Τουλάχιστον 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα από χιονοστιβάδα ενώ προσπαθούσαν να διασχίσουν έναν ορεινό όγκο ανάμεσα στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν, ανακοίνωσε τοπικός αξιωματούχος των Ταλιμπάν.

Πολλές ομάδες ανθρώπων προσπαθούσαν να διασχίσουν τα σύνορα όταν άρχισε η χιονοστιβάδα, εξήγησε στο AFP ο Νατζιμπουλάχ Χασάν Αμπντάλ, διευθυντής πληροφοριών και πολιτισμού για την επαρχία Κουνάρ (ανατολικό Αφγανιστάν).

«Δεκαεννέα σοροί έχουν μέχρι στιγμής ανακαλυφθεί» και διασώστες ερευνούν αυτή την ώρα για άλλα θύματα και τυχόν επιζώντες, πρόσθεσε.

Πολλοί Αφγανοί προσπαθούν καθημερινά να διασχίσουν τα ορεινά σύνορα με το Πακιστάν σε αναζήτηση δουλειάς, απαραίτητων αγαθών ή για εμπόριο.

Ο αριθμός των προσπαθειών διέλευσης έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό αφότου η χώρα βυθίστηκε σε ανθρωπιστική κρίση μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν τον Αύγουστο.

Τα δημόσια ταμεία είναι σχεδόν άδεια μετά τη διακοπή της διεθνούς βοήθειας, που αποτελούσε περίπου το 75% του εθνικού προϋπολογισμού, και το πάγωμα δισεκ. αφγανικών περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό. Η ανεργία εκτοξεύθηκε και πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν πληρωθεί εδώ και μήνες.

Το Πακιστάν ολοκληρώνει την κατασκευή ενός φράχτη, προκειμένου να προστατεύσει τα πορώδη σύνορά του έκτασης 2.670 χλμ. με το Αφγανιστάν, κατά μήκος της Γραμμής Ντουράν, που χαράχθηκε από την πρώην βρετανική αποικιακή διοίκηση.

Έμποροι και διακινητές χρησιμοποιούν εδώ και αιώνες ορεινά μονοπάτια ανάμεσα στις δύο χώρες προκειμένου να περάσουν από τη μία στην άλλη χωρίς να πληρώσουν φόρους. Κι αυτό παρά τους κινδύνους στην περιοχή αυτή, όπου οι χιονοστιβάδες είναι συνηθισμένο φαινόμενο.

Το 2015, τουλάχιστον 250 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε σειρά φονικών χιονοστιβάδων στο Αφγανιστάν.