Η ετήσια κατάταξή των κορυφαίων πανεπιστημίων σε ολόκληρο τον κόσμο, μόλις δημοσιεύτηκε για όγδοη συνεχή χρονιά από το US News & World Report. Για την τελική διαμόρφωση της λίστας με τα καλύτερα πανεπιστήμια για το 2022, αξιολογήθηκαν περισσότερα από 1.750 ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε περισσότερες από 90 χώρες. 

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, πανεπιστήμια από τις Ηνωμένες Πολιτείες κυριάρχησαν στην λίστα, κατακτώντας οκτώ από τις δέκα πρώτες θέσεις. Σύμφωνα με το CNBC, μάλιστα, η κορυφαία δεκάδα δεν παρουσιάζει σημαντικές διαφορές σε σύγκριση με πέρσι. Εξαίρεση αποτελεί το πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον αλλά και το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ που ανεβαίνει το καθένα κατά μία θέση. Αντίθετα, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας στην Καλιφόρνια, υποχώρησε δύο θέσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως το πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν ανακηρύχθηκε ως το καλύτερο ίδρυμα σε ολόκληρη την Αφρική, το πανεπιστήμιο Τσινγκχουά στο Πεκίνο της Κίνας απέσπασε τον τίτλο του καλύτερου ιδρύματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ασία και το πανεπιστήμιο της Μελβούρνης βρέθηκε στην πρώτη θέση των κορυφαίων πανεπιστημίων στην Αυστραλία.

Όσον αφορά τώρα, στην Ελλάδα, το Εθνικό και Καποδιστριακό πανεπιστήμιο Αθηνών βρέθηκε στο Νο. 111 της λίστας με τα καλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης ενώ διεθνώς καταλαμβάνει την 260η θέση. Το Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο βρίσκεται στην 142η θέση πανευρωπαϊκά, ενώ είναι το 336ο καλύτερο πανεπιστημιακό ίδρυμα στον κόσμο. Λίγες θέσεις πιο κάτω, συναντάμε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Συγκεκριμένα, στην ευρωπαϊκή κατάταξη βρίσκεται στην 166η θέση ενώ ανακηρύχθηκε ως το Νο. 392 πανεπιστημιακό ίδρυμα παγκοσμίως.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα 10 κορυφαία πανεπιστήμια στον κόσμο: 

1. Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ

Τοποθεσία: Κέιμπριτζ, Μασαχουσέτη – Ηνωμένες Πολιτείες

Σημείωση: Κορυφαίο πανεπιστήμιο σε πολλές κατηγορίες εκ των οποίων η βιολογία, η βιοχημεία, τα οικονομικά αλλά και η διοίκηση επιχειρήσεων.

2. Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ)

Τοποθεσία: Κέιμπριτζ, Μασαχουσέτη – Ηνωμένες Πολιτείες

Σημείωση: Το MIT αναδείχθηκε ως το καλύτερο πανεπιστήμιο στον κόσμο για τις σπουδές μαθηματικών που προσφέρει.

3. Πανεπιστήμιο Στάνφορντ

Τοποθεσία: Στάνφορντ, Καλιφόρνια – Ηνωμένες Πολιτείες

Σημείωση: Το Στάνφορντ διαθέτει το καλύτερο πρόγραμμα χημείας στον κόσμο.

4. Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ

Τοποθεσία: Μπέρκλεϋ, Καλιφόρνια – Ηνωμένες Πολιτείες

Σημείωση: Διαθέτει το δεύτερο καλύτερο πρόγραμμα χημείας.

5. Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Τοποθεσία: Οξφόρδη, Αγγλία – Ηνωμένο Βασίλειο

Σημείωση: Σε αυτό το πανεπιστήμιο προσφέρονται οι καλύτερες ανθρωπιστικές σπουδές διεθνώς.

6. Πανεπιστήμιο Κολούμπια

Τοποθεσία: Νέα Υόρκη – Ηνωμένες Πολιτείες

7. Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον


Τοποθεσία: Σιάτλ, Ουάσιγκτον – Ηνωμένες Πολιτείες

Σημείωση: Ξεχωρίζει για τα προγράμματα κλινικής ιατρικής που προσφέρει.

8. Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ

Τοποθεσία: Κέιμπριτζ, Αγγλία – Ηνωμένο Βασίλειο

Σημείωση: Από αυτή τη σχολή έχουν αποφοιτήσει μερικοί από τους πιο σπουδαίους μαθηματικούς όλων των εποχών. Φέτος, το πανεπιστήμιο κέρδισε την πέμπτη θέση στην κατηγορία αναφορικά με τις σπουδές μαθηματικών.

9. Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια

Τοποθεσία: Καλιφόρνια – Ηνωμένες Πολιτείες

Σημείωση: Το CalTech όπως είναι ευρέως γνωστό, στο οποίο βρίσκεται το Εργαστήριο Jet Propulsion της NASA, αναγνωρίστηκε ως το κορυφαίο πανεπιστήμιο αναφορικά με την επιστήμη του διαστήματος.

10. Πανεπιστήμιο Johns Hopkins (ισοπαλία)

Τοποθεσία: Βαλτιμόρη, Μέριλαντ – Ηνωμένες Πολιτείες

Σημείωση: Γνωστό για την ιατρική του έρευνα, το Johns Hopkins βρέθηκε να έχει το δεύτερο καλύτερο πρόγραμμα σπουδών για μολυσματικές ασθένειες στον κόσμο.