Συνθήκες ασφυξίας από την υπερθέρμανση της αγοράς των ΑΠΕ παρουσιάζει ο ηλεκτρικός χώρος της χώρας ο οποίος σύμφωνα με στοιχεία του ΑΔΜΗΕ έχει δεσμευτεί ήδη στο σύνολό του!
Σήμερα τα έργα που είναι σε λειτουργία μαζί με εκείνα που έχουν εξασφαλίσει όρους σύνδεσης συν τα θαλάσσια αιολικά, δεσμεύουν ηλεκτρικό χώρο 32 GW! Από αυτά σε λειτουργία είναι 14,7 GW που μοιράζονται σε 8 GW στον ΔΕΔΔΗΕ και περί τα 12,5 GW στον ΑΔΜΗΕ. Περίπου 15,5GW διαθέτουν όρους σύνδεσης ενώ ο σχεδιασμός ανάπτυξης του δικτύου σε επίπεδο ΑΔΜΗΕ προβλέπει ότι ο διαθέσιμος ηλεκτρικός χώρος το 2030 θα ανέλθει στα 28 GW.
«Οι προσφορές σύνδεσης που έχουν δοθεί κινδυνεύουν σε λίγο να γίνουν χαρτιά χωρίς αντίκρισμα εάν δεν δημιουργηθεί ένα διαφορετικό πλαίσιο πρόσβασης που θα προστατεύει το δίκτυο και την λειτουργία του αλλά και τους ίδιους επενδυτές», ανέφερε χθες ο κ. Ιωάννης Μάργαρης Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής Τεχνολογίας, Ανάπτυξης Συστήματος & Στρατηγικής του ΑΔΜΗΕ, μιλώντας στο 6ο Renewable & Storage Forum.
Το στέλεχος του Διαχειριστή του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας αποκάλυψε μάλιστα και μία άγνωστη πτυχή της αγοράς. Όπως είπε, καλώντας τις εταιρείες να αναλάβουν την ευθύνη τoυς, συχνά προχωρούν σε διαπραγματεύσεις με τον διαχειριστή για τον τρόπο που θα συνδεθούν στο δίκτυο, με αποτέλεσμα οι τεχνικές και μελετητικές διαδικασίες μιας σύνδεσης να περνούν από κρησάρα και τα έργα λόγω της κατάστασης του δικτύου να καθυστερούν.
Το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ΑΠΕ που αφήνει ανεπηρέαστη την ροή αιτημάτων για νέες άδειες, δημιουργεί σύμφωνα με τον Διαχειριστή την ανάγκη για μια νέα προσέγγιση στη χορήγηση όρων πρόσβασης στο ηλεκτρικό δίκτυο για τα νέα έργα ΑΠΕ. «Το πλαίσιο που είχε η χώρα μέχρι σήμερα σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στο Σύστημα είναι ξεπερασμένο και πρέπει να πάμε σε νέους κανόνες», τόνισε χθες ο κ. Μάργαρης λέγοντας ότι έχει δεσμευθεί ο ηλεκτρικός χώρος συνολικά στο Σύστημα. Αυτό σημαίνει με την σειρά του ότι το πλαίσιο κορεσμού σε περιοχές όπως της Πελοποννήσου, της Κρήτης και της Εύβοιας πρέπει να αναθεωρηθεί.
Αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Οδηγία 944 του 2019, που αναθεωρήθηκε το περασμένο καλοκαίρι και θα πρέπει να ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο μέχρι τον Ιανουάριο του 2025, ο Αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ ανέδειξε την ανάγκη νομοθετικών πρωτοβουλιών από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και σχετικών αποφάσεων από τη ΡΑΑΕΥ, ώστε να θεσπιστεί ένα πλαίσιο που να προστατεύει τόσο το ηλεκτρικό δίκτυο και τη λειτουργία του όσο και τους επενδυτές.
Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ στο νέο τοπίο της αθρόας εισροής ΑΠΕ, ο Διαχειριστής έχει ξεκινήσει την τελευταία διετία να προσαρμόζει την διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων σύνδεσης νέων παραγωγών «πράσινης» ενέργειας, ενσωματώνοντας τις λεγόμενες ευέλικτες προσφορές σύνδεσης.
Το συγκεκριμένο μοντέλο θα προβλέπει δέσμευση απορρόφησης ισχύος για ένα μέρος και όχι για το σύνολο της «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής, κάτι που θα γνωρίζουν εξ αρχής οι επενδυτές προκειμένου να λάβουν τις αποφάσεις τους. Πρόκειται για μια σημαντική παράμετρο για τα έργα ΑΠΕ καθώς επηρεάζει τα business plan άρα και την τραπεζική χρηματοδότηση των επενδυτών. Οι ευέλικτες προσφορές σύνδεσης προβλέπουν ότι για ένα μέρος της ενέργειας θα υπάρχει δέσμευση για απορρόφηση από το σύστημα. Για το υπόλοιπο θα εξαρτάται από όρους και προϋποθέσεις.
Σε αυτή τη βάση λένε στον ΑΔΜΗΕ απαιτείται προσοχή ως προς την «αγωνία» που παρατηρείται στην αγορά για την επιτάχυνση της διαδικασίας, δεδομένου ότι η παροχή Οριστικών Προσφορών Σύνδεσης θα πρέπει να συμβαδίζει με την ανάπτυξη και την επέκταση του δικτύου.