Για ενδέκατη συνεχή χρονιά, η Ελβετία βρέθηκε στην κορυφή του καταλόγου ως η χώρα με τον μεγαλύτερο ανταγωνισμό ταλέντων παγκοσμίως, σύμφωνα με την Παγκόσμια Κατάταξη Ταλέντων IMD 2024, γεγονός που σηματοδοτεί την ισχυρή και σταθερή δεξαμενή ταλέντων της, παρά το ταχέως μεταβαλλόμενο παγκόσμιο εργασιακό τοπίο.

Η κατάταξη μετρά πώς οι οικονομίες σε όλο τον κόσμο αποδίδουν όσον αφορά τη διατήρηση της δεξαμενής ταλέντων τους.

Φέτος, ο κατάλογος καταρτίστηκε μέσω ενός συνδυασμού απαντήσεων σε έρευνες και αδιάσειστων δεδομένων από το Παγκόσμιο Κέντρο Ανταγωνιστικότητας του IMD και εξωτερικές πηγές σε 67 οικονομίες παγκοσμίως, σύμφωνα με το CNBC.

Τα δεδομένα αυτά κατανέμονται σε τρεις κατηγορίες: επένδυση και ανάπτυξη εγχώριων ταλέντων, ελκυστικότητα (ο βαθμός στον οποίο μια χώρα αξιοποιεί τη δεξαμενή ταλέντων του εξωτερικού) και ετοιμότητα (η διαθεσιμότητα δεξιοτήτων και ικανοτήτων στη δεξαμενή ταλέντων), σύμφωνα με την έκθεση.

To τοπ 10

Αυτές είναι οι 10 πιο ανταγωνιστικές οικονομίες σε θέματα ταλέντων παγκοσμίως:

1.Ελβετία
2.Σιγκαπούρη
3.Λουξεμβούργο
4.Σουηδία
5.Δανία
6.Ισλανδία
7.Νορβηγία
8.Ολλανδία
9.Χονγκ Κονγκ
10.Αυστρία

Πρωτιά για την Ελβετία

Οι ευρωπαϊκές χώρες κυριάρχησαν στη φετινή κατάταξη, καταλαμβάνοντας τις οκτώ από τις δέκα πρώτες θέσεις. Δύο οικονομίες της Ασίας μπήκαν επίσης στον κατάλογο, με τη Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ να καταλαμβάνουν τη δεύτερη και την ένατη θέση αντίστοιχα.

Η Ελβετία παραμένει στην πρώτη γραμμή της ανταγωνιστικότητας των ταλέντων, καθώς βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου από την έναρξη της κατάταξης το 2014. Η χώρα κυριαρχεί στις επενδύσεις και την ανάπτυξη, καθώς και στον παράγοντα ελκυστικότητα.

Η ευρωπαϊκή χώρα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας σε διάφορα κριτήρια, όπως η ποιότητα ζωής, οι υποδομές υγείας, η πανεπιστημιακή εκπαίδευση, η ύπαρξη νομοθετημένου κατώτατου μισθού, η ικανότητα προσέλκυσης ξένου προσωπικού υψηλής εξειδίκευσης και άλλα.

Η Σιγκαπούρη

Η Σιγκαπούρη είναι επίσης ένας ξεχωριστός νικητής στη φετινή λίστα. Η «άνοδος της πόλης-κράτους από την 18η θέση το 2014 στη δεύτερη θέση φέτος μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για την κυριαρχία της Ελβετίας στο εγγύς μέλλον», σύμφωνα με την έκθεση.

Η σταθερή άνοδος της Σιγκαπούρης οφείλεται στην ετοιμότητα της δεξαμενής ταλέντων της, η οποία αξιολογήθηκε ως η πρώτη μεταξύ των χωρών της κατάταξης. Η χώρα παρουσιάζει επίσης την υψηλότερη απουσία διακρίσεων και κατατάσσεται πρώτη όσον αφορά την αύξηση του εργατικού δυναμικού, τη διαθεσιμότητα εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού και τη διαθεσιμότητα χρηματοοικονομικών δεξιοτήτων, σύμφωνα με την έκθεση.

Ο αντίκτυπος της Τεχνητής Νοημοσύνης στο παγκόσμιο τοπίο των ταλέντων
Η έκθεση 2024 WTR, με τίτλο «Οι κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης στον εργασιακό χώρο», προβάλλει επίσης τον αντίκτυπο που έχει η τεχνητή νοημοσύνη στο παγκόσμιο τοπίο των ταλέντων.

«Η ταχεία υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) μετασχηματίζει τους κλάδους και αναδιαμορφώνει την παγκόσμια οικονομία με πρωτοφανείς τρόπους, δημιουργώντας τόσο ευκαιρίες όσο και προκλήσεις για την ανταγωνιστικότητα των ταλέντων», έγραψε στην έκθεση ο ανώτερος οικονομολόγος του IMD World Competitiveness Center José Caballero.

«Ενώ η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να επιφέρει απαράμιλλη αποτελεσματικότητα και παραγωγικότητα, απειλεί επίσης με εκτεταμένη εκτόπιση θέσεων εργασίας, ιδίως σε τομείς που εξαρτώνται από καθήκοντα ρουτίνας και αυτοματοποίηση», δήλωσε ο Caballero.

Ειδικότερα, η φετινή έκθεση διαπίστωσε ότι στην Ιαπωνία, την Ταϊλάνδη, τη Σιγκαπούρη, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά, «τα ανώτερα στελέχη βρέθηκαν να θεωρούν ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι πιο ορατή στον εργασιακό χώρο από τον τρόπο με τον οποίο αντικαθιστά τους ανθρώπους. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι οι διακρίσεις αυξάνονται σε αυτές τις οικονομίες», σύμφωνα με ανάρτηση στο blog του IMD.

«Η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στο εργατικό δυναμικό μπορεί να εισάγει νέες μορφές διακρίσεων, όπως οι προκατειλημμένοι αλγόριθμοι, που μπορεί να ενισχύσουν τις υφιστάμενες ανισότητες και να έχουν ευρύτερες κοινωνικές επιπτώσεις στις περιθωριοποιημένες κοινότητες», δήλωσε ο Caballero στην έκθεση.

Για παράδειγμα, η έκθεση διαπίστωσε ότι η απασχόληση των γυναικών έχει υπερδιπλάσιες πιθανότητες να επηρεαστεί από την αυτοματοποίηση (7,9%) σε σύγκριση με τους άνδρες (2,9%) σε χώρες υψηλού εισοδήματος.

Τελικά, ενώ οι οικονομίες υψηλού εισοδήματος είναι πιο πιθανό να δουν διαταραχές και αυξημένες διακρίσεις από την υιοθέτηση της ΤΝ βραχυπρόθεσμα σε σύγκριση με τις οικονομίες χαμηλού εισοδήματος, «αναμένεται επίσης να έχουν μεγαλύτερα συνολικά οφέλη», σύμφωνα με την έκθεση.

 

Διαβάστε ακόμη: