Πιο θετική φαίνεται η στάση των Ελλήνων οδηγών ως προς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αφού σε σύγκριση με το 2021, περισσότεροι είναι εκείνοι που θα εξέταζαν να αγοράσουν ηλεκτρικό ή υβριδικό, την επόμενη φορά.

Μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα στην Ελλάδα για τη συγκεκριμένη αγορά έχει η Τέσλα, η οποία κατά τους Έλληνες θεωρείται ότι παράγει τα καλύτερα ηλεκτρικά οχήματα.

Με πολύ μεγάλη διαφορά ακολουθεί η Toyota, η Μερσέντες και η BMW, όπως προκύπτει από έρευνα της Focus Bari, που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα.

Επίσης, γενικά μιλώντας για τα αυτοκίνητα, οι Έλληνες φαίνεται να εμπιστεύονται περισσότερο τα ιαπωνικά (39%) και τα γερμανικά (35%). Με μεγάλη διαφορά ακολουθούν τα αυτοκίνητα προέλευσης από Γαλλία (4%), Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Κορέα (3%).

Τουλάχιστον ένας στους τρεις (37%) δήλωσε πως γνωρίζει καλά όσα απαιτούνται για την επιδότηση αγοράς ηλεκτρικού αυτοκινήτου, ενώ το 51% δηλώνει ότι απλώς το έχει ακουστά, στο πλαίσιο της έρευνας, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσα στον Ιούνιο σε 1.042 άτομα.

Επίσης, το 94% των ερωτηθέντων, έναντι 85% το 2021, αναγνωρίζει τουλάχιστον ένα πλεονέκτημα στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Παράλληλα όμως, το 99% έναντι 90% πέρυσι, εντοπίζει και τουλάχιστον ένα αρνητικό γνώρισμα.

Το σημαντικότερο πλεονέκτημα που αναγνωρίζει η πλειονότητα των Ελλήνων στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ότι ωφελεί το περιβάλλον, αλλά και ότι συνοδεύεται από επιδότηση και φοροαπαλλαγές. Επιπλέον, ένα μεγάλο μέρος των ερωτηθέντων αναγνωρίζει πως τα οχήματα αυτά έχουν χαμηλότερα λειτουργικά κόστη, αποτελούν εξασφάλιση για το μέλλον και κάνουν λιγότερο θόρυβο.

Από την άλλη πλευρά όμως, το 74% είπε ότι το μεγαλύτερο μειονέκτημά τους είναι το υψηλό κόστος, ενώ επίσης αρκετός κόσμος πιστεύει ότι υπάρχουν λίγα σημεία φόρτισης, η διάρκεια της μπαταρίας προκαλεί άγχος και ότι το κόστος φόρτισης στο σπίτι είναι υψηλό.