Την πρόθεση της κυβέρνησης να πατάξει τη φοροδιαφυγή εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής την Τετάρτη.

Στη συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής», ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «το νέο σχέδιο νόμου συνιστά μια σημαντική μεταρρύθμιση κοινωνικής δικαιοσύνης».

Αγοραπωλησία ακινήτων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι τα POS θα εφαρμοστούν πλέον για το σύνολο του ποσού πώλησης και τόνισε πως η κυβέρνηση στοχεύει να αυξήσει τη φορολογική συνέπεια.

Ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε πως εφεξής θα απαγορεύεται η αγοραπωλησία ακινήτων με ρευστό, «χέρι-χέρι».

«Από εδώ και πέρα το τίμημα θα καταβάλλεται μέσω τραπέζης, ενώ θα ακυρώνεται κάθε συμβόλαιο που περιλαμβάνει προκαταβολή ή εξόφληση σε μετρητά», διεμήνυσε ο κ. Μητσοτάκης.

Περιορισμός χρήσης μετρητών

Επιπλέον, το νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί την Πέμπτη στη Βουλή περιέχει και άλλες διατάξεις με τις οποίες περιορίζεται η χρήση μετρητών.

Οι πιο σημαντικές αφορούν τα εξής:

Ολοκληρώνεται, τους πρώτους μήνες του 2024, η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα εκδίδονται οι Υπουργικές Αποφάσεις που εκκρεμούν και οι απαιτούμενες διοικητικές πράξεις.

Τις επόμενες ημέρες εκδίδεται Υπουργική Απόφαση για την επέκταση του συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών και στους υπόλοιπους κλάδους λιανικής.

Για την υποχρεωτικότητα των ηλεκτρονικών τιμολογίων, η κυβέρνηση θα υποβάλει «σύντομα» σχετικό αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεδομένου ότι απαιτείται η έγκρισή της.

Αυξάνεται το πρόστιμο χρήσης μετρητών άνω των 500 ευρώ σε ποσό διπλάσιο της συναλλαγής.

Τι περιλαμβάνει το φορολογικό νομοσχέδιο

Αφού ευχήθηκε αρχικά «καλή επιτυχία» στη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Αριστεράς, ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του υπενθυμίζοντας: «Από αυτό το βήμα τον περασμένο Ιούλιο στις προγραμματικές δηλώσεις περιέγραφα τον πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό της χώρας. Ένα πρόγραμμα φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων για να καλυτερεύσουν τις υπηρεσίες του κράτους προς τον πολίτη. Πρόκειται για την εφαρμογή ενός σχεδίου που αποτέλεσε την κεντρική προεκλογική δέσμευση: να οικοδομήσουμε μια πατρίδα δυναμική, θωρακισμένη, πράσινη που θα πρωταγωνιστεί στην Ε.Ε. Για να συμβεί αυτό, ένας είναι ο δρόμος: ο δρόμος της αντιπαράθεσης με τις στρεβλώσεις του παρελθόντος, για να βαδίσουμε με δυναμική στο μέλλον».

«Αν λοιπόν την πρώτη τετραετία εστιάσαμε στην ανακούφιση των πολιτών από τις υπέρογκες υποχρεώσεις που μας κληροδότησε μια άλλη πολιτική, ήρθε τώρα ο καιρός να κατανέμουμε τα φορολογικά βαρύ πιο δίκαια και αναλογικά, όπως επιβάλλει το Σύνταγμα. Μόνον έτσι θα μειώσουμε κι άλλο τους φορολογικούς συντελεστές στην εργασία και στον ΦΠΑ. Μόνον έτσι θα ενισχύσουμε υποδομές σε σχολεία και νοσοκομεία. Μόνον έτσι θα αυξήσουμε το δίχτυ προστασίας των πιο ευάλωτων. Αυτό είναι το στοίχημα, και σε αυτό το στοίχημα απαντά το νομοσχέδιο που συζητούμε σήμερα» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Καταπολέμηση λαθρεμπορίου καυσίμων και αγορών ακινήτων με μετρητά

«Οι προβλέψεις του νομοσχεδίου κινούνται σε πολλές κατευθύνσεις. Ενισχύουμε τις προσπάθειες καταπολέμησης του λαθρεμπορίου καυσίμων. Προβλέπεται αυτόματη διακοπή συνεργασίας με εταιρείες που παρανομούν» συνέχισε ο πρωθυπουργός και χαρακτήρισε «λερναία ύδρα» τη φοροδιαφυγή «κυρίως με χρήση μετρητών».

«Γι’ αυτό οι νέες αγορές ακινήτων θα γίνονται μόνο ηλεκτρονικά. Σήμερα μία στις τέσσερις αγορές γίνονται με μετρητά. Από εδώ και πέρα μόνο μέσω τραπέζης. Από εδώ και στο εξής όποιος επιμείνει να κάνει συναλλαγές αυτού του είδους με μετρητά, θα ακυρώνεται το συμβόλαιο. Παράλληλα, θα είναι διπλάσιο το πρόστιμο για όσους πληρώνουν με μετρητά για αγορές προϊόντων και υπηρεσιών άνω των 500 ευρώ» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι πρέπει και το ίδιο το κράτος «να αλλάξει τη μέθοδο πληρωμών, γι’ αυτό και το επόμενο διάστημα οι πληρωμές επιδομάτων θα γίνονται μόνο μέσω καρτών».

