Στα πλαίσια των απίθανων που ακούμε καθημερινά για τους αρνητές των εμβολιασμών, εντύπωση κάνει η καταγγελία του ηγουμένου της Μονής Εσφιγμένου ότι επισκέπτες που θέλουν να εισέλθουν στο Άγιο Όρος, στην πλειοψηφία τους από την Ρουμανία, χρησιμοποιούν μία νέα μέθοδο για να βγάλουν αρνητικό το rapid test, βάζοντας αντισηπτικό στην μύτη τους λίγο πριν κάνουν την εξέταση για να μπορέσουν να μπουν ανενόχλητοι στο Άγιο Όρος.

Τα test γίνονται λίγο πριν την είσοδο από την Ουρανούπολη μιας και είναι πλέον υποχρεωτικά για να μπει κάποιος στο Άγιο Όρος και αν είναι θετικό του απαγορεύεται η είσοδος στους επισκέπτες.

Πολλοί επισκέπτες κυρίως από την Ρουμανία χρησιμοποιούν αυτό το τέχνασμα αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις με πλαστά πιστοποιητικά που έχουν αποκαλυφθεί μετά τους ελέγχους. Όλα αυτά δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα στην κοινότητα των μοναχών του Αγίου Όρους, που μετά την αρχική άρνηση πολλών από αυτών να εμβολιαστούν τώρα έχουν και την πίεση από τους ανεύθυνους επισκέπτες, αδιαφορώντας για την ζωή ειδικά των μεγαλύτερων σε ηλικία μοναχών.

Ο Διοικητής του Αγίου Όρους ανέφερε ότι αυτή την περίοδο υπάρχουν 30 έως 40 κρούσματα μεταξύ των μοναχών κυρίως αυτών που ζουν σε σκήτες ενώ 5 – 6 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης σε κρίσιμη κατάσταση. Εκεί βρίσκεται και το μεγάλο πρόβλημα καθώς οι μοναχοί που ζουν στις σκήτες είναι απομονωμένοι χωρίς ιατρική φροντίδα και πολλοί από αυτούς λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων αρνούνται να εμβολιαστούν.