Υπό πίεση διαπραγματεύονται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στον απόηχο των δηλώσεων του προέδρου της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ γις τις επικείμενες αυξήσεις επιτοκίων.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 1%, ενώ ο γαλλικός δείκτης CAC 40 υποχώρησε κατά 1,1% ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών της Κυριακής.

Στο ταμπλό, η μετοχή των ειδών πολυτελείας Kering υποχωρεί, μετά από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου. Η μετοχή της Kering υποχώρησε κατά 5,3% και της SAP κατά 2,9%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 0,8% στο άνοιγμα της συνεδρίασης. Όλοι οι ευρωπαϊκοί κλάδοι κινούνταν πτωτικά, με τις μετοχές των εταιριών λιανικής πώλησης και τεχνολογίας να σημειώνουν τις μεγαλύτερες απώλειες.

Πιο επιθετική αύξηση επιτοκίων από τη Fed

Οι δηλώσεις του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, για επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, προκαλούν πιέσεις στα διεθνή χρηματιστήρια.

«Είναι σκόπιμο, κατά την άποψή μου, να κινηθούμε λίγο πιο γρήγορα για την αύξηση των επιτοκίων, είπε κατά τη διεξαγωγή τηλεσυνεδρίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.  «Πιστεύω επίσης ότι 50 μονάδες βάσης θα είναι στο τραπέζι στη συνάντηση του Μαΐου».

«Στόχος μας είναι να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία που έχουμε για να εναρμονίσουμε τη ζήτηση και την προσφορά, έτσι ώστε ο πληθωρισμός να κινηθεί προς τα κάτω και να το κάνει χωρίς επιβράδυνση, κάτι που θα ισοδυναμεί με ύφεση» ανέφερε ο Πάουελ.

«Δεν νομίζω ότι θα ακούσετε κανέναν στη Fed να λέει ότι αυτό θα είναι απλό ή εύκολο.  Θα είναι μια μεγάλη πρόκληση.  Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να το πετύχουμε.
Είναι απολύτως απαραίτητο να αποκατασταθεί η σταθερότητα των τιμών.  Οι οικονομίες δεν λειτουργούν χωρίς σταθερότητα τιμών» πρόσθεσε.