Μέτρα και για το Airbnb

«Οφείλουμε, επίσης, να αντιμετωπίσουμε νέες δραστηριότητες, ιδίως όταν επηρεάζουν κλάδους όπως τον τουρισμό, αλλά και την ίδια την κοινωνία, και αναφέρομαι στις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Πρέπει να ισορροπήσουμε στη διευκόλυνση σε μικροϊδιοκτήτες που διαθέτουν το εξοχικό τους για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους, αλλά από την άλλη πρέπει να εισαγάγουμε κανόνες ώστε να μην υπάρξει καλυμμένη επιχειρηματική δραστηριότητα. Καλούμε όσους μισθώνουν άνω των τριών ακινήτων να καταβάλλουν το μερίδιο που τους αναλογεί. Αν μισθώνεται όλη η πολυκατοικία, θα θεωρείται τουριστικό κατάλυμα. Επειδή ακούω για δήθεν κυνηγητό της μικροϊδιοκτησίας, καταλαβαίνετε ότι δεν ευσταθούν αυτά».

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Δεν γίνεται να δηλώνουν χαμηλότερα από τον βασικό μισθό

Ξεχωριστό ήταν το κεφάλαιο που αφιέρωσε ο πρωθυπουργός στις διατάξεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες: «Σήμερα ο μέσος μισθωτός πληρώνει στο κράτος περισσότερα απ’ όσα καταβάλλει το 85% των μη μισθωτών. Γιατί; Γιατί οι περισσότεροι δηλώνουν μηδενικά κέρδη ή ζημιές για μια 5ετία ή εισόδημα κάτω από τον κατώτατο μισθό. Ας είμαστε ειλικρινείς, δεν γίνεται ο ελεύθερος επαγγελματίας να δηλώνει χαμηλότερα από τον βασικό μισθό. Όλοι το συζητάμε αυτό το πρόβλημα, αλλά κανείς δεν έκανε κάτι για να το θεραπεύσει. Έπρεπε να έρθει αυτή η κυβέρνηση για να το ρυθμίσει».

«Μόνο 4 στους 100 ελεύθερους επαγγελματίες εισφέρουν τα μισά φορολογικά έσοδα όλου του κλάδου. Γι’ αυτό και το νέο πλαίσιο δεν θα επιτρέπει σε έναν ελεύθερο επαγγελματία να πληρώνει λιγότερα απ’ όσα πληρώνει ο μισθωτός του κατώτατου μισθού. Το τεκμήριο, βέβαια, θα είναι μαχητό, ενώ το ύψος της επιπλέον διαφοράς θα καθορίζεται και από άλλα κριτήρια που διαμορφώθηκαν ενσωματώνοντας τις παρατηρήσεις φορέων και διαβούλευσης» πρόσθεσε για το θέμα ο κ. Μητσοτάκης.

«Να πω και κάτι: Δεν καταλαβαίνω γιατί μια μεγάλη επιχείρηση με 1 εκατ. τζίρο θέλει να εμφανιστεί με συγκεκριμένη μορφή, ενώ αν πήγαινε σε άλλες θα είχε μικρότερους φορολογικούς συντελεστές. Δεν αντιμετωπίζουμε με τον ίδιο τρόπο μια επιχείρηση με τζίρο 1 εκατ. με έναν ελαιοχρωματιστή που έχει 20.000 ευρώ εισόδημα. Ένας νέος δικηγόρος χρειάζεται κάποια χρόνια για να χτίσει τη δουλειά του, να φτιάξει το Γραφείο του. Το νομοσχέδιο καλύπτει την ανάγκη, καθώς η φορολόγηση θα ξεκινήσει μόνο όταν εμφανίσει πραγματικό εισόδημα. Το τεκμαρτό εισόδημα δεν θα υπολογίζεται όταν υπάρχουν μεγάλες αντιξοότητες, όπως φυσικές καταστροφές, εγκυμοσύνη, αναπηρία κ.ά.» εξήγησε ο πρωθυπουργός.

«Η κυβέρνηση αναλαμβάνει το κόστος του κοινωνικού συμφέροντος»

Όπως τόνισε, «η ρύθμιση είναι κάθε άλλο παρά οριζόντια. Αντιμετωπίζει με ευαισθησία και αναλογικότητα κάθε περίπτωση που μπορεί να έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Όχι στην πλασματική που προβάλλει όποιος αντιτίθεται στο νομοσχέδιο».

«Αυτό το κόστος της συλλογικής ευθύνης και του κοινωνικού συμφέροντος αυτή η κυβέρνηση το αναλαμβάνει. Μας ασκήθηκε κριτική ότι δεν μιλήσαμε προεκλογικά. Είναι λάθος. Είχαμε πει για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος με τη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης. Αυτά είπαμε προεκλογικά, αυτά κάνουμε. 21.000 ελεύθεροι επαγγελματίες είναι παράλληλα δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Ελάτε να μου πείτε τώρα εσείς ότι αυτό είναι δίκαιο και πρέπει να διατηρηθεί» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε ακόμη: