Kατάρρευση της οικονομίας του Αφγανιστάν προβλέπει η Fitch Solutions, λόγω της χαοτικής αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων.
Συγκεκριμένα, η Fitch «βλέπει» μείωση της εκτιμώμενης ανάπτυξης του ΑΕΠ κατά 0,4% για το τρέχον οικονομικό έτος, με συρρίκνωση της αφγανικής οικονομίας κατά 9,7% φέτος, αλλά και περαιτέρω μείωση του ΑΕΠ κατά 5,2% στο επόμενο οικονομικό έτος.
«Ο ανησυχητικός σε υψηλό βαθμό τρόπος, με τον οποίο οι δυνάμεις ασφάλειας των ΗΠΑ αποχώρησαν από τη χώρα, και η κατάληψή της από τους Ταλιμπάν θα σημάνουν ότι οι οικονομικές δυσκολίες για το Αφγανιστάν θα γίνουν δραστικά αισθητές μεσοπρόθεσμα», εκτιμούν οι αναλυτές, σε μία έκθεση της Fitch Solutions.
«Άλλες οικονομίες που αντιμετώπισαν παρόμοιου τύπου πολιτικά σοκ, οδηγήθηκαν σε κατάρρευση των θεσμών», τονίζει η ίδια έκθεση, όπως μεταδίδει το Reuters.
«Οι κίνδυνοι για αυτές τις προβλέψεις σταθμίζονται προς τα κάτω, δεδομένου ότι άλλες οικονομίες που έχουν αντιμετωπίσει παρόμοιους τύπους πολιτικών κραδασμών, οδήγησαν επίσης σε θεσμική κατάρρευση», σημειώνουν οι αναλυτές.
Το βασικό σενάριο για την οικονομία του Αφγανιστάν
Μακροπρόθεσμα, το βασικό σενάριο της Fitch Solutions κάνει λόγο για αργή ανάπτυξη με μέσο όρο 1,2% από το 2023 έως το 2030 – πολύ κάτω από την αύξηση του 6% που καταγράφηκε κατά μέσο όρο από το 2002 έως το 2020.
Οι ξένες επενδύσεις θα χρειαστούν για να υποστηρίξουν ένα πιο αισιόδοξο σενάριο, σύμφωνα με τη Fitch.
«Ένα εναλλακτικό και πιο θετικό οικονομικό σενάριο θα συνεπαγόταν την ανάπτυξη του Αφγανιστάν κατά μέσο όρο περίπου 2,2% το 2023-2030, το οποίο προϋποθέτει ότι ορισμένες μεγάλες οικονομίες, συγκεκριμένα η Κίνα και ενδεχομένως η Ρωσία, θα αποδεχτούν τους Ταλιμπάν ως νόμιμη κυβέρνηση του Αφγανιστάν και θα ξεκινήσουν μεγάλα επενδυτικά έργα», καταλήγουν οι αναλυτές.
Ποιος ευθύνεται για το χάος;
Ο τελευταίος μήνας στο Αφγανιστάν χαρακτηρίστηκε από μια σειρά αποτυχιών, από την πλευρά των υπηρεσιών πληροφοριών και του στρατού μέχρι και από διπλωμάτες και αρμόδιους για θέματα μετανάστευσης, με βασικό λάθος ότι δεν προέβλεψαν την ταχύτητα της επέλασης των Ταλιμπάν και την κατάρρευση του αφγανικού στρατού.
«Κατά κάποιον τρόπο, όλοι φέρουν ευθύνη», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι έστρεψαν τα βέλη τους προς τον Σάλιβαν και τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κρίνοντας τους ως τους περισσότερο υπεύθυνους για τον καθορισμό των συνθηκών που οδήγησαν σε μια χαοτική εκκένωση και ζήτησαν την αποπομπή τους.
Οι Ρεπουμπλικανοί ζήτησαν επίσης από τον Μπάιντεν να αποπέμψει τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν, Ζαλμάι Χαλιλζάντ, ο οποίος διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία της κυβέρνησης Τραμπ το 2020 με τους Ταλιμπάν, η οποία ήταν η βάση για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων.
Ωστόσο, όταν ο ηγέτης της μειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στην Βουλή των Αντιπροσώπων, Κέβιν ΜακΚάρθι ρωτήθηκε αν πιστεύει ότι ο Μπάιντεν ή ο Μπλίνκεν πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκη, ο ΜακΚάρθι δεν απάντησε, λέγοντας ότι επικεντρώνεται στην απομάκρυνση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν.