Αποκαταστάθηκε η αυτοκρατορική πύλη στην Αγία Σοφία, αναφέρουν τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης.
Ωστόσο, συνεχίζεται ο σάλος για την έλλειψη σωστής και κατάλληλης φροντίδας απέναντι στο μνημείο, αλλά και για τους κινδύνους που δημιουργεί ο διπλασιασμός του αριθμού των επισκεπτών στο εσωτερικό
Πολλοί αμφισβητούν την εξήγηση της Διεύθυνσης Κοινωφελών Ιδρυμάτων της Τουρκίας ότι η ζημιά οφείλεται σε φυσιολογική φθορά, ενώ δεν λείπουν και αυτοί που θεωρούν ότι η ζημιά έγινε σκόπιμα και από ξυλουργικό εργαλείο.
Σε πολλές αναρτήσεις υπάρχει αμφισβήτηση και για την ικανότητα των τουρκικών αρχών να αποκαταστήσουν σωστά τα ιστορικά μνημεία, καθώς αναφέρουν παραδείγματα κακοτεχνίας με σύγχρονα υλικά, όπως το πλαστικό και το αλουμίνιο.
Ερώτηση Ανδρουλάκη προς Κομισιόν για τους βανδαλισμούς στην Αγία Σοφία
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κατέθεσε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τους βανδαλισμούς στην Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας ζητώντας την ανάληψη πρωτοβουλιών για την προστασία του Μνημείου της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Συμβόλου της Ορθοδοξίας.
«Οι καταστροφές αυτές δημιουργούν εύλογα ερωτήματα για την προστασία του ιστορικού αυτού μνημείου το οποίο ήταν για πολλά χρόνια το κέντρο των Ορθοδόξων Χριστιανών, και η διατήρηση του ιδιαίτερου πολιτισμικού του χαρακτήρα αποτελεί υποχρέωση της Τουρκίας» επισημαίνει ο κ. Ανδρουλάκης.
Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης του κ. Ανδρουλάκη
Δύο χρόνια μετά την μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, ενός Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς σύμφωνα με την UNESCΟ από Μουσείο σε Ισλαμικό Τέμενος, οι εικόνες βανδαλισμού της επιβλητικής Αυτοκρατορικής πύλης του Μνημείου που χρονολογείται από τον 6ο αιώνα μ.χ. είναι απαράδεκτες και προκαλούν τον αποτροπιασμό όλης της ανθρωπότητας.
Οι καταστροφές αυτές δημιουργούν εύλογα ερωτήματα για την προστασία του ιστορικού αυτού μνημείου το οποίο ήταν για πολλά χρόνια το κέντρο των Ορθοδόξων Χριστιανών, και η διατήρηση του ιδιαίτερου πολιτισμικού του χαρακτήρα αποτελεί υποχρέωση της Τουρκίας.
Έχοντας όλα αυτά υπόψη ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
– Πώς μπορεί να αναγκάσει την Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της σχετικά με την προστασία και το καθεστώς των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, όπως είναι και η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη;
– Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει, πιθανώς σε συνεργασία με την Unesco για την ενίσχυση της προστασίας της Αγίας Σοφίας και την αποκατάστασή των ζημιών που έχουν προκληθεί;»