Από την Κυριακή, η Γερμανία κλείνει τα σύνορα της με το αυστριακό ομοσπονδιακό κρατίδιο του Τιρόλου, όπως και με την Τσεχία, επειδή θεωρούνται περιοχές με υψηλούς ρυθμούς διάδοσης των νέων επικίνδυνων στελεχών του κορωνοϊού. Την απόφαση επέκρινε χθες η Κομισιόν υπενθυμίζοντας ότι πρόσφατα τα κράτη-μέλη της ΕΕ είχαν συμφωνήσει σε κοινές ταξιδιωτικές συστάσεις. Η Κομισιόν αναμένει πως όλα τα κράτη μέλη θα τις ακολουθούν και θα αποφεύγουν το κλείσιμο συνόρων και την επιβολή μιας γενικής απαγόρευσης ταξιδιών όπως αναφέρει η DW.

Αντιδρώντας στις παρατηρήσεις της Κομισιόν ο γερμανός Υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ δηλώνει σε έντονο ύφος στην εφημερίδα Bild:

«Φτάνει πια. Η Κομισιόν θα πρέπει να μας στηρίζει, αντί να μας βάζει τρικλοποδιές με τετριμμένες υποδείξεις».

Επιπλέον ο Χορστ Ζεεχόφερ επισημαίνει: «Η Κομισιόν έκανε τους τελευταίους μήνες αρκετά λάθη σε ό,τι αφορά την προμήθεια εμβολίων.»

Η κατηγορία αυτή του βαυαρού Χριστιανοκοινωνιστή στρέφεται σαφώς κατά της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά και της Επιτρόπου Υγείας, Στέλλας Κυριακίδου. Την οργή του Χορστ Ζεεχόφερ προκάλεσε και το αίτημα της Κομισιόν προς την πορτογαλική προεδρία της ΕΕ να συμπεριλάβει το θέμα του κλεισίματος συνόρων στην ατζέντα της επόμενης συνεδρίασης των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στις 23 Φεβρουαρίου.

Επικαιροποίηση για την Ελλάδα

Το κλείσιμο των συνόρων με την Τσεχία και το Τιρόλο είχε ζητήσει πρώτος ο βαυαρός πρωθυπουργός Μάρκους Ζέντερ. Πάντως, δεν αποκλείεται να επιβληθούν και άλλοι έλεγχοι στα γερμανικά σύνορα αν αυξηθούν τα κρούσματα κορονοϊού σε γειτονικές χώρες, όπως η Γαλλία και το Λουξεμβούργο. Την πιθανότητα αυτή υπέδειξαν τόσο ο πρωθυπουργός της Βάδης-Βυρτεμβέργης Βίνφριντ Κρέτσμαν όσο και ο πρωθυπουργός του κρατιδίου του Ζάαρ Τομπίας Χανς. Χθες το βράδυ η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα υπάρχουν και εξαιρέσεις από την απαγόρευση εισόδου. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων γερμανοί πολίτες, αλλοδαποί με μόνιμη κατοικία στη Γερμανία, εποχιακοί εργάτες στον αγροτικό τομέα, νοσηλευτικό προσωπικό.

Αναφορικά με την Ελλάδα το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε επικαιροποιημένη οδηγία που θα ισχύει από την Κυριακή. Σε αυτή «απευθύνεται προειδοποίηση, να μην πραγματοποιούνται περιττά, τουριστικά ταξίδια» λόγω του υψηλού αριθμού κρουσμάτων στην Αττική, τη Δυτική Ελλάδα, τη Στερεά Ελλάδα και την Κεντρική Μακεδονία. Η προειδοποίηση δεν θα ισχύει πλέον για ταξίδια στη Θεσσαλία και τη Δυτική Μακεδονία.