Τουλάχιστον 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε τέμενος στη βορειοανατολική  επαρχία Κουντούζ του Αφγανιστάν, σύμφωνα με υπηρεσία του ΟΗΕ.

Οπτικό υλικό δείχνει πτώματα περιστοιχισμένα από συντρίμμια μέσα στο τέμενος αυτό, στο οποίο προσεύχονται σιίτες μουσουλμάνοι που αποτελούν μειονότητα στο Αφγανιστάν.

Ποιος ευθύνεται για την επίθεση στο Αφγανιστάν;

«Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες, τουλάχιστον 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σε έκρηξη αυτοκτονίας μέσα στο τέμενος», ανέφερε σε ένα tweet η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν.

Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν είχε αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. Ωστόσο, λίγο αργότερα την ανάληψη ευθύνης δημοσίευσε το πρακτορείο προπαγάνδας του Ισλαμικού Κράτους «Amaq» στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

Υπενθυμίζεται πως τις τελευταίες εβδομάδες σημειώθηκαν αρκετές επιθέσεις, περιλαμβανομένης μίας σε τέμενος στην Καμπούλ, την ευθύνη για ορισμένες από τις οποίες ανέλαβαν οι σουνίτες μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν έχει στο στόχαστρό του σιίτες μουσουλμάνους στο Αφγανιστάν, ενώ εστιάζει κυρίως στην εθνική μειονότητα Χαζάρα, που είναι κυρίως σιιτική.

Υπενθυμίζεται πως το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν είχε αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ στις 26 Αυγούστου, κατά την οποία σκοτώθηκαν περίπου 170 πολίτες και 13 Αμερικανοί στρατιώτες.

Οι Ταλιμπάν, που κατέλαβαν την Καμπούλ και ασκούν την διακυβέρνηση της χώρας από τον Αύγουστο, αντιμετωπίζουν προβλήματα σε μια οικονομία που καταρρέει, ενώ τα ξένα κεφάλαια έχουν «παγώσει» και με μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που πραγματοποιούν επιθέσεις και βομβαρδισμούς σε διάφορα μέρη της χώρας.

Η αντίδραση των Ταλιμπάν στη νέα βομβιστική επίθεση

Ένας αξιωματούχος των Ταλιμπάν, διατηρώντας την ανωνυμία του, έκανε λόγο στο Reuters για τουλάχιστον 40 νεκρούς και πάνω από 100 τραυματίες στη σημερινή έκρηξη.

«Έχουμε δεχθεί πάνω από 90 τραυματίες και πάνω από 15 νεκρούς, ωστόσο ο αριθμός θα αλλάξει. Εξακολουθούμε να παραλαμβάνουμε περισσότερους ανθρώπους» δήλωσε νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο εργαζόμενος της οργάνωσης «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Σήμερα το απόγευμα σημειώθηκε μια έκρηξη σε τέμενος των σιιτών συμπατριωτών μας με αποτέλεσμα να γίνουν μάρτυρες και να τραυματιστούν πολλοί συμπατριώτες μας», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ.