Οι λευκορωσικές αρχές είπαν στο πλήρωμα της πτήσης της Ryanair πως το αεροπλάνο ήταν παγιδευμένο και τους «συνέστησαν» να προσγειωθούν στο Μινσκ, σύμφωνα με την καταγραφή των συνομιλιών ανάμεσα στον πιλότο και τον πύργο ελέγχου που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Κρατική αεροπειρατεία» της Λευκορωσίας: Η συνομιλία πιλότου και πύργου ελέγχου

«Έχουμε πληροφορίες από τις ειδικές υπηρεσίες που λένε πως μια βόμβα βρίσκεται στο αεροπλάνο και πρόκειται να ενεργοποιηθεί πάνω από το Βίλνιους», αναφέρεται σε αυτή την καταγραφή στα αγγλικά που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη διεύθυνση αερομεταφορών του λευκορωσικού υπουργείου Μεταφορών.

«Μπορείτε να επαναλάβετε αυτό το μήνυμα;», απαντά ο πιλότος, και οι συνομιλητές του επιβεβαιώνουν την ίδια πληροφορία.

Στη διάρκεια της συνομιλίας, ο ελεγκτής διευκρινίζει πως η ειδοποίηση για την παρουσία βόμβας εστάλη «με email» και πως η πληροφορία αυτή έχει κοινοποιηθεί σε «πολλά αεροδρόμια».

Επιμένει για την εμπλοκή της Χαμάς η Λευκορωσία

Σε ανακοίνωσή του, το λευκορωσικό υπουργείο Μεταφορών επανέλαβε σήμερα πως πρόκειται για ένα email στο οποίο αναφέρεται πως προέρχεται από την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς και πως η βόμβα θα εκραγεί πάνω από το Βίλνιους, αν η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίσει να υποστηρίζει το Ισραήλ.

Η καταγραφή της συνομιλίας με τον πύργο ελέγχου καταδεικνύει πως ο πύργος ελέγχου ήταν αυτός που συνέστησε επίμονα να προσγειωθεί το αεροπλάνο στο Μινσκ. Όταν ο πιλότος ρώτησε από πού προέρχεται η «σύσταση», ο πύργος απάντησε «είναι οι δικές μας συστάσεις».

Οι λευκορωσικές αρχές κατηγορούνται ότι έκαναν πειρατεία σε αυτή την επιβατική πτήση, που είχε αναχωρήσει από την Αθήνα με προορισμό το Βίλνιους, αναγκάζοντάς τη να προσγειωθεί στο Μινσκ για να μπορέσουν να συλλάβουν τον διαφωνούντα Ρομάν Προτάσεβιτς, έναν 26χρονο αντιπολιτευόμενο δημοσιογράφο, ο οποίος επέβαινε στο αεροπλάνο.

Λευκορωσία – Αεροπειρατεία: Ερευνα της ΕΥΠ για πράκτορες στην πτήση του Προτάσεβιτς | Έθνος

Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα «USA Today», η Ryanair ανέφερε ότι ο πύργος ελέγχου του Μινσκ ενημέρωσε το πλήρωμα της πτήσης ότι μια βόμβα είναι τοποθετημένη στο αεροπλάνο και του είπε να προσγειωθεί στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας και έδωσαν εντολή στο αεροσκάφος να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας.

Το αεροσκάφος βρισκόταν σε απόσταση περίπου 45 μίλια από το Βίλνιους, όταν ο πύργος ελέγχου της Λευκορωσίας ενημέρωσε το πλήρωμα πτήσης ότι υπάρχει βόμβα.

Οι ελληνικές αρχές επισημαίνουν ότι δεν υπήρχε όπλο στην πτήση

Πάντως οι ελληνικές αρχές αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπήρχε όπλο στο σκάφος της Ryanair που μετέφερε μεταξύ άλλων και τον δημοσιογράφο Ρόμαν Προτάσεβιτς.

Το σενάριο περί ύπαρξης όπλου χρησιμοποιήθηκε ως πρόσχημα, για να προσγειωθεί το αεροσκάφος στο Μινσκ.