Πτώση καταγράφουν οι περισσότερες ασιατικές αγορές την Παρασκευή, καθώς το ράλι λόγω των ενδείξεων για την υποχώρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ έφτασε στο τέλος του.

Οι ιαπωνικές μετοχές αυξήθηκαν, καθώς η Τράπεζα της Ιαπωνίας αιφνιδίασε τις αγορές υποδεικνύοντας ότι δεν θα υπάρξουν βραχυπρόθεσμες αλλαγές στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της.

Οι κινεζικές αγορές σημείωσαν τις χειρότερες επιδόσεις της ημέρας, λόγω των νέων δασμών από την Ευρωπαϊκή Ένωσς κατά των μεγάλων κατασκευαστών ηλεκτρικών οχημάτων της χώρας. Οι φόβοι για αντίποινα από το Πεκίνο επιβάρυναν επίσης το κλίμα.

Οι περιφερειακές αγορές πήραν μέτρια στοιχεία από τη Wall Street. Ενώ τα κέρδη στις τεχνολογικές μετοχές είδαν ακόμα τον S&P 500 και τον NASDAQ Composite να σημειώνουν ρεκόρ για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση, οι ευρύτεροι τομείς ήταν υποτονικοί, ακόμη και όταν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των εργοστασίων συρρικνώθηκαν απροσδόκητα τον Μάιο.

Τα futures των αμερικανικών χρηματιστηριακών δεικτών σημείωναν οριακές μεταβολές.

Οι δείκτες Shanghai Shenzhen CSI 300 και Shanghai Composite της Κίνας υποχώρησαν κατά 0,6% και 0,4% αντίστοιχα, ενώ ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ έχασε 0,6%.

Κέρδη στην Ιαπωνία

Οι δείκτες Nikkei 225 και TOPIX της Ιαπωνίας σημείωσαν άνοδο 0,7% και 0,3%, αντίστοιχα.

Η BOJ διατήρησε τα επιτόκια σταθερά, όπως αναμενόταν ευρέως. Ωστόσο, η τράπεζα εξέπληξε τις αγορές, καθώς δεν θέσπισε βραχυπρόθεσμες αλλαγές στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Αντ’ αυτού, η BOJ δήλωσε ότι θα παρουσιάσει ένα λεπτομερές σχέδιο για να αρχίσει να μειώνει τις αγορές ομολόγων στην επόμενη συνεδρίασή της, στα τέλη Ιουλίου.

Η κίνηση αυτή έδειξε ότι η ιαπωνική νομισματική πολιτική θα παραμείνει σχετικά χαλαρή βραχυπρόθεσμα- μια τάση που αποτελεί καλό οιωνό για τις τοπικές χρηματιστηριακές αγορές. Οι αγορές είχαν αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητα της BOJ να αυστηροποιήσει την πολιτική της, δεδομένων των πρόσφατων ενδείξεων αδυναμίας της ιαπωνικής οικονομίας.

Διαβάστε ακόμη