Μια δύσκολη νύχτα πέρασαν εκατομμύρια άνθρωποι στην Κωνσταντινούπολη και τις γύρω περιοχές έπειτα από τον σεισμό των 6,2 Ρίχτερ που δεν προκάλεσε θύματα ή σοβαρές ζημιές, αλλά υπενθύμισε στους πάντες πώς η μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας βρίσκεται σε ένα τεκτονικά επικίνδυνο σημείο.

Οι μετασεισμοί συνεχίστηκαν όλη τη νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη, σχεδόν όλοι όμως με μεγέθη που δεν ξεπερνούσαν τα 3 Ρίχτερ, με μια δόνηση 4,2 Ρίχτερ τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Χιλιάδες ήταν αυτοί που πέρασαν το βράδυ σε ανοιχτούς χώρους, ανάβοντας φωτιές για να ζεσταθούν. Παράλληλα, οι Αρχές ζητούν από τους πολίτες να μείνουν μακριά από κτίρια.

Νωπές είναι εξάλλου οι μνήμες από τους δύο σεισμούς των 7,8 και 7,7 Ρίχτερ που ισοπέδωσαν στις αρχές του 2023 τη νοτιοδυτική Τουρκία και τη γειτονική Συρία αφήνοντας πίσω τους περίπου 60.000 νεκρούς και στις δύο χώρες.

Οι τουρκικές Αρχές αναφέρουν ότι πάνω από 230 άνθρωποι, οι περισσότεροι στην Κωνσταντινούπολη, τραυματίστηκαν όταν επιχείρησαν να πηδήξουν από κτίρια την ώρα του σεισμού. Σχεδόν όλοι πήραν εξιτήριο, κανένας όμως δεν έχει τραύματα που απειλούν τη ζωή τους.

Για λόγους ασφαλείας θα μείνουν κλειστά την Πέμπτη και την Παρασκευή τα σχολεία στις περιοχές που επηρεάστηκαν από τον σεισμό.

Τα σενάρια

Στην προκαταρκτική του έρευνα, το τμήμα Γεωλογίας και Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης αναφέρει ότι ο σεισμός σχετίζεται με μέρος μόνο των ρηγμάτων (το δυτικό) στην περιοχή της Θάλασσας του Μαρμαρά και συστήνει την προσοχή και την επαγρύπνηση.

Οι Τούρκοι ειδικοί επισημαίνουν εξάλλου ότι η Κωνσταντινούπολη βρίσκεται κοντά σε ρήγματα που θα μπορούσαν να δώσουν ακόμη μεγαλύτερους σεισμούς με καταστροφικά αποτελέσματα.

Ο καθηγητής Μουράτ Ουτοκσού που μίλησε στη Hurriyet κάνει λόγο για δόνηση που είναι προάγγελος του μεγάλου σεισμού που περιμένουμε στην Κωνσταντινούπολη καθώς συσσωρεύεται εδώ και πολλά χρόνια δυναμικό που κάποτε θα «ξεσπασει». Συνδέει ακόμη τη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ετών με τον μεγάλο σεισμό του 1999, στο νότιο τμήμα της Θάλασσας του Μαρμαρά.

Τονίζει πάντως ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πότε θα συμβεί αυτός ο μεγάλος σεισμός.

Πρόβλεψη για σεισμό άνω των 7 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη έκανε ο Τούρκος σεισμολόγος δρ Νατσί Γκορούρ.

Σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο Γκορούρ προειδοποίησε τους κατοίκους και τις Αρχές να πάρουν έγκαιρα μέτρα καθώς όπως ανέφερε δεν θεωρεί πως ο σεισμός των 6,2 Ρίχτερ, ήταν ο κύριος σεισμός.

«Αυτός ο σεισμός θα επηρεάσει λίγο-πολύ το τμήμα του ρήγματος που αναμένεται να σπάσει στον Μαρμαρά» είχε πει ο καθηγητής, ο οποίος επανήλθε στην πλατφόρμα Χ με μια τρομακτική πρόβλεψη για σεισμό μεγαλύτερο από 7 Ρίχτερ.

«Υπάρχουν πολλοί σεισμοί στην Κωνσταντινούπολη στο ρήγμα Kumburgaz στη θάλασσα του Μαρμαρά. Είναι διαφορετικών μεγεθών. Δεν είναι οι μεγάλοι σεισμοί που περιμένουμε στον Μαρμαρά. Αυτοί αυξάνουν την πίεση που συσσωρεύεται σε αυτό το ρήγμα. Ο πραγματικός σεισμός εδώ θα είναι μεγαλύτερος και πάνω από 7», έγραψε σε ανάρτησή του.

Τι λένε οι Έλληνες σεισμολόγοι

Ιδιαίτερα επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι Έλληνες σεισμολόγοι.

Παρότι η δόνηση προέρχεται από γνωστό σεισμικό ρήγμα, εντούτοις προκαλεί μεγάλο προβληματισμό το γεγονός ότι το επίκεντρο εντοπίζεται σε τμήμα 60-70 χιλιομέτρων, που όπως επισήμανε o καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, «δεν είχε σπάσει έως τώρα, ωστόσο η δυναμικότητά του είναι πολύ μεγαλύτερη και συνεπώς υπάρχει εκεί συσσωρευμένη μεγάλη ενέργεια».

Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο ίδιος, οι δονήσεις που έχουν έως τώρα ακολουθήσει δεν επιτρέπουν εφησυχασμό. Ο κ.Λέκκας μάλιστα, λέει ότι δεν μπορούμε να μιλάμε με σιγουριά ότι τα 6,2 Ρίχτερ είναι ο κύριος σεισμός.

«Τις επόμενες μέρες και οπωσδήποτε το επόμενο διάστημα πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή. Ιστορικά ξέρουμε ότι η περιοχή είχε δώσει σεισμό κοντά στα 7,5 Ρίχτερ το 1715 και τότε είχαν γίνει ζημιές και στην Αγία Σοφία», λέει ο κ. Λέκκας, επισημαίνοντας ότι προβληματισμό προκαλεί και το γεγονός ότι οι δονήσεις που ακολούθησαν έως τώρα τα 6,2 Ρίχτερ εντοπίζονται στο ίδιο επίκεντρο, δεν υπάρχει «διασπορά», ενώ θεωρεί πιθανή εξέλιξη για την εκτόνωση της συσσωρευμένης ενέργειας 2-3 σεισμούς της τάξης των 6,2 με 6,5 Ρίχτερ.

Στην ερώτηση αν η σεισμική δραστηριότητα στην Τουρκία μπορεί να ενεργοποιήσει ρήγμα στην Ελλάδα , ο κ.Λέκκας απαντά ότι κάτι τέτοιο είναι πιθανό, αλλά βεβαίως δεν μπορεί να προβλεφθεί ποιο.

Με αυτά τα δεδομένα, οι σεισμολόγοι παρακολουθούν στενά την εξέλιξη του φαινομένου και οι επόμενες ημέρες θα δείξουν αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό ή αν το συγκεκριμένο ρήγμα μπορεί να δώσει μια ακόμη πιο ισχυρή δόνηση.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, κ. Βασίλης Καραστάθης, κάνει λόγο για μια φυσιολογική σεισμική ακολουθία επισημαίνοντας, ωστόσο, πως είναι νωρίς για να βγουν συμπεράσματα αναφορικά με την εξέλιξη του φαινομένου.

«Μέχρι στιγμής το φαινόμενο δείχνει ότι εξελίσσεται κάπως φυσιολογικά. Είναι, βέβαια, πολύ νωρίς και πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί. Δεν παρουσιάζει, όμως, μέχρι τώρα κάποια χαρακτηριστικά που να προκαλούν ανησυχία. Το δυναμικό της συγκεκριμένης ζώνης είναι μεγάλο αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα το εξαντλήσει. Μακάρι να είναι αυτός ο σεισμός που θα δώσει και να εκτονωθεί», ανέφερε ο κ. Καραστάθης.

Παράλληλα, επισημάνει ότι η συγκεκριμένη ζώνη έχει δώσει στο παρελθόν μεγάλους σεισμούς, αλλά το ρήγμα που προκάλεσε τα 6,2 Ρίχτερ ήταν ανενεργό για περισσότερο από έναν αιώνα.

«Η ζώνη η συγκεκριμένη είναι πολλή μεγάλη και έχει κατ’ επανάληψη δώσει μεγάλους σεισμούς. Το συγκεκριμένο κομμάτι, βέβαια, ήταν αυτό το οποίο δεν είχε “σπάσει”. Είχε πολλές δεκαετίες να δώσει μεγάλο σεισμό. Έχει να δώσει από το 1900», τονίζει ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο σεισμολόγος, κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλά για μια περιοχή με υψηλό, σεισμικό δυναμικό στην οποία εισέρχεται και διακλαδίζεται το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας.

«Μέχρι στιγμής υπάρχει μια μετασεισμική ακολουθία αλλά δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι αν αυτός ήταν ο κύριος σεισμός. Χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία τις επόμενες ώρες και ημέρες για να έχουμε μια εικόνα. Πρόκειται για μια περιοχή με υψηλό, σεισμικό δυναμικό, με πολλά και μεγάλα, ενεργά ρήγματα τα οποία στο παρελθόν έχουν δώσει σεισμούς μέχρι και 7 Ρίχτερ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, στη θάλασσα του Μαρμαρά, εισέρχεται και διακλαδίζεται το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας. Το 1999 είχε ενεργοποιηθεί ένας άλλος κλάδος του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας», λέει ο κ. Παπαδόπουλος.

Ο σεισμός

Ο διάρκειας 13 δευτερολέπτων σεισμός χτύπησε την Τουρκία στις 12:49 (τοπική και ώρα Ελλάδος) της Τετάρτης 23 Απριλίου.

Το μικρό επιφανειακό βάθος -μόλις 10 χιλιόμετρα για τον κύριο σεισμό- και η σχετκά μικρή απόσταση από την Κωνσταντινούπολη -40 χιλιόμετρα νότια και νοτιοδοτικά- έκαναν τη δόνηση ιδιαίτερα αισθητή σε μεγάλο μέρος της δυτικής Τουρκίας, αλλά και σε νησιά του Αιγαίου και τη βόρεια Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

Δεκάδες ήταν οι μετασεισμοί που καταγράφηκαν από τα πρώτα λεπτά, με ισχυρότερη μια δόνηση στα 4,9 Ρίχτερ.

Διαβάστε ακόμη: