Πληθαίνουν οι χώρες που εκδίδουν διαβατήρια ουδέτερου φύλου, ενώ κάποιες από αυτές θέλουν να πάνε τη διαδικασία ένα βήμα παραπάνω, αφαιρώντας εντελώς τον προσδιορισμό του φύλου από τα διαβατήρια.

Επί του παρόντος, οι χώρες που εκδίδουν διαβατήρια με την ένδειξη «Χ» στο φύλο, περιλαμβάνουν την Αργεντινή, την Αυστρία, την Αυστραλία, τον Καναδά, τις ΗΠΑ, την Κολομβία, τη Δανία, τη Γερμανία, την Ισλανδία, την Ιρλανδία, τη Μάλτα, τις Κάτω Χώρες, τη Νέα Ζηλανδία, το Πακιστάν, την Ινδία, το Νεπάλ και πρόσφατα το Μεξικό.

Ωστόσο, έχοντας εκδώσει το πρώτο διαβατήριο ουδέτερου φύλου το 2018, η Ολλανδία δεν είναι ικανοποιημένη με το τρέχον σύστημα και κινείται προς την κατεύθυνση να αφαιρέσει εντελώς τους δείκτες φύλου από τα εθνικά έγγραφα ταυτοποίησης, με την ελπίδα να αποτρέψει πιθανές βλάβες που προκαλούνται σε μη δυαδικά ή τρανς άτομα.

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι αντίθετη στην έκδοση διαβατηρίων μη συγκεκριμένου φύλου και προς το παρόν, τα μη δυαδικά φύλα δεν αναγνωρίζονται από τη νομοθεσία του. Ο νόμος για την αναγνώριση φύλου του 2004 (GRA) δίνει τη δυνατότητα σε ένα άτομο να αλλάξει το φύλο που αναγράφεται στο πιστοποιητικό γέννησής του, είτε από άνδρα σε γυναίκα είτε αντίστροφα, ενώ δεν προβλέπει την αναγνώριση οποιουδήποτε άλλου φύλου.

Στις ΗΠΑ ωστόσο, τα διαβατήρια με την ένδειξη Χ τα οποία εκδίδονται από το 2022, εκφράζουν ένα μεγάλο κομμάτι πολιτών και έχουν ως επιπλέον στόχο να προάγουν την αναγνώριση της πραγματικής ταυτότητας του ατόμου, πέρα από τα στερεότυπα. ‘Όπως ανέφεραν στελέχη της προώθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, η δυνατότητα να συμπληρώνεται με Χ η θέση για το φύλο στο διαβατήριο είναι σημαντική, γιατί οι άνθρωποι δεν εντάσσονται πάντα σε κατηγορίες όπως άνδρας ή γυναίκα. Προς αυτή την κατεύθυνση, αλλάζουν και οι έλεγχοι στα αεροδρόμια, ελαχιστοποιώντας πλέον την σωματική επαφή που πραγματοποιείται βάσει φύλου και ενισχύοντας τη χρήση των τεχνολογικών μέσων.

Πάντως, το πιο πρόσφατο παράδειγμα χώρας που ξεκίνησε την έκδοση διαβατηρίων ουδέτερου φύλου, με την ένδειξη Χ, είναι το Μεξικό. Χάρη στα ενημερωμένα διαβατήρια της χώρας, η μη δυαδική κοινότητα του Μεξικού θα μπορεί πλέον να κάνει σαφή την ταυτότητά της στα εθνικά έγγραφα.

Όπως αναφέρεται στον ιστότοπο της κυβέρνησης του Μεξικού, ο υπουργός Εξωτερικών Μαρσέλο Έμπραντ, απευθυνόμενος στο πλήθος στην τελετή εγκαινίων του νέου διαβατηρίου, ανέφερε ότι η ενέργεια αυτή είναι ένα μεγάλο άλμα για το Μεξικό και ότι οι σημαντικές αλλαγές αρχίζουν πάντα ως πολιτισμικές αλλαγές. Τέλος, ο υπουργός εξωτερικών επεσήμανε ότι η κουλτούρα της χώρας πρόκειται να αλλάξει, το ίδιο και η καθημερινότητα, ενώ τόνισε ότι η εν λόγω κίνηση έχει να κάνει με μια κοινότητα που έχει δικαίωμα στην ταυτότητα.

Διαβάστε περισσότερα