Η κατάσταση στο Αφγανιστάν απασχολεί ιδιαιτέρως τις χώρες της Δύσης και ο γερμανικός Τύπος φιλοξενεί σχετικά με το θέμα δημοσιεύματα.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, στη Γερμανία διεξάγεται μια μεγάλη δημόσια συζήτηση για το πώς θα διασωθούν οι Αφγανοί συνεργάτες των δυτικών κυβερνήσεων.

ΤΑΖ: «Η Ευρώπη επιλέγει τους δικούς της πρόσφυγες από το Αφγανιστάν»

Πάνω σε αυτό το ζήτημα, η TAZ σχολιάζει: «Αυτό είναι καινούριο: Η Ευρώπη επιλέγει τους δικούς της πρόσφυγες από το Αφγανιστάν».

«Η είσοδος και η εισαγωγή δεν καθορίζονται από την έκταση του κινδύνου, αλλά από το βαθμό πίστης ή ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Οι άνθρωποι που έχουν εργαστεί για εμάς, απέναντι σε αυτούς έχουμε υποχρέωση λένε, αλλά το ενδιαφέρον περιορίζεται μόνο αυτούς τους ανθρώπους», προσθέτει.

https://www.youtube.com/watch?v=Kesik_aecKQ

«Η αεροπορική μεταφορά Αφγανών που διοργανώνουν οι δυτικές κυβερνήσεις από την Καμπούλ, είναι καλή και σωστή. Δείχνει τι είναι δυνατό εάν θέλουν. Η περιφρόνηση είναι όμως ακόμα μεγαλύτερη για τη συντριπτική πλειονότητα των Αφγανών που χρειάζονται προστασία χωρίς να έχουν εργαστεί για ξένες κυβερνήσεις».

Süddeutsche Zeitung: «Το μαχαίρι καρφώθηκε στην πλάτη του άτυχου Γάνι από τον Τραμπ»

Επιπλέον, μεγάλη είναι η συζήτηση και για τον Αφγανό Πρόεδρο Γάνι που εγκατέλειψε τη χώρα του. Ωστόσο, όπως παρατηρεί σε σχολιό της η Süddeutsche Zeitung, «το μαχαίρι καρφώθηκε στην πλάτη του άτυχου Γάνι από τον Ντόναλντ Τραμπ».

Ως Πρόεδρος των ΗΠΑ, στο Κατάρ είχε καταλήξει σε μια μοιραία συμφωνία με τους Ταλιμπάν. «Μέχρι τα μέσα του 2021, θα έπρεπε να είχαν αποσυρθεί τα αμερικανικά στρατεύματα από τη χώρα που βρίσκονταν από το 2001, πράγμα που σήμαινε την απόσυρση όλων των δυτικών στρατιωτικών δυνάμεων».

«Χωρίς την προστασία τους, ο Γάνι δεν θα μπορούσε ούτε να απομακρύνει τους Ταλιμπάν που προχωρούσαν  πολύ γρήγορα, αλλά ούτε και να συμφωνήσει μαζί τους σε ένα διαμοιρασμό της εξουσίας».

Τώρα όλα έγιναν πιο γρήγορα από όσο περίμενε κανείς. «Ακόμα και πριν φύγει ο τελευταίος Αμερικανός στρατιώτης από το Αφγανιστάν, η κυβέρνηση Γάνι, η οποία ήταν πιστή στην Ουάσινγκτον, εκδιώχθηκε από την Καμπούλ. Λίγες μέρες νωρίτερα όμως, ο Αφγανός Πρόεδρος είχε δηλώσει: Δεν θα φύγω, υπηρετώ τον λαό».