Στην αύξηση των καταθέσεων «ποντάρει» το υπουργείο Οικονομικών για την επόμενη ημέρα της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό REAL FM, μέσα στην υγειονομική κρίση οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 30 δις ευρώ, εκ των οποίων το 57% ανήκει στα νοικοκυριά, δηλαδή περίπου τα  17 δις ευρώ.

Οι καταθέσεις εκτιμάται ότι μπορεί να αποτελέσουν «όχημα» για την ενίσχυση της ιδιωτικής κατανάλωσης, της αύξησης των κρατικών εσόδων και της ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Κορονο-μέτρα 40,7 δις ευρώ

Από την αρχή της πανδημίας το οικονομικό επιτελείο έχει διαθέσει στην αγορά το ποσό των 40,7 δις ευρώ σε μέτρα στήριξης, με τον υπουργό Οικονομικών να τονίζει πως πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό ενίσχυσης της αγοράς σε όλη την Ευρώπη.

Πάντως, εκκρεμεί η καταβολή ποσών ύψους 4,5 δις ευρώ σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, για μέτρα τα οποία έχουν νομοθετηθεί, αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί, όπως είναι, μεταξύ άλλων:

  • Η επιδότηση παγίων δαπανών
  • Το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 1» για την επιδότηση δανείου για τα πληττόμενα νοικοκυριά
  • Το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 2» για την επιδότηση δανείου επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών
  • Το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»
  • Κεφάλαιο κίνησης για τον τουρισμό
  • Κεφάλαιο κίνησης για γυμναστήρια και παιδότοπους

ΕΝΦΙΑ

Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών δεν θα οδηγήσει σε «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ από το 2022 επανέλαβε ο Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας πως η αναθεώρηση των τιμών ήταν επιβεβλημένη.

Μάλιστα, τόνισε πως η άσκηση για το νέο ΕΝΦΙΑ από την αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί στο Υπουργείο Οικονομικών, θα ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο, ώστε να αναζητηθεί η «φόρμουλα» με την οποία θα γίνει η αλλαγή των συντελεστών του φόρου για το 2022.

Επισήμανε πάντως, πως οι περιοχές που εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού και έως σήμερα υποφορολογούνταν, θα πρέπει να αναμένουν αυξημένα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.