το πενταετές LPR στο 3,85%.

Άλλα μέτρα περιλαμβάνουν επίσης τη μείωση των προκαταβολών για δεύτερη κατοικία, καθώς και 1 τρισεκατομμύριο γιουάν (141,78 δισεκατομμύρια δολάρια) μακροπρόθεσμων κεφαλαίων.

Η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας διατήρησε το βασικό της επιτόκιο στο 4,35%, σύμφωνα με τις προσδοκίες των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 0,71%, ενώ ο Topix κέρδισε 0,66%, μετά την αργία της Δευτέρας στις ιαπωνικές αγορές. Είναι η πρώτη φορά που ο Nikkei ξεπερνά το όριο των 38.000 μονάδων από τις 3 Σεπτεμβρίου. Ο Kospi της Νότιας Κορέας σημείωσε άνοδο 0,5%.

Τι λένε οι αναλυτές

Η Winnie Wu, στρατηγικός αναλυτής για την Κίνα στην Bank of America, περιέγραψε την κίνηση της Κίνας ως «ένα μεγάλο μπαμ για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην αγορά».

Βραχυπρόθεσμα, οι αναλυτές έχουν θετική άποψη για τομείς όπως οι τράπεζες και οι ασφάλειες, αλλά η Wu πρόσθεσε ότι η ανάκαμψη της εγχώριας κατανάλωσης θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να ανακάμψει. Τόνισε ότι χρειάζονται περισσότερα από τη δημοσιονομική πολιτική και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να καταστεί βιώσιμη η ανάκαμψη της αγοράς.

Διαβάστε ακόμη: