Χιλιάδες Αφγανοί προσπαθούν απεγνωσμένα να δραπετεύσουν από τη χώρα, οι Ταλιμπάν απωθούν το πλήθος που έχει συγκεντρωθεί, χρησιμοποιώντας όπλα, ξύλινα ραβδιά ακόμα και λάστιχα.

Λίγοι είναι αυτοί που καταφέρνουν να περάσουν.

Οι Ταλιμπάν ελέγχουν την κύρια είσοδο

Το μεγαλύτερο μέρος της βίας λαμβάνει χώρα ακριβώς έξω από την κύρια είσοδο του αεροδρομίου, όπου Αφγανοί επιχειρούν να εισέλθουν.

Στην είσοδο ανατολικά των κύριων εισόδων, οι μαχητές των Ταλιμπάν τοποθέτησαν συγκεκριμένα διαχωριστικά προκειμένου να εμποδίσουν τους Αφγανούς.

Στους δρόμους γύρω από το αεροδρόμιο, οι άνθρωποι κατασκήνωσαν έξω, περιμένοντας να αποκτήσουν πρόσβαση σε μια πτήση που θα τους οδηγήσει εκτός χώρας.

Γράφημα που έδωσαν στη δημοσιότητα οι New York Times δείχνει πώς οι Ταλιμπάν καταφέρνουν να μπλοκάρουν την έξοδο, πού ακριβώς γίνονται οι περιπολίες και το σημείο που βρίσκονται όσοι προσπαθούν να διαφύγουν.

Μητέρες πετούν τα μωρά τους σε στρατιώτες

Την ίδια στιγμή, βίντεο που κάνει τον γύρο του Διαδικτύου δείχνει ένα μικρό κορίτσι τη στιγμή που παραδίδεται σε Βρετανούς και Αμερικανούς στρατιώτες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ πάνω από το τείχος που υπάρχει στο εσωτερικό του.

Ερωτηθείς για το βίντεο, ο υπουργός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας τόνισε ότι η Βρετανία δεν είναι σε θέση να απομακρύνει ασυνόδευτα παιδιά από το Αφγανιστάν και πρόσθεσε: «Το παιδί μεταφέρθηκε επειδή έχει απομακρυνθεί και η οικογένειά του».

https://www.youtube.com/watch?v=xmDqpwRAD1w

Ο κ. Γουάλας σημείωσε, επίσης, ότι Βρετανοί στρατιώτες στο αεροδρόμιο αντιμετωπίζουν μια κρίσιμη κατάσταση. «Είναι πολύ δύσκολο για τους στρατιώτες να αντιμετωπίζουν κάποιους απελπισμένους ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους θέλουν απλώς να φύγουν από τη χώρα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Οι μητέρες ήταν απελπισμένες, δέχονταν χτυπήματα από τους Ταλιμπάν. Φώναζαν ‘σώστε το μωρό μου’ και μας πέταξαν τα μωρά, μερικά από αυτά έπεσαν στο συρματόπλεγμα. Aυτό που συνέβη ήταν απαίσιο. Μέχρι το τέλος της νύχτας δεν υπήρχε ένας άνδρας ανάμεσά μας που να μην έκλαιγε με αυτές τις καταστάσεις» παραδέχτηκε ο αξιωματικός του Συντάγματος Αλεξιπτωτιστών, σε δήλωση που φιλοξένησε ο Independent.