Αυξήσεις μισθών και στο Δημόσιο από τις αρχές του 2022 φέρνει η επόμενη μέρα της πανδημίας. Ενώ μέσα στην υγειονομική κρίση και την ύφεση η κυβέρνηση έδωσε προτεραιότητα στην επιβίωση των επιχειρήσεων και τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα, ο καλπασμός της οικονομίας υποχρεώνει το οικονομικό επιτελείο να επισπεύσει τα σχέδιά του και για τους εργαζομένους του Δημοσίου.

Με βασικό επιχείρημα ότι η οικονομία έχει επιδείξει αντοχές, πολλές μεταρρυθμίσεις προχώρησαν και νέες προωθούνται, αλλά και ότι «κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω» στη νέα εποχή ανάπτυξης που οδηγεί η πολιτική της, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να πείσει τους θεσμούς για το τριπλό σχέδιο για αυξήσεις μισθών που θέλει να εφαρμόσει για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Και το σχέδιο αυτό μπαίνει σε εξέλιξη τις επόμενες εβδομάδες έως το τέλος του έτους και περιλαμβάνει – συνδυαστικά ή και εναλλακτικά ενδεχομένως:

1 Μείωση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από το 2022, που αυξάνει οριζόντια τους μισθούς στο Δημόσιο.

2 Μπόνους παραγωγικότητας και επίτευξης συγκεκριμένων στόχων, όπως και στον ιδιωτικό τομέα, με αρχή την πιλοτική εφαρμογή σε 6.000 υπαλλήλους των δήμων.

3 Αλλαγές στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και τα επιδόματα εργασίας στο Δημόσιο. Με την ολοκλήρωση του έργου της Επιτροπής Αξιολόγησης Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας και την υποβολή τελικής γνωμοδότησης στους συναρμόδιους υπουργούς, θα εκδοθεί η απαιτούμενη υπουργική απόφαση με την οποία θα προσδιοριστούν οι δικαιούχοι, το ύψος, οι όροι και οι προϋποθέσεις καταβολής του επιδόματος.