Ο Σεμπάστιαν Κουρτς ανακοίνωσε την απόφαση του να αποσυρθεί από την πολιτική σκηνή της Αυστρίας, λίγες εβδομάδες μετά την παραίτησή του από την Καγκελαρία.
Την είδηση είχαν προαναγγείλει τα εγχώρια ΜΜΕ, ενώ σχολιάζεται πως η κίνησή του «αποτελεί μεγάλη έκπληξη», αφήνοντας, παράλληλα «και ένα μεγάλο κενό εξουσίας» στο αυστριακό συντηρητικό κόμμα.
«Η γέννηση του γιου του» το περασμένο σαββατοκύριακο «του έδωσε το έναυσμα», έγραφε νωρίτερα στην ηλεκτρονική της σελίδα η Kronen Zeitung επικαλούμενη τον στενό κύκλο του Κουρτς.
Ο Κουρτς αποχώρησε από την καγκελαρία τον Οκτώβριο έπειτα από την έναρξη της έρευνας εναντίον του για διαφθορά, αλλά παρέμεινε στην ηγεσία του κόμματος και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής του ομάδας.
Αντικαταστάθηκε στην καγκελαρία από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών και στενό του συνεργάτη Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.
Στα μέσα του Νοεμβρίου, το αυστριακό κοινοβούλιο ήρε την βουλευτική του ασυλία, με τον ίδιο να αρνείται τις κατηγορίες.
Το σκάνδαλο ξέσπασε τον Οκτώβριο, όταν πραγματοποιήθηκαν έρευνες στην καγκελαρία, το υπουργείο Οικονομικών και άλλα κυβερνητικά γραφεία κατόπιν υποψιών για υπεξαίρεση δημοσίων πόρων ανάμεσα στο 2016 και το 2018.
Στόχος ήταν η χρηματοδότηση της δημοσίευσης δημοσκοπήσεων και εγκωμιαστική κάλυψη του Σεμπάστιαν Κουρτς στα μέσα ενημέρωσης του ομίλου Österreich.
Το σκάνδαλο και οι καχυποψίες
Η πρώτη θητεία του στην καγκελαρία πράγματι τερματίστηκε απότομα μετά το σκάνδαλο Ibizagate. Το 2019 ο τότε ακροδεξιός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Χανς Κρίστιαν Στράχε, στη διάρκεια διακοπών του στην Ιμπιζα, είχε βιντεοσκοπηθεί να δηλώνει ότι είχε δωροδοκηθεί από έναν Ρώσο ολιγάρχη. Το σκάνδαλο οδήγησε σε πτώση της συγκυβέρνησης του Λαϊκού Κόμματοςμε την ακροδεξιά, μετά την υπερψήφιση της πρότασης δυσπιστίας στο Κοινοβούλιο, για πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της Αυστρίας.
Αυτό το επεισόδιο δεν τον εμπόδισε να ενισχύσει τα ποσοστά του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2019 και να επιστρέψει στην εξουσία στις αρχές του 2020.
Αλλά ένα χρόνο αργότερα, τον πρόλαβε η δικαιοσύνη. Τον Μάιο, η εισαγγελία ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας για υποψίες ψευδορκίας ενώπιον μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής.
Στη συνέχεια απέρριψε όποια παρατυπία και αρνήθηκε να παραιτηθεί, όμως η αποκάλυψη αυτής της εβδομάδας για την υποτιθέμενη εμπλοκή του σε υπόθεση διαφθοράς σφράγισε την πτώση του.