Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Αυστραλίας, ο Σκοτ Μόρισον, διαβεβαίωσε σήμερα ότι δεν έχει πει ποτέ του ψέματα ενόσω βρίσκεται στην πολιτική αρένα και πρόσθεσε πως είναι αρκετά σκληρόπετσος για να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες περί ανεντιμότητας που εξακοντίζονται εναντίον του από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, αλλά όχι μόνο.

Ερωτηθείς εάν είπε ποτέ ψέματα κατά τη διάρκεια της πολιτικής καριέρας του, από το 2007, όταν εξελέγη βουλευτής, ο κ. Μόρισον αποκρίθηκε σε δημοσιογράφο του ραδιοφωνικού σταθμού 3AW της Μελβούρνης «δεν πιστεύω ότι το έχω κάνει (σ.σ. να πει ψέματα), όχι».

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο κ. Μακρόν κατηγόρησε τον επικεφαλής της κυβέρνησης της Αυστραλίας πως του είπε ψέματα για τη διμερή κρατική σύμβαση 55 δισεκ. ευρώ που προέβλεπε την αγορά 12 γαλλικών συμβατικών υποβρυχίων για το αυστραλιανό Πολεμικό Ναυτικό, η οποία ακυρώθηκε απροειδοποίητα τον Σεπτέμβριο.

Ο Γάλλος πρόεδρος βρέθηκε προ τετελεσμένων, ανακάλυψε πως η κυβέρνηση του Σκοτ Μόρισον διαπραγματεύθηκε αντ’ αυτής σύμβαση για την αγορά πυρηνοκίνητων υποβρυχίων με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

«Ξέρω» ότι ο κ. Μόρισον «μου είπε ψέματα», επέμεινε ο κ. Μακρόν μιλώντας σε Αυστραλούς δημοσιογράφους στην αρχή του μήνα.

Δύσκολα τα πράγματα για τον Μόρισον εντός και εκτός Αυστραλίας 

Η ειλικρίνεια του κ. Μόρισον αμφισβητείται επίσης από την αντιπολίτευση και εσωκομματικούς του αντιπάλους, ειδικά αφού ανακοίνωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως η κυβέρνησή του θα δαπανήσει 178 εκατ. δολάρια Αυστραλίας (113 εκατ. ευρώ) για να υποστηρίξει την υιοθέτηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ενώ τρία χρόνια επέκρινε την τεχνολογία αυτή.

Ο προκάτοχος και αντίπαλός του στην κούρσα για την ηγεσία του Φιλελεύθερου Κόμματος, ο Μάλκολμ Τέρνμπουλ, έριξε λάδι στη φωτιά διαβεβαιώνοντας πως ο Σκοτ Μόρισον έχει φήμη ανθρώπου που ψεύδεται με απόλυτη φυσικότητα.

Το ζήτημα έχει πάρει διαστάσεις στην αυστραλιανή πολιτική σκηνή εν μέσω της σεναριολογίας που θέλει τον κ. Μόρισον να αδυνατεί να εξασφαλίσει δεύτερη θητεία στις προσεχείς εκλογές του Μαΐου του 2022.

Μολαταύτα, ο επικεφαλής της αυστραλιανής κυβέρνησης δεν μοιάζει να πτοείται. «Έχω μάθει στη δημόσια ζωή (…) να μην έχω ευαίσθητο δέρμα, να μην έχω πικρίες». Επέμεινε πως έλαβε τη σωστή απόφαση για την εθνική άμυνα της Αυστραλίας.

Οι δηλώσεις αυτές του κ. Μόρισον καταγράφονται την ώρα που η Αυστραλία προσπαθεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με τη Γαλλία και με την Ευρώπη.

Σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το Παρίσι, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέβαλε για δεύτερη φορά τον νέο γύρο συνομιλιών για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας με την Αυστραλία. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αμφισβητεί πλέον το εάν πρέπει καν να υπογραφτεί.