search

ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Μαζικές συλλήψεις σε διαδήλωση κατά της απαγόρευσης της φοίτησης γυναικών στα πανεπιστήμια

Οι Ταλιμπάν συνέλαβαν πέντε γυναίκες που συμμετείχαν σε διαδήλωση στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, κατά της απαγόρευσης της φοίτησης των γυναικών στα πανεπιστήμια.

taliban

Οι Ταλιμπάν συνέλαβαν πέντε γυναίκες που συμμετείχαν σε διαδήλωση στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, κατά της απαγόρευσης της φοίτησης των γυναικών στα πανεπιστήμια.

Συνελήφθησαν επίσης τρεις δημοσιογράφοι. Διαμαρτυρίες φέρεται να πραγματοποιήθηκαν και στην επαρχία Ταχάρ.

Οι φρουροί εμπόδισαν εκατοντάδες γυναίκες να εισέλθουν στα πανεπιστήμια την Τετάρτη – μια ημέρα μετά την ανακοίνωση της απαγόρευσης.

Είναι η τελευταία πολιτική που περιορίζει την εκπαίδευση των γυναικών από τότε που οι Ταλιμπάν επέστρεψαν στην εξουσία πέρυσι.

Τα κορίτσια έχουν ήδη αποκλειστεί από τα περισσότερα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Η νέα απαγόρευση εφαρμόστηκε με άμεση ισχύ από τον υπουργό τριτοβάθμιας εκπαίδευσης την Τρίτη, με τα δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια να έχουν εντολή να απαγορεύσουν τη φοίτηση στις γυναίκες.

Το υπουργείο Παιδείας είπε ότι οι μελετητές του είχαν αξιολογήσει το πανεπιστημιακό πρόγραμμα σπουδών και το περιβάλλον και η φοίτηση για τα κορίτσια θα ανασταλεί «μέχρι να παρασχεθεί ένα κατάλληλο περιβάλλον».

Πλάνα που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Πέμπτη έδειξαν περίπου δύο ντουζίνες Αφγανές ντυμένες με χιτζάμπ να κάνουν πορεία στους δρόμους της Καμπούλ, υψώνοντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα.

Η ομάδα αρχικά σχεδίαζε να συγκεντρωθεί μπροστά από το Πανεπιστήμιο της Καμπούλ, το μεγαλύτερο και πιο διάσημο εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας, αλλά άλλαξε θέση αφού οι αρχές ανέπτυξαν μεγάλο αριθμό προσωπικού ασφαλείας εκεί.

Πολλές γυναίκες που συμμετείχαν στη διαδήλωση δήλωσαν στο BBC ότι ξυλοκοπήθηκαν ή συνελήφθησαν από γυναίκες αξιωματικούς Ταλιμπάν.

Ορισμένοι άνδρες απάντησαν με πράξεις πολιτικής ανυπακοής

Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένοι άνδρες απάντησαν με πράξεις πολιτικής ανυπακοής σε ένδειξη αλληλεγγύης στους διαδηλωτές.

Περίπου 50 άνδρες καθηγητές πανεπιστημίου σε δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους, ενώ ορισμένοι άνδρες φοιτητές φέρεται να αρνήθηκαν να δώσουν εξετάσεις.

Διαβάστε ακόμη: