Σήμερα ξανάρχισαν τα μαθήματα στα πανεπιστήμια του Αφγανιστάν, τα οποία ξανάνοιξαν έπειτα από μακρύ χειμερινό διάλειμμα, αλλά μόνο για τους άνδρες, καθώς οι Ταλιμπάν εξακολουθούν να μην επιτρέπουν στις γυναίκες να σπουδάσουν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η απαγόρευση της φοίτησης των γυναικών στα πανεπιστήμια αποτελεί μόνον ένας από τους πολλούς περιορισμούς στα δικαιώματα των γυναικών που επέβαλαν οι Ταλιμπάν όταν επέστρεψαν στην εξουσία στο Αφγανιστάν τον Αύγουστο του 2021. Αυτή προκάλεσε κύμα καταδίκης σε ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων μουσουλμανικών χωρών.
Η 22χρονη Ραχέλα από την κεντρική επαρχία Γορ, μιλώντας στο AFP, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Μου σκίζεται η καρδιά να βλέπω τα αγόρια να πηγαίνουν στο πανεπιστήμιο, ενώ εμείς, εμείς μένουμε στο σπίτι».
«Αν τα κορίτσια και οι γυναίκες στο Αφγανιστάν είναι μορφωμένες, δεν θα αποδεχθούν ποτέ μια κυβέρνηση που εκμεταλλεύεται το Ισλάμ και το Κοράνι. Θα υπερασπίζονται τα δικαιώματα τους (…) αυτό είναι που φοβάται η κυβέρνηση», σημείωσε παράλληλα η Ουαχίντα Ντουράνι, η οποία αναγκάστηκε να σταματήσει τις σπουδές της στη δημοσιογραφία στην πόλη Χεράτ, στο δυτικό Αφγανιστάν.
Ο υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης ανακοίνωσε, στα τέλη Δεκεμβρίου του 2022, ότι τα πανεπιστήμια θα είναι εφεξής κλειστά για τις γυναίκες επειδή οι φοιτήτριες δεν σέβονται την υποχρέωση να καλύπτουν ολόκληρο το σώμα και το πρόσωπο και επίσης επειδή δεν συνοδεύονταν πάντα, όπως απαιτείται, από έναν «μάχραμ», έναν άνδρα συνοδό από την οικογένειά τους.
Τα πανεπιστημιακά ιδρύματα είχαν ήδη παρ’ όλα αυτά υιοθετήσει νέους κανόνες μετά την επιστροφή στην εξουσία των Ταλιμπάν, με στόχο κυρίως τον διαχωρισμό ανδρών-γυναικών στα μαθήματα.
Έτσι στα κορίτσια δεν επιτρεπόταν να παρακολουθήσουν μαθήματα, αν αυτά δεν γίνονταν από γυναίκες ή ηλικιωμένους άνδρες.
«Με πονάει να βλέπω χιλιάδες κορίτσια να στερούνται την εκπαίδευση στις μέρες μας», σχολίασε ο φοιτητής πληροφορικής στη Χεράτ, Μοχάμαντ Χασίμπ Χαμπιμπζάντα.
«Είναι θεμελιώδες δικαίωμα των γυναικών», έκρινε επίσης ο φοιτητής μηχανολογίας στο πανεπιστήμιο της Καμπούλ, Εζατουλάχ Νεζάτι.
«Ακόμη και το να παρακολουθούν μαθήματα άλλες μέρες (από τα αγόρια), δεν είναι πρόβλημα. Έχουν το δικαίωμα στην εκπαίδευση και αυτό το δικαίωμα πρέπει να τους δοθεί», δήλωσε κατά την επιστροφή του στο πανεπιστήμιο.
Διαβάστε περισσότερα
- Σιδηρόδρομοι: Στοιχειωμένα έργα και χαμένα δισ. ευρώ – 25 χρόνια για 106 χλμ.
- Κορτνεϊ Καρντάσιαν: Πιο σέξι από ποτέ – Η μεγάλη αλλαγή στην εμφάνισή της
- Τρώει τη σκόνη του Πιερρακάκη ο Κικίλιας στην Α’ Αθήνας!
- Άλλες τράπεζες κυνηγάνε μικρομεσαίους και επαγγελματίες για πελάτες και άλλες τους διώχνουν επιδεικτικά