Τα πάνω κάτω ήρθαν τα αποτελέσματα στις αυστριακές εκογές! Ενώ τα πρώτα αποτελέσματα είχαν δώσει τη νίκη στον λαϊκιστή δισεκατομμυριούχο πρωθυπουργό Αντρέι Μπάμπις, τελικά η τσεχική κεντροδεξιά συμμαχία Μαζί κέρδισε οριακά σήμερα τις βουλευτικές εκλογές.

Μετά την καταμέτρηση του 99% και πλέον των ψήφων, η συμμαχία Μαζί έλαβε ποσοστό 27,78%, ενώ το λαϊκιστικό κίνημα ANO του Μπάμπις έλαβε το 27,14%. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η στροφή αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι τα ψηφοδέλτια των εκλογέων στις μεγάλες πόλεις καταμετρήθηκαν στο τέλος.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις δήλωσε ότι θα ηγηθεί των συνομιλιών για την επόμενη κυβέρνηση εάν ο πρόεδρος του το ζητήσει έπειτα από τις βουλευτικές εκλογές. Ο Μπάμπις, μιλώντας μετά τα αποτελέσματα που έδειξαν ότι το κυβερνών του κόμμα ANO ήρθε δεύτερο σε ψήφους, συνεχάρη τον συνασπισμό της αντιπολίτευσης Μαζί για τη νίκη του.

Ο συνασπισμός Μαζί και η φιλελεύθερη συμμαχία Πειρατές/Δήμαρχοι κέρδισαν την πλειοψηφία των εδρών και δήλωσαν ότι θέλουν να σχηματίσουν κυβέρνηση.