Τη σταθερή και αισθητή υπο-απόδοση σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη συνεχίζουν οι εισηγμένες εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (γνωστές και με το ακρωνύμιο ΑΕΕΑΠ), οι οποίες εξακολουθούν να διαθέτουν ένα σημαντικό discount της τάξης του 30% σε σχέση με την πραγματική τους αξία.

Αυτό, μάλιστα, έχει ήδη επιφέρει ορισμένες απρόβλεπτες εξελίξεις, όπως η επ’ αόριστον αναβολή της εισαγωγής της Lamda Malls αλλά και η αλλαγή προσανατολισμού για την ταυτότητα της «νέας» Κλουκίνας Λάππας του Ομίλου Intracom.

Το καθεστώς της φορολόγησης και τα υψηλά επιτόκια της κεντρικής τράπεζας μπορούν μόνο εν μέρει να δώσουν μια πειστική εξήγηση γι’ αυτήν την υστέρηση, αλλά επ’ ουδενί δικαιολογούν το τεράστιο μέγεθος και την παρατεταμένη διάρκεια της υπο-απόδοσης.

Ιδίως αν αναλογιστούμε το σαφώς μικρότερο discount στις αντίστοιχες εταιρείες του εξωτερικού, αλλά και τις «καυτές» προοπτικές του κλάδου στην πραγματική οικονομία.

Η περίπτωση Prodea

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Νο.1 εταιρείας επενδύσεων στο real estate, δηλαδή της Prodea, η οποία χρηματιστηριακά αξίζει 1,75 δισ. ευρώ, την ίδια ώρα που διαθέτει ενεργητικό άνω των 3 δισ. ευρώ, ετησιοποιημένα μισθώματα σχεδόν 150 εκατ. ευρώ και χαρτοφυλάκιο +330 ακινήτων.

Παρά το εντυπωσιακό όλων αυτών, από τις αρχές του έτους χάνει περίπου 7%, ενώ μέσα στο 12μηνο η μεταβολή κυμαίνεται στο -10%. Και όταν η κορυφαία και ισχυρότερη εταιρεία του κλάδου δυσκολεύεται να σηκώσει… κεφάλι, κάτι το οποίο καθυστερεί και τις αποφάσεις για τη βελτίωση της μετοχικής διασποράς, τότε αυτό παρασέρνει και τις υπόλοιπες ΑΕΕΑΠ.

Οι υπόλοιποι… 8

Έτσι, βλέπουμε την Trastor να χάνει τουλάχιστον 7,5% από τις αρχές του έτους, με την αποτίμηση να έχει υποχωρήσει κάτω των 300 εκατ. ευρώ.

Η Trade Estates, παράλληλα, με απώλειες άνω του 8% μέσα στο 2024, αξίζει κάτι λιγότερο από 200 εκατ. ευρώ, ενώ η Orilina ακολουθεί στα 123 εκατ. ευρώ, έχοντας σωρευτικές απώλειες 6,4% στο επίμαχο χρονικό διάστημα.

Από την πλευρά της, η Premia είναι σχεδόν αμετάβλητη μέσα στο έτος, διατηρώντας την κεφαλαιοποίηση των 103 εκατ. ευρώ. Ακόμα και η μετοχή της Noval, η οποία έκανε ντεμπούτο στο Χ.Α. μόλις στις αρχές Ιουνίου, εμφανίζει μια μικρή πτώση της τάξης του 2%.

Ειδική αναφορά θα πρέπει να γίνει, παράλληλα, στις BriQ και Intercontinental, οι οποίες βρίσκονται σε διαδικασία συγχώνευσης με απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη. Όλες αυτές οι διεργασίες έχουν φέρει τη χρηματιστηριακή αξία των δύο ΑΕΕΑΠ στα επίπεδα των 66 και 26 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

Στον αντίποδα όλων των παραπάνω, μπορούμε να ξεχωρίσουμε τη μετοχή της Μπλε Κέδρος, η οποία είναι η μοναδική εισηγμένη του κλάδου με θετικό πρόσημο μέσα στο 2024 (6,8%), βελτιώνοντας την αποτίμηση στα 148 εκατ. ευρώ.

Η χρηματιστηριακή αξία των εισηγμένων ΑΕΕΑΠ

• Prodea 1,7 δισ. ευρώ
• Noval 342 εκατ. ευρώ
• Trastor 293 εκατ. ευρώ
• Trade Estates 197 εκατ. ευρώ
• Μπλε Κέδρος 148 εκατ. ευρώ
• Orilina 123 εκατ. ευρώ
• Premia 103 εκατ. ευρώ
• BriQ 66 εκατ. ευρώ
• Intercontinental 26 εκατ. ευρώ

Διαβάστε ακόμη